Başbakan Davutoğlu'ndan 'seçim barajı' açıklaması!

Başbakan Ahmet Davutoğlu, yüzde 10 seçim barajının düşürülmesine ilişkin "Muhtemel bir hükümet ortaklığı görüşmesinin protokolünde, biz bunu teklif edeceğiz" dedi.

Başbakan Davutoğlu'ndan 'seçim barajı' açıklaması!
CİHAN'ın haberine göre NTV'de katıldığı canlı yayında gündeme ilişkin soruları cevaplandıran Davutoğlu, seçim barajının düşürülmesi ile siyasi partiler ve seçim kanununda değişiklik yapılması taraftarı olduklarını söyledi.

"Seçim barajı kesinlikle kalkmalı" diyen Davutoğlu, "Çok net olarak söyleyeyim. Muhtemel bir hükümet ortaklığı protokolü görüşmesinde biz bunu teklif edeceğiz. Yani bir hükümet ortaklığı olacaksa partilerle istişare ederek yapacağız. Yüzde 5 olur, 7 olur ama bütün partilerle istişare ederek nihayet bütün partilerle birlikte yapılırsa bu iyi sonuç verir. Ama kesinlikle biz düşürülmesinden yanayız. Aslında biz daha önce Sayın Cumhurbaşkanı'nın Başbakanlığı döneminde tümüyle kaldırılmasını da teklif ettik, daraltılmış seçim sistemiyle. Dolayısıyla orada hiçbir tereddüt yok. Aynı şekilde her halükarda kurulacak bir hükümetle bir siyasi partiler kanunu ve seçim kanonunda değişiklik yapılmasını da gerekli görürüz. Ben hukuk komisyonu olarak kurduğum arkadaşlara verdiğim talimatlardan biri seçim kanunu ve siyasi partiler kanununda yapılması gereken değişiklikler. Her iki konuda da netiz, hiç bir tereddüdümüz yok. Bu konuda tutumumuz açık" ifadelerini kullandı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) dershanelerin kapatılmasını sağlayan yasayı iptal etmesine ilişkinse, “Hukuki bir süreç varsa -ki var. Oradan çıkan karara saygı duyarız” dedi.

Davutoğlu, “Çıkan karara saygı duyarız. İster Anayasa Mahkemesi olsun, ister Yargıtay, ister Danıştay, hangi hukuki süreç varsa. Kararın gerekçesi oluşmadığı için şu an onunla ilgili bir şey söylemek doğru değil. Saygı duyarız ama kararın ne kadar isabetli olduğuna, neye yol açtığına yürütme erki olarak ifade etmek ve çözüm bulmak zorundayız. Çünkü dönüşümü gerçekleştirmiş birçok dershane var. Onların mağdur edilmemeleri lazım” diye konuştu.

Davutoğlu, şunları söyledi: “Ben bunu hukuk yürütme yargı ilişkisinde hep yanlış anlaşıldığı kanaatindeyim. Yargı bir uygulamayla ilgili herhangi bir mağduriyeti gidermek için bir karar alabilir. Ama yargı politika belirlemez. Yargı, eğitim politikamız şöyle olmalı yaklaşımıyla bir karar alamaz.”

“DERSHANELER ÖRGÜN EĞİTİMİ ZAYIFLATIYOR”


Dershanelerin zamanla vatandaşlar üzerinde gereksiz bir yük oluşturduğunu savunan Başbakan, “Örgün eğitimi, esas ana damar eğitimi zayıflattığı kanaatiyle bu kararı aldık. Herkes eğri oturup doğru konuşsun, son yıl liselere kimse göndermiyordu çocuğunu. Aman mekanik bir şekilde doğru cevapları versin de üniversiteye en kısa yoldan girsin. Lisede okumasa da olur noktasına gelmişti. Test mantığını yapmak zorundayız çünkü milyonlarca öğrenciyi objektif olarak karşılaştıramıyorsun. Ama testi sevmezdim bir akademisyen olarak, bir hoca olarak. Çünkü test, tesadüfiliği de beraberinde getiren ve insanın muhakeme kabiliyetini yok eden bir şey. Halbuki muhakeme bu değil” şeklinde konuştu.

“EĞİTİM KONUSUYLA İSTEDİĞİM ÖLÇÜDE İLGİLENEMEDİM”

Davutoğlu, açıklamalarına şöyle devam etti: “Eğitim konusuyla istediğim ölçüde ilgilenemedim. Ama bundan sonra daha fazla ilgilenmek zorunda olduğumu hissediyorum. Çünkü buradaki zaafların, birikmiş birçok sorunun olduğunun farkındayız. Ama bu sorunlara baktığımızda, bazılarının, dershane meselesinde olduğu gibi, sistemin dışında bir unsurun fazla büyümesi, devasa büyümesi sonucunda sistemi istismar etmeye başlaması. Burada dolayısıyla biz kararını veririz eğitim politikasının ne olacağına, Anayasa Mahkemesi değil. Ha burada bir yanlış, bir mağduriyet varsa Anayasa Mahkemesi kararını verir ve biz buna bakarız nasıl telafi ederiz diye. Ama eğitim politikasına biz karar veririz. Biz bu gücü de milletten alırız. Dershanelerle ilgili yaklaşımımızın değişeceğini kimse beklemesin.”