Başbakan Erdoğan: 'Bunun hesabını soracağız'

Erdoğan, "12 Eylül ve 28 Şubat darbecilerini destekleyen Pensilvanya, 17-25 Aralık'ta yargıyla darbe yapmak istedi. Tuzağı bozduk. Bu çeteden bunun hesabı sorulacak" dedi.

Başbakan Erdoğan: 'Bunun hesabını soracağız'
Sabah'tan Mehmet Ali Berber'in haberine göre Başbakan Tayyip Erdoğan, Türkiye'de tekrar darbe olmaması ve hiç kimsenin darbeye teşebbüs edememesi için ne gerekiyorsa yapılacağını söyledi. Erdoğan, "17 ve 25 Aralık'ta milletin seçilmiş iktidarına yargı yoluyla darbe yapmaya yeltenenlerden de bunun hesabı sorulacak. Üstelik 34 yıl bekleyerek değil, hemen hesabı sorulacak" dedi. Avrupalı Türk Demokratlar Birliği'nin (UETD) Lyon'da düzenlenen 10. yıl etkinliğine katılan Erdoğan burada gurbetçilere şöyle seslendi:

PENSİLVANYA LOJİSTİK DESTEK SAĞLADI: Bu Pensilvanya Türkiye'deki her darbeye lojistik destek sağladı. 12 Eylül'de mahkum olan bu darbecilere övgüler düzdü. 28 Şubat'ta dönemin hükümetine ağır saldırılarda bulundu. 17-25 Aralık'ta bu kez de kendisi darbe yapmak istedi. Maşaları kullanarak hükümeti devirmek, ülkenin kazanımlarını yok etmek, Türkiye'yi uluslar arası çevrelere uşak etmek istedi.

EĞİLMEDİK, BÜKÜLMEDİK: O darbe girişimine de eyvallah etmedik, eğilmedik, bükülemedik dimdik durduk ve o tuzağı bozduk. Şimdi de inlerine giriyor, yaptıklarının hesabını hukuk içinde tek tek sormaya başlıyoruz. Millet artık hükümetine, sandığa demokrasiye, istikbaline en güçlü şekilde sahip çıkıyor. Bu millet var oldukça, böyle asil, dimdik durdukça Türkiye'de kimse darbeye teşebbüs edemeyecek.

DARBE YAPANIN YANINA KÂR KALMAZ: 12 Eylül 2010'da Anayasayı değiştirdik ve 12 Eylül darbecilerinin yargılanmasına imkan sağladık. İşte yargı süreci bitti, 34 yıl sonra da olsa, geç de olsa darbenin sorumluları mahkum edildi. Gençleri yaşlarını büyüterek idam ettirmişlerdi, binlerce vatandaşa ülkelerini dar etmiş, gurbete gitmelerine sebep olmuşlardı. Yıllarca baskı rejimiyle ülkeyi yönettiler, demokrasiye, ekonomiye zarar verdiler. Yıllarca kendilerini anayasayla korudular ama işte o dönemler geride kaldı. Darbe yapanın yanına kâr kalmayacağı artık görülmüş oldu.

MUHALEFET UYANMAMIŞ: Türkiye'deki muhalefet partileri henüz uyanmamış, ne olduğunu anlayabilmiş, kendilerini yeni Türkiye'ye uyarlayabilmiş değiller. 30 Mart'ta iradelerini Pensilvanya'ya teslim ettiler ve hala oranın yönergesi içerisindeler... Lokal mevzi siyaset yapıyorlar. Biz ise her yerde varız.

ÇÖZÜM SÜRECİNDEN RAHATSIZLAR: Türkiye'de terör meselesini çözmek, ölümleri sonlandırmak için bir süreç başlattık. Birileri bundan rahatsız oldular, terör lobisi, kan lobisi, silah lobisi bundan ciddi rahatsız oldu. Oslo üzerinden bir sabotaj girişimi yaptılar, MİT müsteşarımızı tutuklayarak sabotaj yapmak istediler engelledik. Gezi olayları dediler 17-25 Aralık dediler onu da aştık. Şimdi Lice olayları ile bayrağımıza yapılan alçakça saldırı ile yeni bir sabotaj girişimi başlattılar.

BAYRAK SALDIRISI: Bayrağımıza saldırının arkasında yine Pensilvanya var, MHP-CHP var bunları da aşacağız.

ERMENİ MESELESİ: Türkiye üzerinde 1915 olayları nedeniyle buradaki vatandaşlarımız üzerinden birileri iç politikada prim sağlama gayretine girişti. Biz gerek Fransa'da gerek diğer ülkelerde bu tür konuların iç politika malzemesi yapılmasının tehlikesini her fırsatta vurguladık.

AB'NİN TÜRKİYE'YE İHTİYACI VAR: AB'nin Türkiye'ye ihtiyacı vardır, bu ihtiyaç bugün daha fazla artmıştır. AB'nin güçlü ekonomi, genç, dinamik nüfusu, antisemitizmle, ırkçılıkla, İslamofobi ile mücadele için Türkiye'ye ihtiyacı var. AB'nin en önemlisi İslam dünyası ile irtibat kurabilmesi için Türkiye'ye ihtiyacı var.

İLELEBET KAPIDA BEKLETİLEMEYİZ: Türkiye ilelebet kapıda bekletilecek bir ülke değildir. Son 12 yılda gerçekleştirdiğimiz reformlarla aktif dış politikasıyla Türkiye AB'nin kapısında bekleyecek bir ülke hiç değildir. Biz reformlarımızı kararlılıkla yapıyoruz. Ekonomiyi istikrarla büyütüyoruz.

FRANSIZ VATANDAŞI OLUN: Fransa'da 620 bin Türk var. Bunun yarısı Fransız vatandaşı. Fransa vatandaşı olmayanlara sesleniyorum. Kesinlikle aynı zamanda Fransız vatandaşı olun. Bunun size faydası var, zararı yok. Kim size farklı bir şey söylüyorsa bilin ki size zarar veriyor.

EN AZ ÜÇ ÇOCUK YAPIN: En az 3 tane çocuğunuz olacak, en az. Sakın ha. Gökten ne yağar ki yer kabul etmez. 5 diyorsunuz eyvallah.

ASİMİLE OLMAYIN: Fransa'da eğitimden, sanattan, spordan, siyasetten kendinizi soyutlamayın. Asimile olmayın, çocuklarınızın asimile edilmesine müsaade etmeyin, ancak entegre olmaktan da kaçınmayın, çekinmeyin. İnancına güvenen inanç özgürlüğünden korkmaz.

KAZAK TÜRKLERİ 'DOMBIRA' HEDİYE EDİP 'ÇABAN' GİYDİRDİ

Başbakan Erdoğan, dün Fransa'daki programına başkent Paris'te Türk ve Fransız işadamlarıyla bir araya geldiği kahvaltıyla başladı. Fransa Büyükelçiliği'ndeki kahvaltı çıkışında Paris Kazak Türk Derneği'nin hediye ettiği Kazak milli kıyafeti "çaban" giydi. Dernek temsilcileri Başbakan'a ayrıca, Kazak Türkleri'nin milli çalgısı "dombıra" hediye etti. Daha sonra Lyon'a geçen erdoğan, Fransa'nın Rhone-Alpes Bölge Valisi Jean- François Carenco ile görüştü.

FRANSA'DAN DESTEK BEKLİYORUM

"İlk kez Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde olmak üzere sizler de Türkiye'deki seçimler için oy kullanabileceksiniz. Yurt dışında Cumhurbaşkanlığı seçimleri ilk turu 31 Temmuz - 3 Ağustos arası, seçim ikinci tura kalırsa 17-20 Ağustos tarihleri arasında olacak. Belirlenen yerlerde mutlaka sandık başına gitmenizi rica ediyorum. Sandıkta sözünüzü söylemenizi rica ediyorum. Adayımıza Fransa'daki kardeşlerimizden çok ama çok yüksek oranda destek geleceğine yürekten inanıyorum."