Başbakan Erdoğan: 'Savaş gibi bir derdimiz yok'

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, hükümete sınır ötesi operasyon yetkisi veren tezkerenin amacının "etkin caydırıcılık" olduğunu belirterek, "Bizim asla savaş çıkarmak gibi bir derdimiz olamaz” dedi.

Başbakan Erdoğan: 'Savaş gibi bir derdimiz yok'

Başbakan Erdoğan, “Suriye tarafından ülkemize yapılan bu saldırı ilk değildir. Dana önce ne yazık ki 7 kez aynı şekilde bu saldırılar oldu. Hiç kimse bizim bu konudaki kararlılığımızı test etmeye kalkmasın” dedi. "Bizim asla savaş çıkarmak gibi bir derdimiz olamaz” diyen Erdoğan, tezkerenin amacının “etkin caydırıcılık” olduğunu söyledi.

Türkiye’nin vatandaşlarını ve sınırlarını korumaya muktedir bir devlet olduğunu ifade eden Erdoğan, “Hiç kimse bizim bu konudaki kararlılığımızı test etmeye kalkmasın” diye konuştu. CHP ve BDP'yi eleştiren Başbakan Erdoğan, TBMM’de tezkereye karşı oy kullananların tarihe hesap vereceklerini savunarak, "Tezkere karşısında direnenler tarihe bunun hesabını veremeyecekler. Biz de meydanlarda halkımıza tezkereye karşı direnenleri anlatacağız" ifadelerini kullandı.

İran Cumhurbaşkanı 1. Yardımcısı Muhammed Rıza Rahimi:

İran Cumhurbaşkanı 1. Yardımcısı Muhammed Rıza Rahimi, Akçakale'de hayatını kaybeden 5 kişi için Türkiye'ye başsağlığı dileyerek, "Her nerede şiddet yüzünden kan dökülüyorsa ve yasa dışı yollardan kan dökülüyorsa bunları kınıyoruz" dedi.

Türkiye'ye resmi bir ziyaret gerçekleştiren İran Cumhurbaşkanı 1. Yardımcısı Rahimi, Başbakanlık Merkez Bina'da gerçekleşen ortak basın toplantısında Başbakan Erdoğan'ın ardından değerlendirmelerde bulundu. Rahimi, sözlerine "Tarihte adı şanlı olan bir millettir Türkler. Biz batıda böyle bir komşuya sahip olmaktan, yani Türkiye'ye komşu olmaktan onur duyuyoruz" diyerek başladı. Rahimi, "Bu iki ülkenin sahip olduğu özel koşullar, onların kudret, iktidar, kültür ve medeniyet sahibi olduklarını göstermektedir" dedi.

Akçakale'ye düşen top mermisiyle ilgili olarak, "Türkiye'ye başsağlığı dilemek istiyorum. Her nerede şiddet yüzünden kan dökülüyorsa ve yasa dışı yollardan kan dökülüyorsa bunları kınıyoruz. Dünyanın neresinde olursa olsun kınıyoruz" diyen Rahimi, "Şiddet içeren hiçbir işi biz doğru kabul etmiyoruz. Özellikle İran milleti olarak kabul etmiyoruz. Bir insanı diriltmenin bütün insanlığı diriltmek olduğuna inanıyoruz. Bir insanın ortadan gitmesini, ölmesini de bütün insanlığın ölmesi gibi görüyoruz. Bu, Kur'an'ın açık bir ayetidir" ifadelerini kullandı.

Rahimi, İran'ın Türkiye ile olan ilişkilerinin samimi ve halis ilişkiler olduğunu kaydetti. Başbakan Erdoğan'ın İran'ı ziyaretinden önce iki ülke arasındaki ticaret hacminin 5 milyar dolar olduğunu fakat daha sonra bu rakamın arttığını ifade eden Rahimi, "2012 yılı itibariyle bu ticari alışveriş rakamımız 16.5 milyar dolar üzerine çıkmıştır. Bu yılın sonuna kadar Sayın Erdoğan ile bu hususta uzlaştık. Bunu 25 milyar dolara ulaştırmak istiyoruz ve 5 yılın sonunda 30 milyar dolara ulaştırmak istiyoruz" diye konuştu.

"Türkiye, İran'da daima saygı gören bir ülkedir. İran, Türkiye'yi daima sevmektedir" diyen Rahimi, "Türkiye ile olan ilişkilerde menfi bir yönümüz yoktur. Yüce Allah'a da, iki ülke arasındaki bu kardeşlik ilişkilerinden dolayı şükrediyoruz" ifadelerini kaydetti.

İRAN GAZININ AVRUPA’YA SATILMASI

Erdoğan ve Rahimi, açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını cevapladı. Rahimi, bir İranlı gazetecinin, İran gazının Türkiye üzerinden Avrupa'ya satılması konusundaki çalışmalarla ilgili sorusu üzerine, "Ben gazın Türkiye üzerinden transit bir şekilde geçirilmesini konuştum. Bizden Türk kardeşlerimiz şunu istediler; Türkmenistan gazının Türkiye üzerinden alışverişini bizim yapmamızı istediler. Onlar da Türkiye üzerinden, diğer ülkelerden naklini istediler. Bu zaman aldı. Bunları kati hale getireceğiz ve beklentileri karşılayacağız" diye konuştu.

İran Cumhurbaşkanı 1. Yardımcısı Rahimi, bir gazetecinin "Esed yönetimine yönelik kınamayı duyduk. Aslında çizilen imaj, Esed yönetiminin uyguladığı politika karşısında rejimi destekler nitelikte gözüküyordu. Bu misillemeden sonra da İran’ın dış politikası kapsamında nerede duracağını merak ediyoruz. Türkiye'nin yanında mı, Suriye’nin yanında mı?" şeklindeki soruya şu yanıtı verdi: "Bu sizin görüşünüz. Siz böyle bir yaklaşımda bulunuyorsunuz. Dünyanın her neresinde olursa olsun, şiddetle alakalı girişimleri kınıyoruz. Şiddet içeren her türlü eylemi ve haksız yere insan kanı döken girişimleri kınıyoruz. Çünkü ister dünyanın bu tarafında, ister öbür tarafında olsun, İslam devleti bunlara karşı durmakta öncü olmuştur. Biz Türkiye'nin bütün konularda yanındayız. Çok zaman siyasi bazı konularda görüş farklılıkları ortaya çıksa da, bu görüş farklılıkları bir evin içinde iki kardeş arasında, baba-oğul arasında, kız kardeşler arasında da olabilir. Ama biz pek çok konuda Türkiye'nin yanındayız ve Türkiye de bizim yanımızda. Biz Türkiye'nin komşusu olmaktan da büyük mutluluk duyuyoruz. Kim yaparsa yapsın şiddeti kınadım. Aynı şekilde bugün Başbakan dedi ki, 'ciğerim yanıyor'. Biz de onun yanı başında, 'dünyanın her yerinde haksız yere dökülen bütün kanlar için ciğerimiz yanıyor' dedik. Biz bütün şiddetlere karşı savaş ve mücadele vermek istiyoruz. İnşallah Yüce Rabbimiz bize nasip etsin."

Açıklamaların ardından Erdoğan ve Rahimi tokalaşarak fotoğraf verdi.