Başbakan Yıldırım: "İran'la mutabakata vardık"

Başbakan Binali Yıldırım, Irak ziyareti öncesinde önemli açıklamalar yaptı. "Sayın İbadi'den böyle bir davet gelmiştir" diyen Başbakan Yıldırım, Habur kapısına alternatif sınır kapısı teklif ettiklerini söyledi.

Başbakan Yıldırım: "İran'la mutabakata vardık"
Yeni Şafak'ta yer alan habere göre Başbakan Binali Yıldırım Cuma namazı çıkışı gazetecilere açıklama yaptı. Irak Başbakanı İbadi'nin görüşme talebi olduğunu belirten Yıldırım, "Bu konuda arkadaşlarımız içeriği, zamanlaması konusunda çalışıyorlar. Yapılacak bu ziyaret tabii ki önemli bir ziyarettir. O bakımdan hazırlıklarının dikkatli bir şekilde yapılması gerekir" ifadelerini kullandı.

Başbakan daha sonra şunları söyledi:

"Irak’ın toprak bütünlüğü bizim için önemlidir, sınırlarımızdaki statü değişikliği bizim için kabul edilemez.

Ankara'nın atmayı planladığı adımlar

Irak bu referandumdan sonra uçuşları durdurdu biz de uçuşları durdurduk KDP'nin temsilcisinin geri gelmemesini istedik. Ayrıca Irak ile ortak tatbikat yapılıyor. Sayın Cumhurbaşkanımız ipuçlarını verdi bunlar kademe kademe devreye girecek. İran'a bir ziyaret oldu Kuzey Irak konusunda mutabakata varıldı. Ayrıca bu mutabakat PKK'ya karşı ortak mücadeleyi de içeriyor.

Yeni sınır kapısı çalışması

İran'ın dokuz kapısı var bunlardan 4'ü Kuzey Irak'a açılıyor. Bizim ise sadece bir kapı Kuzey Irak. Üzümlü ise yerel bir kapı.

Habur hem Kuzey Irak hem merkezi hükümetin kontrolündeki alana hitap eden, hizmet eden bir kapı. Tabii ki Irak burayı kapatma hakkına sahiptir. Bu konuda Irak'ın hükümranlığı altında bütün kapıların kapatılmasına biz saygı gösteririz ama bizim teklifimiz gerek Kuzey Irak'ta yaşayan Türkmen, Kürt, Arap kardeşlerimizin gerekse Irak'la olan bütün ticari ve taşımacılık faaliyetlerimizin zarar görmemesi için yine Habur'un biraz batısında Fishabur denen veya Ovaköy dediğimiz sınır kapısının faaliyete geçirilmesi. Bunu teklif ettik, bu konuda da Irak'tan destek istiyoruz.

"Mesele olmaması gerektiğini düşünüyoruz"

Başika'daki askerlerimiz DEAŞ'la mücadeleye katılacak olanlara eğitim vermek üzere oradalar. Irak da DEAŞ'la mücadele ettiğine göre, burada eğitilen Ninova mücahitleri, muhafızları da bu işte önemli görev ifa ettiğine göre aramızda bu konunun mesele olmaması gerektiğini düşünüyoruz."