Başkanlık sistemine destek yüzde 57

ORC Araştırma Şirketi’nin 36 ilde yaptığı araştırmaya göre Başkanlık sistemini destekleyenlerin oranı bir ayda 1 puan artarak yüzde 57 oldu.

Başkanlık sistemine destek yüzde 57
Yeni Asır'dan Evrin Güvendik'in haberine göre AK Parti’nin oyunun yüzde 54’e çıktığı görülürken, katılımcıların yüzde 62’si Anayasa Mahkemesi’nin Dündar ve Gül ile ilgili kararını yanlış bulduğunu açıkladı.

ORC Araştırma Şirketi'nin Mart ayı siyasi gündem araştırması, başkanlık sisteminden dokunulmazlıklara, Paralel Yapı ile mücadeleden Anayasa Mahkemesi'nin Can Dündar ve Erdem Gül kararına kadar gündemin önemli konu başlıklarına seçmenin bakışını ortaya koydu. Araştırmaya göre teröre destek veren milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasını isteyenlerin oranı yüzde 93, başkanlık sistemine destek verenlerin oranı yüzde 57. Paralel Yapı operasyonlarına destek oranı yüzde 89.5'i bulurken yüzde 62'lik kesim Anayasa Mahkemesi'nin Can Dündar ve Erdem Gül'le ilgili verdiği kararı yanlış buluyor.

AK Parti yüzde 54'te

ORC'nin Mart siyasi gündem araştırması, 36 ilde toplam 4 bin 176 kişi ile gerçekleştirildi. "Bugün seçim olsa hangi partiye oy verirsiniz" sorusuna araştırmaya katılanların yüzde 54'ü AK Parti karşılığını verdi. 1 Kasım seçimlerinde yüzde 25 civarında oy alan CHP'nin oy oranının yüzde 21.7'ye düştüğünü gösteren araştırmaya göre MHP yüzde 11.6 ile yüzde 10'luk barajı geçiyor. HDP ise yüzde 7.8 ile baraj altında kalıyor.

Başkanlığa destek arttı

Araştırmada Başkanlık sistemine desteğin artmış olması dikkat çekti. "Başkanlık sistemini destekliyor musunuz?" sorusuna katılanların yüzde 57'si "destekliyorum" yanıtı verdi. Önceki ay destek verenlerin oranının yüzde 56 olduğu belirtilmiş ve AK Parti seçmeninin de yüzde 95'inin sistemi desteklediği kaydedilmişti.

Paralel'le mücadele sürsün

"Paralel Yapıya yönelik operasyonları destekliyor musunuz?" sorusuna ise katılanların yüzde 89.5'i "evet" yanıtı verdi. Destek vermeyenlerin oranı ise yüzde 10.5'de kaldı.

AYM'ye kırmızı kart

"Anayasa Mahkemesi'nin Can Dündar ve Erdem Gül ile ilgili vermiş olduğu hak ihlali kararını doğru buluyor musunuz?" sorusuna katılanların yüzde 62'si "yanlış buluyorum" yanıtını verirken yüzde 33.5'lik kesim ise doğru bulduğunu bildirdi.

CHP'liler 'Baykal' diyor

Araştırmada CHP seçmenine "Kemal Kılıçdaroğlu ile Deniz Baykal'dan hangisini genel başkan olarak görmek istersiniz?" sorusu yöneltildi. Bu soruya CHP seçmeninin yüzde 52.1'i Deniz Baykal, yüzde 40'ı ise Kemal Kılıçdaroğlu karşılığını verdi. CHP seçmeninin yüzde 78'i Atatürk posteri skandalında Aylin Nazlıaka'nın ihracına ilişkin sürecin doğru şekilde sonuçlanmadığını bildirdi.

MHP seçmenine de "Genel Başkan olarak kimi görmek istiyorsunuz?" sorusu yöneltildi. MHP'lilerin yüzde 58.5'i Devlet Bahçeli, yüzde 27'si Meral Akşener dedi. MHP seçmeninin genel başkanlık tartışmalarında Paralel Yapının etkisinin olduğunu düşünenlerin oranı ise yüzde 60 oldu.