Baykal: "Erken seçimi daha yakın görüyorum"

CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal, katıldığı özel bir televizyon programında, “Erken seçimi daha yakın görüyorum. Ben AKP yönetiminin koalisyon deneme ihtiyacını artık daha az hisseder hale geldiğini düşünüyorum” dedi.

Baykal: "Erken seçimi daha yakın görüyorum"
CİHAN'ın haberine göre Cumhuriyet Halk Partisi Antalya Milletvekili Deniz Baykal, CNN Türk’te Tarafsız Bölge programına konuk oldu. Erken seçim ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Baykal, koalisyonun güç oluşturulur hale geldiğini söyledi. Baykal, “Meclis başkanlığını AKP’ye vermişsin. MHP’nin AKP ile koalisyon kurması daha güç hale geldi. Erken seçimi daha yakın görüyorum. Ben AKP yönetiminin koalisyon deneme ihtiyacını artık daha az hisseder hale geldiğini düşünüyorum. Koalisyon kurmak için daha az esner duruma geldiğini düşünüyorum. İktidar için psikolojik eşik aşıldı. Olmazsa seçime gideriz diye kimsenin fazla nazını niyazını çekmeyiz havasına girdiklerini görüyorum. Halbuki o dengeyi korumak lazımdı. Herkesin birbirine ihtiyacı olduğunu hissettirmek gerekirdi. Bunu bu meclis tablosundan yola çıkarak başarabilirdik” ifadelerini kullandı.

Bütün vatandaşların rahatlatması gerekliliğine inandığını ifade eden Baykal, “CHP bu anlayışla sorumluluklar üstlendi. Geldiğimiz nokta maalesef meclis başkanlığı seçiminin eski düzenin bir uzantısı şeklinde yeni yapılanmayla karşı karşıya bıraktı. Bu sevinilecek bir tablo değildir. Çünkü bu orta vadede yeni gerginlikleri tekrar edecek bir manzaradır. 7 Haziran seçimlerinin ortaya koyduğu tabloyu kalıcı kılabilseydik Türkiye bu ince demokrasiye geçme fırsatını bulabilirdi. Gerçekten hepimiz iktidar dahil herkes uzlaşmak durumunda. Şimdi ne olacak. Siyasette her an yeni başlangıçtır. Seçime mi gideriz, yeni bir koalisyon mu kurulur hepsi mümkündür. İki tane seçenek üzerinde duruluyor” şeklinde konuştu.

"Benim tercihim seçim değil" diyen Baykal, “Türkiye açısından bakıyorum. 7 Haziran’da 3 tane ihtimal var. Aynen kendisini gösterir. O zaman niye seçime gittik. 2016 yılını niye tehlikeye attık. Bu sorunun cevabı yok. Türkiye’yi seçime götüreceksin, aynı tablo çıkacak, sen hiçbir şey olmamış gibi yoluna devam edeceksin. Böyle bir kriz yaşanmasın istiyorum” diye konuştu.

“17-25 ARALIK KOALİSYONUN ÖNÜNDE ENGEL OLMAMALIDIR”

Baykal, ”17-25 Aralık, koalisyonun önünde engel olmamalıdır. Koalisyonda bir madde de konulamaz. Çünkü bu bir yargı işlevidir. Yeter ki işleyecek mekanizmalar tıkanmasın. Tekrar geliyoruz meclis başkanlığına. Koalisyon maddesi olmasına gerek yok. Türkiye’de yaşanmış olan yolsuzlukların sorumlu ve güven veren tarafsız bir hukuk mekanizmasının süzgecinden geçmesine siyasi hesaplarla engel olunmasını tasavvur edemem” ifadelerini kullandı.

'Paralel yapılanma' iddialarına da değinen Baykal, sözlerine şöyle devam etti: ”Mücadelenin niteliğine bağlı. İşte bizim elimizde MİT raporu var. Bunları hemen halledelim şeklinde bir arayışla yapılırsa herhalde CHP ‘bir dakika bunun ciddi hukuki boyutu var’ diyecektir. Ama bizimkilerin bu hukuku gerçekten bürokrasinin siyasetin içinde mevzilenmiş örgütlerin himayesi amacıyla yapması hiçbir şekilde söz konusu olmaz. Bu ciddi bir hukuki işlemdir. Gereği yerine getirilerek yapılmalıdır. Paralel denilen siyasi yapılanmayı siyaseten sahiplenip desteklediği iddiası son dönemlerde hiç konuşulmamaktadır. Herkes de ne olduğunu biliyor.“