Bayram tatili bitti, şimdi toparlanma zamanı

Bayramda dilediğinizce, gönlünüzün istediğini yediniz mi? Porsiyonlara dikkat edip öğünleri dengeleyebildiniz mi? Belki sadece bir kısmını yaptınız, olsun. Şimdi toparlanma zamanı…

Bayram tatili bitti, şimdi toparlanma zamanı
Akşam Gazetesi'nden Seren Aksüs'ün yazısı...

KARBONHİDRATLARI KALDIRIN

Bol miktarda hamur işi, börek, kek, poğaça, pide yediniz. Tatlılardan da kaçırmışsınızdır elbet. Sütlüsü, hamurlusu, şerbetlisi havalarda uçmuştur. Hal böyle olunca, nefsiniz artık bir süre ilave karbonhidrat istemeyecektir. Fırsat bu fırsat diyetinizden şekeri ve şekerli gıdaları çıkarma zamanı En azından 2-3 hafta bu besinlerden uzak durmanız size rahatlatacak, kilonuzu dengeleyecektir. Herhangi bir böbrek rahatsızlığınız yoksa şekeri yaşamınızdan çıkardığınız bu dönemde, proteinli gıdaları artırın. Bunu yaparken mutlaka yağsız protein kaynaklarını tercih edin. Bunlar et/tavuk/balık olabileceği gibi, süt, yoğurt, ayran, kefirde olabilir. Çeşitlendirmek en sağlıklısıdır. Tüm bu protein kaynaklarını abartmadan, haftaya dağıtarak alabilirsiniz.

ANA ÖĞÜN, ARA ÖĞÜN FARKLI OLSUN

Sabahları rahatlıkla yumurta tercihi yapabilirken, öğlen et, akşam tavukla değiştirebilirsiniz. Bu tok tutan, oldukça yoğun protein kaynaklarını, sabah, öğlen, akşam gibi ana öğünlerde alırsanız uzun süre tok kalırsınız. Süt, yoğurt, ayran, kefir gibi kalsiyum yüksek protein kaynaklarını ara öğünlerde tercih edebilirsiniz. Böylelikle günlük protein alımınızı sıkıcı olmadan, tekrar düşmeden, keyifle arttırabilirsiniz. Hem ana öğünleri pişirirken hem ara öğünleri hazırlarken mutlaka baharat kullanın. Et yemeklerine, kimyon, kekik, pul biber, karabiber gibi baharatlar yakışırken, ara öğünlerde süte tarçın, yoğurda sumak, ayrana nane, kefire fesleğen ekleyebilirsiniz. Bu çeşitlilik diyetinize sadık kalmanıza ve sürdürebilmenize yardımcı olacaktır.

SU İÇİN, TOPARLAYIN

Vücudunuzun yarısından fazlasını oluşturan su, sizin için hayati önem taşır. Vücut ısı korunumundan tutun da sinir iletimine 50-60 farklı çok önemli fonksiyon için suya ihtiyaç duyar. Yazın sıcak ve terleme ile birlikte vücudun su oranı azalır. Bu durumda, bedeninizin dengesini koruyabilmek için kaybettiğiniz suyu hızlıca yerine koymanız gerekir. Bu aşamada yaşanacak gecikmelerde, vücut dengesi kaybolabileceğinden hayati risk oluşur. Günlük olarak kg başına 30ml’den az olmamak üzere su içmeniz bu durumu dengeler. 100 kg olan biri için en az 3 litre anlamına gelir. Havanın sıcaklığı, spor yapma durumu, gün içi fiziksel aktivitesi bu miktarı arttırabilir. Burada yeteri kadar su almak kadar önemli 2. Bir faktör ise bu suyu zamanında almaktır. Gün içi çok su kaybeden biri su içmek için akşamı bekleyemez. Bu kaybı mümkün olan en yakın ve kısa sürede yerine koymalıdır.

DONDURMA VE MEYVEYİ UNUTUN

Toparlanma sürecinde şekeri azaltmak hatta tamamen ortadan kaldırmak önemli olduğu için dondurmayı bir süreliğine unutun. Bu süre zarfında mümkün olduğunca az veya hiç tüketmeyin. Meyveyi en fazla günde 1 kez, şeker oranı az olanlardan tercih edin. Karpuz, kavun, üzüm, incir, hurma, muz şeker oranı yüksek meyvelerdir. Bunlar yerine kayısı, mürdüm erik, elma, şeftali, armut gibi az şeker içeren meyveleri almanız önemlidir.

YEME HIZINIZI AYARLAYIN

Bir birey ne kadar hızlı yerse, o kadar çok yemek yer ve o kadar çok kilolu olur. Bireyden bireye göre değişmekle birlikte bir insan, ilk lokmayı ağzına attıktan ortalama 20 dakika sonra doymaktadır. Çok hızlı yemek yiyen biri bu süre zarfında çok büyük porsiyonlarda yemekler yiyeceğinden doyma hissi oluşana kadar, ihtiyacı olmayan, ilave kaloriler alacaktır. Bu durumda ister istemez kilosu artacaktır. Ağzınıza attığınız lokmaları yutmadan önce 20 kez çiğneyin. Bu çiğneme sayısıyla besinleri parçalayarak ağızda başlayan sindirime yardımcı olursunuz.

Seren Aksüs / Akşam