Bayramda bilet bulamayanlar dikkat!..

Ulaştırma Bakanlığı, vatandaşın “bilet kalmadı” sıkıntısına çare olmak için tarifesiz yolcu taşıyan B2 ve D2 yetki belgeli firmalara izin verdİ.

Bayramda bilet bulamayanlar dikkat!..
Türkiye Gazetesi'nde yer alan habere göre Bayrama bir hafta kala, bilet sıkıntısı zirveye ulaşınca acil tedbir geldi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, yaşanan yoğunlukları en aza indirmek için tarifesiz yolcu taşımacılığı yapan, genellikle tur şirketleri tarafından kullanılan B2 ve D2 yetki belgeli firmalara geçici izin verdi. Geçici izin, Ramazan Bayramında 15 ile 21 Temmuz tarihleri arasında, Kurban Bayramında ise 20 ile 29 Eylül tarihleri arasında geçerli olacak. Şehirlerarası yolcu taşımacılığı yapan firmalarla geçici olarak anlaşma yapacak D2 ve B2 belgeli şirketler, önceden belirlenmiş hatların dışına çıkmadan, ücret tarifelerine uyarak yolcu taşıyacak ve iki firma tarafından yapılan sözleşmeyi yanlarında bulundurmak zorunda olacak.

40 BİNE YAKIN OTOBÜS

Türkiye Otobüsçüler Federasyonu (TOFED) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Erdoğan, aslında 10 Temmuz itibarıyla doluluk bulunduğunu, vatandaşların yoğun olarak 14, 15 ve 16'sında gitmek istediklerini söyledi. Erdoğan, “Biz verilen bu izin tarihinin biraz daha öne doğru istemiştik. Ama Bakanlık böyle uygun görmüş. Dolayısıyla 14'ü gecesinden itibaren başlayan bir süreçle D2 belgelilerle çalışacağız. Eskiden vatandaşlarımız bilet alımları son 3-4 güne sıkışıyordu. Şimdi vatandaşlarımızın 8- 10 güne yaydığını görüyoruz. Dolayısıyla geçmiş yıllara göre fazla sıkıntı olacağını zannetmiyorum” dedi. 40 bine yakın D2 otobüs olduğunu, firmaların kendi aralarında sözleşme yaparak otogardan çıkış alabildiklerini belirten Erdoğan, “Bu otobüslerin büyük kısmı yeni ve kaliteli. Türkiye artık bir turizm ülkesi. Taşımacılığın güçlenmesi gerekiyordu ve bunu sağladık. Otobüsler şehirlerarası çalışan otobüslerin aynısı” dedi.

Otogardan çıkmayan otobüslere binmeyin

Bilet bulamadığı zaman ilk bulduğu araca binmek isteyenlerin çok olduğunu söyleyen Mehmet Erdoğan vatandaşlara şu uyarılarda bulundu: “Bizim tavsiyemiz, otogardan kalkan şirketlerden bilet alsınlar. Sokak aralarından otobüs kaldıranlar var. Bunları nasıl denetleyecekler? Dolayısıyla alkollü mü, ehliyeti var mı, otobüs sigortalı mı? Bütün bunlar bilinmeli. Bunlar otogardan kalkan otobüslerde kontrol edilerek çıkışına izin veriliyor” dedi.

Korsan taşımacılığın büyüklüğüne işaret eden Erdoğan ayrıca, “Tahminimce İstanbul'dan her gün 1500 civarında otobüs kalkarken, İstanbul'un çeşitli semtlerinden özellikle Karadeniz'in belli il ve ilçelerine 100'ün üzerinde korsan hareket ediyor. Bunun için vatandaşlarımıza otogardan çıkmayan araçlara güvenmemelerini tavsiye ediyoruz” diye konuştu.