Bayramda kilo almamak için neler yapmalı?

Yapılan araştırmalar 30 gün oruç tutan kişilerin bayramlarda kilo aldığını gösteriyor. Peki, bayramda kilo almamıza sebep olan yanlış yeme alışkanlıklarımız neler? Kilo almamak için neler yapmalıyız?

Bayramda kilo almamak için neler yapmalı?
Akşam'dan Nil Şahin Gürhan'ın yazısı...

Bayramlar, eğlence ve mutluluk beklentileriyle birlikte heyecanla karşılanır.  Hazırlanan zengin bayram sofralarında sağlıklı beslenme genelde göz ardı edilir. Bayram ziyaretlerindeki ikramlar, misafirperverliğimizin derecesini gösterirken ısrarlarımız da diyet yapanların en büyük kabusudur. Yapılan araştırmalarda 30 gün boyunca oruç tutan kişilerin en az bir kilo almış olduğu görülmüştür. Hatta 4 kilo ve üzerinde kilo alanlara da rastlanmıştır. Peki bayramda kilo almamıza sebep olan yanlış yeme alışkanlıklarımız neler?

Güne geç başlamak,kahvaltıyı es geçmek:

Ramazan’da çoğumuz geç yatıp geç kalktık. Bayram sabahından itibaren erken kalkıp sağlam bir kahvaltı yapalım. Domatesli, biberli, yumurtalı menemenin yanında, peynir ve tam tahıllı ekmekle sofranızı renklendirin. Pekmez-tahinin ödem atmaya yardımcı etkisinden faydalanın. Ev yapımı reçeli de unutmayın.

Ana öğünleri çok yetersiz ve minimum yiyeceklerle bitirmek:

Ana öğünlerimizde, besinleri yeterli miktarda dengeli bir şekilde tükettiğimizde hem ihtiyacımız kadar beslenmiş oluruz hem de mide dolgunluğunu sağlarız. Böylece aralarda yapacağımız bayram kaçaklarında ölçüyü kaçırmayız.

Yeterli ölçüde su içmemek:

Oruçluyken gündüz su içmemeye alıştığımız için, susuzluk hissimiz olmayabilir. Bu nedenle susuzluk hissinin oluşmasını beklemeden bol bol su tüketmeliyiz. 8-15 su bardağı su içmeye özen gösterin.

İçeceklere aldanmak, su ihtiyacını yanlış içeceklerle karşılamak:

Bayram sofranıza renk katan içeceklerin çoğu şeker yüklüdür. Şekerli içecekler yerine su içmeyi tercih edin. Bitki çayları, açık çay, ayran ve taze sıkılmış meyve suları da daha sağlıklı alternatifler olacaktır.

Çayı ve kahveyi çok içmek:

Çay ve kahve kafein içeren, günün enerjisini yükselten keyifli içeceklerdir. Aynı zamanda bir takım antioksidanlar içerir. Ancak miktarını abartırsak vücudumuzu ve midemizi çok yorar, iştahı gereksiz yere artırır ve kilo almamızı kolaylaştırır.

Şeker, çikolata ve tatlıları yanlış zamanda, yanlış ölçülerde yemek:

Şeker; besin kalitesi yok denecek kadar az, boş enerji kaynağıdır. Bu nedenle beslenmemizde ne kadar sınırlı yer alırsa o kadar sağlıklı olur. Şeker, çikolata ve tatlıları yemekten sonra, tok karına ve ölçülü almalıyız.  Sütlü tatlı veya meyveli tatlı tercihimiz olsun. Hamur tatlıları küçük bir dilimden fazla tüketmemelisiniz.

‘Nasıl olsa çok yiyeceğim’ diye besin ihtiyaçlarımızı tamamlamamak:

Bayram süresince kan şekerinizin dengeli yükselip alçalması için ana öğünleri atlamadan kaliteli ve yeterli beslenmeye özen gösterin.

Kuruyemişlerde ölçüyü kaçırmak:

Son derece sağlıklı olan yağlı kuruyemişler küçük kalori bombalarıdır. Bu nedenle fındık, fıstık ve bademde günde toplam 10-15’i, cevizde ise 3–5 adedi geçmemeye özen gösterin.

Yiyeceklerin pişirme teknikleri de kilo almamızı kolaylaştırır:

Bayram sofranızda ızgara, buğulama, fırında, haşlama sulu tencere yemekleri gibi sağlıklı yöntemlerle pişmiş yemekler olsun.

Ertesi gün pişman olup sofranızı boş bırakmak:

Bir önceki günün pişmanlığını duyarak kendinizi aç bırakmayın. Özellikle kahvaltıyı atlamayın. Bu bütün öğün düzeninin bozulmasına neden olur. Bayram ertesi kahvaltıda 1–2 dilim peynir, 1–2 dilim tam buğday ekmeği ve çiğ sebze, öğle ve akşam yemeklerinde ızgara et, sebze yemekleri, salata, yoğurt ve 1–2 dilim ekmek tüketin. Ara öğünlerinizi taze mevsim meyveleri süslesin.

Minimum hareket etmek:

Bayram ziyaretlerine yürüyerek gidin. Tatil planınız varsa bol bol yüzün, yürüyüşler yapın.

Tatilde açık büfelere yenilmek:

Bayramda tatile gidecekler daha dikkatli olmalı. Açık büfe  yemeklerden kendinize uygun olanları çeşitli besin gruplarını tamamlayarak seçin ve porsiyonları abartmayın.

(NİL ŞAHİN GÜRHAN / AKŞAM GAZETESİ)
Konular Kadın / Bakım