BDP heyeti Habur'da

Öcalanın çağrısına olumlu yanıt veren PKK, elinde tuttuğu 8 rehineyi bırakıyor.

BDP heyeti Habur'da

Terör örgütü PKK tarafından değişik tarihlerde Diyarbakır, Van, Muş, Bingöl ve Şırnak'tan kaçırılan kamu görevlilerinin teslim alınması için oluşturulan heyet, gece konakladıkları Şırnak'ın Cizre ilçesinden yola çıkarak Irak'a geçmek üzere Habur Gümrük Sahası'na giriş yaptı. Heyetin güvenliğini, zırhlı araçlar ve sinyal bozucu jammer'lar tahsis eden Kuzey Irak yönetimi sağlayacak.

PKK'nın Kandil'de çok uzun zamandır rehin tuttuğu Kaymakam adayı Kenan Erenoğlu, Astsubay Abdullah Söpçeler, Uzman Çavuş Zihni Koç, Uzman Çavuş Kemal Ekinci, erler Hadi Gizli, Ramazan Başaran, Reşat Çeçan ile polis memuru Nadir Özgen'in ailelerine kavuşması için sayılı saatler kaldı. Rehineleri teslim almaya gidecek heyette yer alan ve isimleri İçişleri Bakanlığı'na bildirilen BDP milletvekilleri Sebahat Tuncel, Adil Kurt, Hüsamettin Zenderlioğlu, İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, Mazlum-Der Genel Başkanı Ahmet Faruk Ünsal ve İHD Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici; bakanlıktan onay gelince dün Diyarbakır'dan Şırnak'a hareket etti. Geceyi Şırnak'ta geçiren heyet, Habur Gümrük Sahası'na giriş yaptı.

K.IRAK'TAN ZIRHLI ARAÇ

Kuzey Irak yönetimi heyete “Monika” adıyla bilinen zırhlı araçlar ve sinyal kesici jammer'lar tahsis etti. Yol güvenliğinin de Kuzey Irak yönetimi tarafından sağlanacağı bildirildi. Rehinelerin nerede bırakılacağına ilişkin Kandil'den haber bekleniyor. Hükümetin, “2. Habur olmasın” hassasiyeti, rehineleri alacak heyet üzerinde de etkili oldu. BDP heyeti Diyarbakır'da yapmayı düşündüğü basın toplantısını iptal etti. BDP'li Tuncel, “Umarız sürece olumlu hizmet eder. Herkesin beklentisi karşılanacak” dedi. Kandil'deki örgüt yöneticilerinin de serbest bırakacağı kamu görevlileriyle askerleri, basının karşısına çıkarmayacağı bildirildi.

İFADELER SINIRDA ALINACAK

Habur sınır kapısında ise önlemler alındı. İçişleri Bakanlığı'ndan bir müsteşar yardımcısı başkanlığında Şırnak Vali Yardımcısı, Silopi Kaymakamı, cumhuriyet savcıları ve sağlık ekiplerinden oluşan heyet sınır kapısına gönderildi. Rehinelerin ilk ifadeleri de sınırda alınacak.

Erbil'de gazeteci ordusu

ASKERLER ve kamu görevlilerin serbest bırakılacak olması Kuzey Irak'ın başkenti Erbil'de büyük bir hareketlilik yaşanmasına neden oldu. Türkiye'den Kuzey Irak'a geçen çok sayıda gazeteci Erbil'de kamp kurarak beklemeye başladı.

İNAN GEDİK / HABERTÜRK İNTERNET SİTESİ