Behzat Ç. tartışması sürüyor!..

RTÜK’ün ‘Behzat Ç. Bir Ankara Polisiyesi’ne verdiği 273 bin 710 TL’lik rekor para cezası tartışma yarattı.

Behzat Ç. tartışması sürüyor!..

RTÜK, yaptığı incelemede, “Rol model olan Behzat Ç. ile cinayet büro elemanları, Savcı Esra, Behzat’ın ağabeyi ve başka karakterlerin de hemen her yaşam kesitinde, barda, meyhanede, evde, sokakta, üzüntülüyken, sevinçliyken, hatta bazen görevleri sırasında bile alkol aldıkları ve küfürlü konuştuklarını ” belirleyerek, küçük yaştaki izleyicileri özendireceği tespitinde bulundu. Bu durum ‘TV’de içki içmek yasak, şiddet serbest mi?’ polemiğini başlattı. İşte görüşler...

‘FARKLI ALGI UYGULANIYOR’

Faruk Turgut (‘İffet’ dizisinin yapımcısı):

“RTÜK’ün özellikle Behzat Ç. ile ilgili algısının farklı şekillendiğini hissediyorum. Behzat Ç.’ye ciddi anlamda yakın takip uyguluyorlar. Bir sürü dizi varken Behzat Ç.’nin ayrı değerlendiriliyor olması manidar. Bir dizinin bu kadar üzerine gidilmesinin mantığını da anlayamıyorum. Bazı şiddet içeren diziler varken, her türlü olumsuzluğu Behzat Ç. üzerinden şekillendirmeyi haksızlık olarak değerlendiriyorum.”

‘İSTER İÇER, İSTER ÖPÜŞÜRSÜN’

Sina Koloğlu (TV eleştirmeni):

“Dizilerde bir şeyi anlatma derdi vardır. Sen bana neyi anlatmak istiyorsun, derdini anlatabiliyor musun, olay bu. Derdini anlatırken istersen içersin, istersen öpüşürsün. Behzat Ç.’nin bir derdi var. Oturup buna bakmıyorlar, yok o içtimi, bu içtimi ona bakıyorlar. Şimdiye dek yapılmış en akıllı, en zeki senaryolardan bir tanesi. Ama kaç bira içti buna bakıyorlar. Kimse bu diziyi seyrederken, ‘Gidip bakkaldan bira alıp içeyim’ demiyor, o sadece bir ayrıntı.”

‘YAPIMCILAR DİKKAT ETMELİ’

Şükrü Avşar (Avşar Film’in kurucusu, yapımcı):

“Bence biraz hoşgörülü olmak lazım. RTÜK biraz daha esnek olmalı. Diğer taraftan bazı şeyleri abartmamak gerekiyor. Bizim dizilerde biraz ölçü kaçıyor. Yasakçı zihniyet ya da cezaların böyle yoğun bir baskı oluşturması yapımcılar açısından elbette iyi bir şey değil. Bu sefer çok fazla otokontrol sistemi olacaktır, o da seyir keyfini kaçırabilir. Yapımcılar da dikkat etmeli, RTÜK de biraz daha hoşgörülü, yapıcı olmalı.”

Özlem YILMAZ /AHT