Berat Albayrak'ın Evrensel'e açtığı dava reddedildi!

Bakan Berat Albayrak tarafından Evrensel'e ‘O manşetleri böyle atmışlar’ haberi nedeniyle açılan 50 bin liralık manevi tazminat davasını mahkeme, zaman aşımı gerekçesi ile reddetti.

Berat Albayrak'ın Evrensel'e açtığı dava reddedildi!
MedyaRadar'da yer alan habere göre Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, 10 Mart 2014'te Evrensel'de yayımlanan ‘O manşetleri böyle atmışlar’ sürmanşeti nedeniyle mahkemeye şikayette bulunmuştu. "Başçalan" isimli twitter kullanıcısı tarafından paylaşılan ses kaydının paylaşıldığı haber, 17-25 Aralık yolsuzluk operasyonları sonrası hükümeti desteklemek için atılan manşetlerin nasıl belirlendiğini ortaya koyuyordu. Dönemin başbakanı ile oğlu arasında geçtiği belirtilen ses kaydında Bilal Erdoğan babasına Sabah ve Takvim gazetelerinin manşetlerini söylüyordu.

Albayrak’ın bu habere ilişkin şikayeti sonrası açılan davanın ilk duruşması 30 Mayıs’ta Çağlayan’da bulunan İstanbul Adliyesinde 1. Asliye Hukuk Mahkemesinde görüldü. Albayrak’ın Evrensel'den 50 bin liralık manevi tazminat talep ettiği davanın ilk duruşmasında yazılı savunma yapan gazetenin Avukatı Devrim Avcı ilgili haberin 2014 tarihinde yayımlandığını hatırlattı. Avcı savunmasında, Borçlar Kanunu’nun ilgili maddesi gereğince 2 yıl içinde dava açılması gerektiğini, bu süre aşıldığı için de davanın reddini talep etti. Avcı’nın talebini değerlendiren mahkeme heyeti ‘zaman aşımı’ nedeniyle davanın reddedilmesine karar verdi.

Berat Albayrak'ın Evrensel'e açtığı dava reddedildi!

"Baskı üzerindeki baskıya bir örnek"

Karar sonrası Evrensel'e konuşan Devrim Avcı, “Dava Berat Albayrak’ın Bülten Basın Yayın’a ve Şirket Müdürü Arif Koşar’a açtığı 50 bin liralık tazminat davası. Biz davada zaman aşımı itirazında bulunduk. Sonuçta aradan geçen yaklaşık 3 yıl gibi bir zaman var. Mahkeme, ilk duruşmada da zaman aşımı yönünden davanın reddine karar verdi. Ancak karar istinafa açık. Haberin üzerinden  3 yıllık zaman geçmesine rağmen adeta arşiv taraması yapılıp dava açılıyor olması basın özgürlüğü üzerindeki baskıların geldiği noktaya bir örnek. Siyasi iktidarın eleştirildiği, onlar aleyhine yapılan bütün yayınlara yönelik davalar açılması siyasi iktidarın eleştirilemez olduğu algısını yaratıyor” dedi.