Beren Saat neden 'Maria Puder' olamadı?

Sabahattin Ali’nin ‘Kürk Mantolu Madonna’ kitabından uyarlanacak olan sinema filminin başrolünde Beren Saat'in değil Fransız yıldız Marion Cotillard'ın oynayacağı yazılmıştı.

Beren Saat neden 'Maria Puder' olamadı?
Milliyet Gazetesi'nden Sina Koloğlu'nun konuya ilişkin yazısı şöyle:

Maria Puder’i kim oynamak istemez? ‘Kürk Mantolu Madonna’ malum, dünya pazarına ve sinema endüstrisinin kalbine doğru yola çıktı. Beren Saat’in başrol oynayacağı yazıldı. Kendisi bu konuda bir açıklama yapmadı. Filmin Türkiye ayağında ay yapım var. Bildiğim, onlardan da bir cevap gelmedi. Birden “Saat olmayacak, Marion Cotillard geliyor” diye bir haber çıktı. Bilginin kısmen doğru olduğunu öğrendim. Kesinleşen bir şey yok. Sadece yapımın Amerikan ayağı Weinstein şirketiyle konuşmuş. Neden Saat olmadı?

Mesele uluslararası şöhret

Durum, fiziği ya da oyunculuğuyla ilgili değil. Projenin Oscar’a doğru yola çıkma ihtimali var. Uluslararası önemde bir proje. Karakter Alman. Hem bu özelliği hem de uluslararası ün yapmış bir oyuncuya verilme durumunun, sonucu bu doğurmuş olacağı belirtiliyor. Daha çok ülkede vizyona girmesi, festivallerde ilgi görme şansının artması kriterler. Bu bilgiler ve yorum, işin içinden bir isimden diyeyim.

Neden Marion Cotillard?

Weinstein firması hakkında biraz bilgi vereyim. Ünlü Miramax stüdyolarının kurucuları Bob ve Harvey Weinstein. Şirket, 2005 yılında kurulmuş. Cotillard, firmanın ‘Macbeth’  filminde başrol oynamış. Seçimde bu durumun etkisinin olduğunu zannediyorum.

Şirketin bir diğer özelliği ise, ünlü romanların beyaz perdeye uyarlama konusunda uzman olmaları. ‘Lion’, ‘Okuyucu’, ‘Carol’ ve ‘Macbeth’ filmleri sayılabilir. Firma, ‘Kürk Mantolu Madonna’yla halkayı genişletecek.

Raif Efendi Türk olmalı

Raif Efendi romanda, Madira Puder ile tanıştığında 20’li yaşlarında. Babasının ölümü nedeniyle Türkiye’ye dönüyor ve irtibat kesildikten 10 yıl sonra Puder’in ölüm haberini alıyor. Hikayede, bir genç ve bir de yaşlı Raif Efendi var. Bu rolün her iki yönünü bizden kim oynayabilir? Kulağıma iki isim fısıldandı. Hani bu role yakışır durumu. Filmin dili de önemli. Tükçe - Almanca olacaksa biraz Almanca da gerekiyor. Mehmet Günsür’ün adı telaffuz edildi. Bir diğer aday da Mert Fırat. Karar tabii ki öncelikle yapımcıların. Yabancı aday üzerinde de ısrar edilebilir.

Bizden olursa ve bu isimlerden biri seçilirse şaşırmamak lazım.

SİNA KOLOĞLU / MİLLİYET GAZETESİ