Berksan: "Kibirden uzak durmaya çalışıyorum"

Berksan, “Ben gönlümden geçenleri ve arkasında durduğum şeyleri müzik adına üretiyorum” diyor...

Berksan: "Kibirden uzak durmaya çalışıyorum"
Akşam Gazetesi'nden Mehmet Emin Demirezen'in röportajı...

“Yok Öyle Dünyam” single’ının hikâyesi nedir senden biraz bunu dinleyelim?


Bundan 5 ay önce bir single çıkarmıştım. Onunla hikâye olarak kardeş hikâyeler barındırıyorlar! O dönemki tamamlanmamış hikâyenin tamamlanması için yapılmış bir single aslında bu. Yani duyguları herhalde benim içimde tamamlanmamış ki onu tamamladığımı düşünüyorum. Hem de yazın bir şarkı yapma fikrim vardı ve onu yaptım…

O hikâyenin eksik kaldığını nerede hissettin?

Birinde kendinin özel olduğunu hisseden ve artık yeter diyen bir hikâye vardı. Diğerinde de bunu avaz avaz söyleyen bir hikâye var! “Yok Öyle Dünyam” için düşüncem tam anlamıyla şu; bir dahil olduğumuz dünya var her şeyi ile kurallarına uyduğumuz; bazen hissettiklerimizi söyleyemediğimiz, bir de içimizde gerçek olduğumuz bir dünya var! Hepimiz bunu yaşıyoruz. Söylemek istediğimiz şeyler olup da söyleyemediğimiz bir kara kutumuz aslında bu şarkı!

Dediğin gibi her ne kadar gerçek dünyada yaşadığımızı söylesek de aslında bir nevi sahte bir dünyada yaşıyoruz. Bu sahte dünyanın peki sana nasıl bir katkısı var?

Sahte bir dünyada yaşadığımız yadsınamaz bir gerçek! Bunun için şarkılar yazmaya gerek yok. Yaradılışın ilk gününden bugüne mesaj verilmiş ama ben şarkılarımı yazarken büyük mesajlar yükleyerek yapmıyorum. Sadece duygularını iyi ifade eden biriyim. Bu aşk ve ayrılık meselesi üzerinde birçok şarkı yazmışımdır. Bunlar da onların nirvanaları…

MESAJI VERENE DEĞİL ALANA BAKMAK LAZIM!

Neden hep aşk ve ayrılık üzerine şarkılar yazılıyor? Sadece bunları mı yaşıyoruz hayatta?


Aşkın 50 tane hali var… Oturup da domatese şarkı yazacak halimiz yok! Benim anneme ve rahmetli babama da yazdığım şarkılar var. Sen bu hikâyeleri bilmeden onu sevgilin için de söyleyebilirsin. Aslında mesajı verene değil alana bakmak lazım! Ben gönlümden geçenleri ve arkasında durduğum şeyleri müzik adına üretiyorum. Geri kalan dinleyiciye kalıyor. Verdiğim mesajların gücüne bakarak hiç şarkı yapmıyorum.

Peki, bu şarkıların gücü gerçekten kaldı mı? Bana 90’ların sonunda üretilen şarkılar şimdiki şarkılardan daha anlamlı geliyor. Sana da bu böyle geliyor mu?

Ben de aynı şeyleri hissediyorum seninle. Ama şükürler olsun ki o müzikleri yapanlardan biri değilim. Eğer ben senin söylediğin tarazda müzik yapıyor olsaydım benim yaşam şeklimde farklı olurdu, benimle ilgili sorabileceğin soruların genişliği de fazla olacaktı. Ama ben sadece müziği ile gündeme gelen bir müzisyen olduğum için kendimi bu sorunun dışında tutuyorum, kimse kusura bakmasın.

BİR ANLAMDA ARKADAŞLARIMA ÇALIŞIYORUM

Yaz döneminde sanatıların genellikle single çıkartması sizin açınızdan daha mı avantajlı?


Tüketimin hızlı olduğu bir dönemdeyiz. Benim üst üste 3. single’ı yapıyor olmam bu işin daha kolay yapılıyor olmasından değil! Bunun bir kaç tane sebebi var… Ben dostlarımın albümlerinde de çok fazla rol üstleniyorum; besteci, söz yazarı şeklinde. O yüzden benim stüdyom çok sık ziyaret edilir. Gelen dostlarıma da şarkılarımı dayanamayıp dinlettiğimde evlerine dönüp mesaj atıyorlar; “o şarkıda gönlüm kaldı” diye… Bunlar olunca haliyle bir nevi onlara çalışıyorum durumu oluyor. Ama onların da benim şarkılarımla başarılı bir yol çizmelerinden mutlu oluyorum açıkçası. Şimdiye bakılırsa yeni bir albüm üzerinde çalışıyorum. Şarkıların büyük bir kısmı da bitti sayılır. Ama öncesinde yine bir single yapabiliriz (gülüyor).

Yani o ki bu durumun bence başka bir sebebi yok.

KİBİRDEN UZAK DURMAYA ÇALIŞIYORUM

Hayal kırıklıkların oluyor mu?


Üreten insanların dünyanın kendisiyle ilgilendiğini düşündüğü gibi bir hastalık vardır. Zaman zaman bu grip gibi gelir gelir gider. O anlarda küçük hayal kırıklıkları yaşıyorum ama çabuk toparlıyorum. Bunun için de tek yardımcım Allah’a olan inancım. “Aman diyorum kibire sakın bulaşma” diyorum kendime.

Kibire bulaşmadan hareket etmek de çok zor aslında…

Her şeyi tadında yaşamak zorundasın. Ben tedavi şeklimi buldum dilerim reçeteyi duyan kendine uygular… 
Konular Röportaj