Beşiktaş saldırısıyla ilgili yeni bilgiler!

Beşiktaş Vodafone Stadı’nda 46 kişinin şehit olduğu çifte saldırıyla ilgili soruşturma tamamlandı. İddianameye göre patlatılan araçta teröristlere yolu ve stadın yerini gösteren bir kadın daha vardı. Kadın patlamadan hemen önce saldırı talimatını verip araçtan indi

Beşiktaş saldırısıyla ilgili yeni bilgiler!
Vatan'da yer alan habere göre İstanbul’da 10 Aralık 2016’da oynanan Beşiktaş-Bursaspor karşılaşmasının ardından Vodafone Park çevresinde meydana gelen ve 39’u emniyet mensubu, 46 kişinin hayatını kaybettiği, 243 kişinin yaralandığı terör saldırısına ilişkin 7’si tutuklu 10 şüpheli hakkında iddianame hazırlandı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu tarafından hazırlanan 114 sayfalık iddianamede, TAK örgütünün Burak Yavuz ve Kadri Kılınç isimli iki saldırganla tarihinin en acımasız ve vahşi canlı bomba eylemlerinden birini gerçekleştirdiği belirtildi.

Çifte saldırı yaptılar

İddianameye göre; ilk saldırı Vodafone Stadyumu’nda oynanan Beşiktaş- Bursaspor maçı sonrasında “Eski Beleştepe” diye tabir edilen noktada Emniyet Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü görevlilerinin beklediği sırada saat 22.29 sıralarında meydana geldi. Burada yolda seyir halindeki bomba yüklü Chevrolet marka araç patlatıldı. Bu saldırıdan 40-45 saniye sonra Maçta Parkı yakınlarında sırt çantalı bir kişiye polisin müdahalesi sırasında da ikinci bomba patlatıldı.

Araçta 3 kişi vardı

İddianamede patlayan aracın Tufan Beyhan adına 6 Aralık 2016 tarihinde tescil ettirildiği ve olay günü de stat çevresinde 14.55’te ilk kez kamera açısına girdiği vurgulandı. Bombalı araçla eylem öncesi keşif çalışması yapıldığının altının çizildiği iddianamede araçta 3 kişi olduğu, arka koltuktaki 3’üncü kişinin de kadın olduğu belirtildi. İddianameye göre; aracı kullanan Kadri Kılınç, yanında oturan ise kendisini Maçka Parkı’nda patlatan Burak Yavuz. Saldırganların yanında ise otomatik silah ve el bombaları bulunuyordu.

Kadın Maçka’da indi

Araçtaki 25-30 yaşlarındaki kadın Maçka parkı üzerinde bulunan Burger King isimli iş yerinin önünde saat 20.10 sıralarında araçtan indi ve Taşkışla caddesi üzerinde Beşiktaş istikametine yaya olarak yürüdü. Kimliği halen tespit edilemeyen bu kadın, saldırıyı gerçekleştiren iki teröriste güzergah ile yollar, stadyumun yeri, polislerin toplu olarak bekleme noktalarının yerlerini tarif etti ve harekete geçmeleri konusunda talimat verdi.

Şifreli telsiz konuşmaları

İddianamede, sözde 51 Kuzey Alan Karargahı telsiz operatörü ROJHAT A/K ile telsiz kod adı tespit edilemeyen örgüt mensubu arasında 11 Aralık 2016 tarihinde yapılan telsiz görüşmesine yer verildi. Aralarında şifreli konuşmalar yapan örgüt mensuplarının canlı bombalı eylemlerini gerçekleştirenlerin TAK’a bağlı örgüt mensupları olduğunu kendi aralarında konuştukları anlatıldı.

Cesaret hapı kullanmışlar!

İddianamede, her iki saldırıda da TNT+RDX+PETN+PİKRİK ASİT isimli fabrikasyon patlayıcılar kullanıldığı ve bu patlayıcı karışımının daha önce PKK tarafından gerçekleştirilen ya da son anda önlenen 10 eylemde de kullandığı anlatıldı. Savcılık yaya olarak üzerindeki bombayı patlatan Burak Yavuz’un kaldırımda yürüdüğü sıra sendelediğini, teröristlerin her ikisinin de eylem öncesinde cesaret hapı kullandığını değerlendirdi.

Bombalı aracı çırak görmüş

İddianamede pazarcı çırağı O.H.’nin tanık olarak ifadesine yer verildi. İfadesinde patlamadan bir gün önce Esenler’deki bir pazarda tezgah kurmak için ustasıyla birlikte gittiklerini anlatan tanık O.H., tezgah kurulan yerde bir araç olduğunu, aracın sahibini bir türlü bulamadıklarını, aracın plakasındaki oto servisine ait numarayı aradıklarında ise servisin sistemine kayıtlı bir araç olmadığını söylediklerini dile getirdi. İlk patlamada kullanılan bombalı araç olduğu tespit edilen aracı pazarın kurulmasından sonra da patlamayı gerçekleştiren terörist Kadri Kılınç tarafından alındığı belirlendi.

4.929’ar yıl hapis istemi

4 şüphelinin “devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozma” suçundan ağırlaştırılmış müebbet ve çeşitli suçlardan 4 bin 929’ar yıla kadar hapisle cezalandırılmasının istendiği iddianamede, diğer 6 şüphelinin de 2 yıl ila 15 yıl arasında hapis cezasına çarptırılması talep edildi.

Beşiktaş’ın zararı 429 bin 406 dolar

İddianamede patlamadan zarar gören kurum ve kişilerin listesi de yer aldı. Buna göre İETT’nin 37 bin 231 euro zarar bildirirken Beşiktaş stadyumunda 429 bin 406 dolarlık zarar oluştu.