Bilgisayar oyunları insanları yabancılaştırıyor

Uzmanlar, bilgisayar oyunlarının depresyona yol açtığını belirterek, "Bilgisayar oyunları çocukları gerçek dünyadan koparıp, onları sorumlulukların olmadığı sanal dünyaya bağlıyor" dedi.

Bilgisayar oyunları insanları yabancılaştırıyor

Yurtdışında yapılan araştırmalara göre video veya internet üzerindeki oyunlar ile vakit geçiren çocukların birkaç yıl sonrasında depresif belirtiler gösterdiğini ortaya koyuyor. Video oyunları oynama alışkanlığı olan veya anne-babası tarafından oyun bağımlısı olarak abartıyla betimlenen gençler üzerinde yapılan araştırmalar, Çin'de de Amerika'da da benzer bulgularla sonuçlanmıştır.

Medical Park Özel Bursa Hastanesi Klinik Psikolog Canan Sayıoğlu, bilgisayar oyunlarının kişinin zamanın nasıl geçtiğini anlamadan, dışarıdaki hayatı kaçırmaya sebep olduğunu belirterek, oyunlar sebebiyle yapılması gerekilen sorumlulukların umursanmadığını ifade etti. Sayıoğlu, "Bilgisayar oyunları kişileri gerçek dünyadan uzaklaştırıyor. İnsanlar yabancılaşıyor. Bunun sonucu olarak da sosyal kaygı ve depresyona yol açıyor" dedi.

Bilgisayar oyunlarındaki sanal boyutun gerçek dünyadaki sorumlulukların üzerini örtmesine izin vermemek için anne-babalara uyarılarda bulunan Sayıoğlu, "Özellikle 10-17 yaş arası çocukların oyun saati iyi düzenlenmeli. Çocuklar ödvlerini bitirdikten sonra oyun oynamalı. Yasaklar çocuğun üzerinde olumsuz bir etki oluşturuyor. Anne ve babalara bu konuda büyük iş düşüyor" diye konuştu.