BİZİ İSLAM DÜNYASI İLE BARIŞTIRIN

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Dışişleri Bakanı Davutoğlu ile birlikte düzenlediği basın toplantısında Başbakan Erdoğan’ın ev sahipliğini yaptığı iftar yemeğinin kendisi için sıra dışı kişisel bir deneyim olduğunu ve bundan mutluluk duy

BİZİ İSLAM DÜNYASI İLE BARIŞTIRIN

İFTAR YEMEĞİ SIRA DIŞI BİR DENEYİM OLDU
NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Dışişleri Bakanı Davutoğlu ile birlikte düzenlediği basın toplantısında Başbakan Erdoğan’ın ev sahipliğini yaptığı iftar yemeğinin kendisi için sıra dışı kişisel bir deneyim olduğunu ve bundan mutluluk duyduğunu söyledi.

Ankara’da temaslarda bulunan NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen karikatür krizinin izlerini silmek için Türkiye’den yardım istedi. Önceki gün Türkiye’ye gelen ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın iftar yemeğine katılan Rasmussen dün de Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile bir araya geldi. Dışişleri Bakanlığında gerçekleştirilen baş başa ve heyetlerarası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenlendi. Danimarka Başbakanı iken Hz. Muhammed karikatürlerlerine sessiz kalan Rasmussen, NATO’nun İslam ülkeleriyle ilişkilerini Türkiye’nin koordine etmesini istedi.

İKT İLE BULUŞTURUN
İKT’nin Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu’nun bir Türk olduğunu bildiren Rasmussen, “Müslüman ülkelerle diyalog çerçevesini geliştirmek için elimden gelen fırsatı kullanmak istiyorum. İslam dünyasındaki kötü imajımızı silmek için İKT ile bizi buluşturun” talebinde bulundu. Bu isteği olumlu karşılayan Ankara ise, NATO için bu özel misyonu üstlenecek bir Türk Genel Sekreter Yardımcısının atanması teklifinde bulundu. Davutoğlu, “Kendisi her zaman Türkiye’nin desteğini alacaktır” diye konuştu.

Toplantıda ayrıca terörle mücadelenin NATO’nun birinci önceliği olacağını söyleyen Rasmussen’e, Bakan Davutoğlu aynı görüşün PKK için de geçerli olması gerektiğini söyledi. Bakan Davutoğlu “Roj TV’nin kapatılması, NATO Genel Sekreter Yardımcılarından birinin Türk olması ve NATO’da Türk subayların düzeyinin yükseltilmesi” sözünü veren NATO Genel Sekreterine, bu sözlerini hatırlattı.

GERGİNLİK YOK
Bakan Davutoğlu, NATO Genel Sekreterinin seçimi sırasında Türkiye’nin vetosu nedeniyle bir gerginliğin yaşandığı iddialarının doğru olmadığını kaydederken Türkiye’nin bütün taahhütlerini yerine getirdiğini bunun karşı taraftan da aynı şeyi beklendiğinin altını çizdi. Afganistan için ek bir asker talebinin olmadığını da açıklayan Davutoğlu, “Türkiye Kasım ayında Kabil Bölge Komutanlığını devir alacak. Türkiye Afgan subayları eğitti. Biz bu eğitim katkılarını vermeye her zaman devam edeceğiz” dedi.

ROJ TV’ye kaçamak cevap
Rasmussen Roj Tv ile ilgili sorulan bir soruya yine kaçamak cevap verdi. Sözkonusu televizyonun Danimarka’daki yasalara aykırı bir şekilde davrandığına dair kanıtlar sunulursa, o zaman yapılması gereken her şey yapılacaktır” diye konuştu. Rasmussen Afganistan için Türkiye’den tam olarak istendiği sorusuna ise ‘katkının ötesinde katkı’ karşılığını verdi. Ankara’ya gelmeden önce Atina’ya giden NATO Genel Sekreteri, Türk-Yunan sorunlarına yönelik olarak da, “Daha cesaret verici bir boyut kazandı” dedi. Bakan Davutoğlu ise nazik bir şekilde Türk-Yunan ilişkilerinin NATO’nun görev sahası olmadığını hatırlattı.