BM Arakan’da suç ortağı

BM’nin Arakan’da yükselen soykırım dalgasını örtbas ettiği ortaya çıktı. BM Myanmar ekibi, insan hakları savunucularının Arakan’ı ziyaretini ve zulme dikkat çeken kampanyaları engelleyerek, şiddeti dünyanın dikkatinden kaçırdı.

BM Arakan’da suç ortağı
Yeni Şafak'ta yer alan habere göre Bosna Hersek ve Afrika ülkesi Ruanda’da işlenen soykırımlarda parmak izi bulunan Birleşmiş Milletler’in (BM), Arakan’da yükselen soykırım dalgasını örtbas ederek dikkatlerden kaçırdığı ortaya çıktı. İngiliz BBC’ye konuşan BM ve yardım kuruluşlarından kaynaklar, BM’nin, Arakan’daki ihmal ve kusurlarının soruşturulmaya değer olduğunu gözler önüne serdi.

Bugünkü krizden 4 yıl önce BM Myanmar Ekibi’nin başındaki Kanadalı Renata Lok-Dessallien’in, insan hakları savunucularının Arakan’daki hassas bölgelere ziyaretini engellemeye çalıştığını aktaran kaynaklar, Dessallien’in Arakan’daki zulme dikkat çeken kampanyalara son vermeye çalıştığını ve etnik temizlik tehlikesine karşı uyarıda bulunan çalışanları tecrit ettiğini anlattı. BM, pek çok açıklamasında Arakan sözcüğünü dahi kullanmadı.

İNSAN HAKLARINI AĞIZLARINA ALMADILAR

BM’nin Myanmar’daki çalışmalarına yönelik bir araştırma, Arakanlıların kapalı kapılar ardında bile kenara itildiğini ortaya koydu. Myanmar’da yardım görevlerinde çalışanlar BBC’ye, üst düzey BM toplantılarında Myanmarlı yetkililere Arakanlıların haklarına saygı duymalarını söylemenin neredeyse imkansız hale geldiğini anlattı.

ARAKANLILARI KONUŞMAK TABU

Myanmar’daki BM ekibinin eski koordinatörü olan Caroline Vandenabeele, Arakan'da bugün yaşananlara dair uyarı işaretlerini önceden fark ettiğini söylüyor. Vandenabeele bir süre sonra herkesin, üst düzey BM toplantılarında Arakanlıların sorunlarından bahsetmenin veya etnik temizlik uyarısında bulunmanın kabul edilemez olduğunu anladığını söyledi. Vandanabeele, Arakan’da etnik temizlik olasılığından defalarca söz ettiği için görevinin dondurulduğunu ve kendisinin baş belası olarak nitelendirildiğini de belirtti.

Sekreterden 'işlevsiziz' itirafı

BM’nin yeni Genel Sekreteri António Guterres, Nisan ayında ekibine kısa bir bildiri hazırlamıştı. “BM’yi yeniden konumlandırmak” başlıklı belgede Myanmar’daki BM “bariz biçimde işlevsiz” olarak tanımlandı. Bildiriden birkaç hafta sonra BM, Myanmar’daki BM ekibinin lideri Renata Lok-Dessallien’in görevinin değiştirildiği ancak bunun performansıyla ilgili bir konu olmadığını savundu.

Üstünden birkaç ay geçmesine karşın hükümet yerine önerilen kişiyi reddettiği için Dessallien hala Myanmar’da BM’nin en yüksek yetkilisi. Myanmar’ın Nobel ödüllü soykırımcı lideri Aung San Suu Kyi’nin yakın müttefiki, eski general Shwe Mann, Dessallien’i savunarak “Adil bir bakışı var, taraflı değil. Arakanlılara karşı önyargısı olan onu sevmeyecek ve eleştirecektir” dedi.