BM eleştirdi: "Hukuka aykırı"

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) de Türkiye ve AB arasında varılan anlaşma kapsamında mültecilerin topluca geri iade edilecek olmasını eleştirdi.

BM: "Hukuka aykırı"
Milliyet'te yer alan habere göre BMMYK’nın Avrupa sorumlusu Vincent Conhetel, Yunanistan’daki mültecilerin kitleler halinde Türkiye’ye geri gönderilmesinin Avrupa ve uluslararası hukuku çiğneyebileceğini söyledi.

Conhetel, “Yabancıların toplu olarak çıkarılması İnsan Hakları Avrupa Sözleşmesi’nce yasaklanmıştır” dedi. BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon ise bazı Avrupa ülkelerinin insani sorumluluklarından kaçındığını söyledi. Conhetel ayrıca, Türkiye’den alınacak mültecilerin Avrupa’da kabul edilmesi konusunda da şüpheleri olduğunu belirtti. AB, İtalya, Macaristan ve Yunanistan’da biriken 160 bin mültecinin üye ülkelere kota sistemiyle dağıtılması konusunda uzlaşsa da, bu zamana kadar sadece 600 mülteci yeni ülkelerine gönderildi.

Mültecilerin kota sistemiyle dağıtılmasını kabul etmeyen Macaristan, Slovakya ve Çek Cumhuriyeti gibi Orta Avrupa ülkelerinin Türkiye’den Birlik’e alınacak mültecileri de kabul etmemesi bekleniyor.