'Boy uzatma' öncesi bu uyarılara dikkat!...

Son yıllarda ülkemizde de başarıyla uygulanan 'boy uzatma' ya da diğer ismiyle 'bacak uzatma' ameliyatları, doğuştan veya sonradan oluşan bozuklukların dışında estetik nedenlerle de tercih ediliyor.

'Boy uzatma' öncesi bu uyarılara dikkat!...
Yeni Asır'da yer alan habere göre bu tarz ameliyatların öncesinde hastanın hekim tarafından çok iyi değerlendirilmesi ve bilgilendirilmesi gerektiğini dile getiren Özel Medifema Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji uzmanı Op. Dr. İlker Şenses, "Hekimin ve hastanın beklentilerinin karşılıklı olarak çok iyi anlaşılması gerekir. Zira uzatma işlemi, uzatılacak miktara göre belli bir vakit alır. Günde yaklaşık 1 mm'lik uzama hastanın yaş, cinsiyet ve kemik yapısı gibi etmenlerle değişmektedir. Netice olarak doğru seçilen ve uygun teknik kullanılarak operasyon yapılan hastalarda gerçekten yüz güldürücü sonuçlar elde edilir" diye konuştu.

SAĞLIK VEYA ESTETİK

Op, Dr. Şenses şöyle devam etti: "Kısa boylu kişilerde vücut ve kemik yapısının uygun olması halinde bu ameliyat uygulanabilir. Ayrıca bacaklar arasındaki uzunluk farkının düzeltilmesi durumunda da bu ameliyat yapılıyor. Bir de estetik nedenlerle bu ameliyatın uygulandığı oluyor. Fakat böyle durumlarda hastaların konu ile ilgili derinlemesine bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesi gerekiyor. Zira bacak uzatma operasyonu son derece uzun ve ağrılı bir işlemdir. Kazanacağınız boy artışıysa çoğunlukla kaybettiğiniz vakte, fiyata ve çektiğiniz ağrıya değer. Operasyonda uzatılmak istenen kemik uygun bir yerinden kırılır. Daha sonra uzamayı sağlayacak bir sistem (tel ve çiviler) ve Lizarov yolu denilen halka sistemi takılır. Hastalar 1-2 gün hastanede kalıyor. Uzatma işlemi hastanın kendisi tarafından yapılır."

"Kararınızı tekrar tekrar gözden geçirin"


Op. Dr. İlker Şenses boy uzatma ameliyatı olmayı düşünenlere şu önerileri sundu: "Şayet bacak uzatma operasyonu olmayı düşünüyorsanız kararınızı dikkatle, tekrar ve tekrar gözden geçirin. Değişik doktorlardan bilgi alın. Yapabildiğiniz kadar çok araştırma yapın ve operasyon ile ilgili bilgi bulun. Bu operasyonu olan kişilerle görüşün. Arama motorlarında bulacağınız kadarıyla operasyon olan kişilerin hikayelerini okuyun. Bütün bu araştırmalardan sonra dikkatlice operatörünüzü ve hastaneyi seçmeniz gerekiyor. Yetkisiz operatörlerin elinde kendinizi hiçbir zaman riske atmayın."