BOZKIRDAN DAĞLARA MESAJ

Erdoğan Neşet Ertaş ve Şivan Perver'i andı, ozanlar yanıt verdi...

BOZKIRDAN DAĞLARA MESAJ

Başbakan Erdoğan’ın AK Parti grubunda yaptığı konuşmasında ’Gönül Dağı’ ve ‘Halepçe’ isimli eserlerini örnek verdiği iki ünlü halk ozanı Neşet Ertaş ve Şivan Perwer, Kürt sorununun çözümü için yapılan demokratik açılıma destek verdi.

Star Gazetesi’nden Erdinç Akkoyunlu’nun haberine göre ozanlar, bu topraklarda artık kardeşliğin dilinin hakim olması gerektiğini belirterek ‘asırların imbiğinden süzülmüş gelmiş kardeşlik türkülerine toplumun bütün kesimleri eşlik etmeli. Mutluluğa uzanan bu yolda herkes elini taşın altına koymalı” dedi.

Şivan Perwer sözlerine şöyle devam etti:

Bu yol mutluluğa giden yoldur

“Başbakan’ın açıklamaları Türkiye’yi mutluluğa götüren yoldur. Başbakan Sayın Erdoğan’ın grup toplantısındaki açıklaması ve genel olarak şahsıma yönelik ilgisi için kendisine teşekkür ediyorum. Halepçe parçası 1988’de yılında Saddam Hüseyin’in kimyasal silahla kırımına uğrayan savunmasız çocuk, kadın ve ihtiyarların dramını anlatan ve bütün insanlığa bu durumu aktaran bir çığlık ve haykırıştır. Ve bu parçayı ilk okuduğum zaman hep ağlardım. Halen de okurken duygusallığa kapılmamak elde değil. Sayın Erdoğan’ın bu şarkıma ilgisi ve genel olarak Kürt sorununun barışçıl çözümü çabalarına büyük değer veriyorum. Bu yaklaşım Türkiye’deki bütün insanlarımızı eninde sonunda mutluluğa götürür ve tarihsel önemdedir. İnşallah bu çabalar kardeşliğin tekrar tesis edilmesine ve yaraların sarılmasına vesile olur.

Bu konuda herkes üzerine düşen sorumluluğu yerine getirebilmelidir. Bazı siyasi parti ve şahsiyetlerin bu konuda sorumsuz davranışları doğru değildir ve Türkiye halkının refah ve huzur içerisinde yaşamasına hizmet etmemektedir. İnsanlık duygusunu yitirmemiş herkesten bu sorunun kardeşçe çözümü için seferber olmasını ve kan ile gözyaşı siyasetine rağbet etmemesini diliyorum. Barış çabalarına sanatçı sorumluluğu ile yaklaşıyorum. Bu konuda üzerime düşen görevleri de yerine getireceğim.”

Ozanlar yol gösterir, kardeşlik türküsünü beraber söyleyelim

Gönül Dağı Türkisiyle dinleyicilerin kalbini ürperten "Bozkırın tezenesi" Ertaş ise şöyle konuştu;

“Ben bir halk sanatçısıyım. Bana aşık, ozan da diyebilirsiniz. Bir kaynak kişiyim. İnsan olarak neyi görüyorsam, onları dinleyicilerime aktarıyorum. Birlik beraberlik kardeşlik isterim. Bunun türküsünü söylerim. Hep kardeşiz, birbirimizi sevelim. Kürtçe yayın yapan özel radyo ve televizyonlar da kurulmalı. Türkülerini özel televizyonlarda söylesinler. Yirmi yıldan fazla Avrupa’da yaşadım. Orada kimse kimsenin söylediğine karışmaz. Yıllarca İngilizce, Fransızca şarkılar dinledik, neden şimdi Kürtçe şarkılar Kürtçe kanallarda söylenmesin? Her dilden herkes şarkısını söylesin. İngilizce dinliyoruz da neden Kürtçe dinlemeyelim ki? Ayrımcılık olmasın.”

‘Gönül Dağı’ ve ‘Halepçe’

Başbakan Erdoğan’ın dinleyen herkesi duygulandıran ve Türiye gündemine damgasını vuran konuşmasında Şivan Perwer ve Neşet Ertaş ile ilgili şunları söylemişti:

“ Fuzuli’nin şiirleri nasıl ruhumuza hitap ediyorsa, Ahmedi Hani’nin dizeleri de aynı şekilde bizi duygulandırmıyor mu? Neşat Ertaş, ‘Gönül Dağı’ dediği zaman her birimizin tüyleri ürperiyor. Aynı zamanda Şivan Perver, ‘Halepçe’, ‘Hazal’ dediğinde gönül dünyamızın derinliklerine dalıyoruz. Yunus Emre, Mevlana, Pir Sultan bu toprakların mayasını yoğururken Cudi’nin, Munzur’un eteklerinde dolaşan dengbejler de aynı topraklara, aynı kardeşlik mayasını atıyor.’