Brüksel’in sinirleri bozuldu

AB ülkeleri ve Batı basını St.Petersburg’da gerçekleştirilen Erdoğan-Putin görüşmesini nefesini tutarak izledi. İngiliz Guardian gazetesi Erdoğan ile Putin arasındaki yakınlaşmanın “Brüksel’de sinirleri bozduğunu” yazdı.

Brüksel’in sinirleri bozuldu
Yeni Şafak'ta yer alan habere göre Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in önceki gün St.Petersburg'da yaptığı görüşme, Avrupa basınında geniş yankı buldu. İngiliz Financial Times gazetesinde yayımlanan başyazıda, 'Türk-Rus yakınlaşmasının Batı'da kaygı yarattığı, Rus lider Putin'in Türkiye ve NATO'yu birbirine düşürmek için her fırsatı değerlendireceği' belirtildi. Gazete, “Batı'nın, Erdoğan'dan vazgeçmesi için çok erken" yorumunu yaptı. Guardian gazetesi Erdoğan ile Putin arasındaki yakınlaşmanın “Brüksel'de sinirleri bozduğunu" yazdı. İspanyol El Mundo gazetesi ise Erdoğan-Putin yakınlaşmasını Avrupa'ya karşı bir provokasyon olarak sundu.

STRATEJİK KRİZE NOKTA

Görüşmenin geniş yer bulduğu Alman medyasında N24 gibi bazı haber kanalları Erdoğan ile Putin'in basın toplantısını naklen yayımlarken, gazeteler de Türkiye-Rusya yakınlaşmasını önemli haberler arasında gösterdi. Rus gazeteleri ise Erdoğan-Putin görüşmesini manşetlerine taşıdı. Kommersant gazetesi, Erdoğan-Putin görüşmesini, krize nokta koyan, ikili ilişkilerdeki gerilimi ortadan kaldıran görüşme şeklinde nitelendirdi. Vedomosti gazetesi, “Rusya ve Türkiye yaşananları unuttu" başlığıyla çıktı. Görüşmenin ekonomik açıdan önemi vurgulanan haberlerde, Erdoğan-Putin görüşmesi "duygusallığın ötesinde, stratejik ortaklığın yeniden şekillendiği bir görüşme" olarak yorumlandı.

KARA SAYFA KAPANDI

İzvestiya gazetesi, “Moskova ve Ankara her iki halkın çıkarı için barıştı" başlığını kullandı. Gazetede, “Liderlerin krizin nedenini anlatırken diplomatik dil kullanması krizin geride kaldığını gösteriyor. Onlar kapattıkları bu konuya bir daha geri dönmeyecek" değerlendirmesi yapıldı. Moskovskiy Komsomolets gazetesinde, “Rusya ve Türkiye ilişkilerindeki kara sayfa kapandı. Ankara ve Moskova, tüm yaşananları geride bırakarak diyalog için beyaz bir sayfa açmaya hazır" ifadeleri öne çıktı.

SÖZÜNÜN ERİ LİDERLER

Komsomolskaya Pravda, Erdoğan-Putin görüşmesini “tarihi bir görüşme" olarak nitelendirdi. Görüşmede bulunan delegasyon üyelerinin ve gazetecilerin tarihi bir olaya tanıklık ettiklerini hissettiklerini yazdı. Rossiyskaya Gazeta, Putin ve Erdoğan'ın ilişkileri sadece kriz öncesi düzeye getirmeyi değil, bu düzeyden de yükseltmekte kararlı olduklarını yazdı. Gazete, her iki liderin de sözünün eri olmakla tanındığını hatırlattı.

*İspanyol El Mundo gazetesi ise Türk-Rus ilşkilerini “Avrupa'ya karşı bir provokasyon" olarak sundu.
* Fransız Le Monde gazetesi görüşmeyi “Putin diyaloğu yeniden tesis etmek istiyor" başlığıyla okuyucularına duyurdu.
* İtalyan La Stampa, “Rusya ve Türkiye uyumu buldu. Moskova, yaptırımları gevşetiyor, Ankara da Türk Akımı'nı açıyor" manşetini kullandı.
* İsviçre'de yayımlanan Neue Zürcher Zeitung'un yorumunda Avrupalı politikacıların Türkiye'ye yönelik sert söylemleri ile önemli bir müttefiki gücendirdiği eleştirisi yer aldı. Gazete “AB politikacıları Türkiye karşıtı reflekslerini kontrol altında tutmalı" tavsiyesinde bulundu.

Brüksel’in sinirleri bozuldu