BTK internet kullanıcılarını bilinçlendiriyor

Hükümet, intiharlara neden olan "Mavi Balina" oyunu ile mücadele kapsamında ilgili bütün kurumları alarma geçirdi.

BTK internet kullanıcılarını bilinçlendiriyor
Sabah'tan Hazal Ateş'in haberine göre Bilgi Teknolojileri Kurumu, çocukların ruh sağlığını bozan oyuna ilişkin çalışmalarını sürdürürken, oyunun browser tabanlı bir oyun olmadığı, oyuna ulaşımı sağlayan linklerin sosyal medya benzeri ortamlarda gizlilikle dağıtıldığına dikkat çekildi. Erişimin engellenmesine olanak sağlayacak belirli bir internet adresinin bulunmadığına vurgu yapılarak, "Adı geçen oyunun sabit ve spesifik bir internet adresi bulunmuyor" denildi. Kurum, sözde oyunun yarattığı tehlikeler için internet kullanıcılarına yönelik bilinçlendirme çalışmaları başlattı.

BTK ilk tespitleri şöyle:

'Bu virüs bilgisayar korsanına kişinin kişisel bilgilerine erişim imkânı tanıyor. Virüsü kontrol eden kişi kurbanı üzerinde şantaj yapmak suretiyle bir otorite kuruyor ve bu otoriteye binaen kurbana birtakım günlük görevler veriyor. Oyunun mantığı verilen günlük görevlerin yapılması ve bir fotoğraf ile kanıtlanması üzerine kurulu. Kullanıcının psikolojisini alt-üst etme niyeti taşıyan korku ve şiddet temalı görevler barındırıyor, ellinci günde ise kişiye kendisini öldürme görevi verildiği iddia ediliyor. Oyunun yaşamasındansa mutlu ölmesi hedefi ile kurulduğu, oyunun isminin, mavi balinaların toplu intihar girişimi yapmaları sebebiyle seçilmiş olduğu düşünülüyor. Korsanların bu süre boyunca oyuncuları intiharı makulleştirecek cümlelerle motive ettikleri söyleniyor.

LİNKLER GİZLİCE DAĞITILIYOR

Oyuna ulaşımı sağlayan linkler sosyal medyada gizlilikle dağıtılıyor. Erişimin engellenmesine olanak sağlayacak belirli internet adresi bulunmuyor.

Aileler çocuklarının oynadığı oyunları mutlaka takip etmeli. Çocukların evde bilgisayar başında olması güvende olduğu anlamına gelmiyor. Çocukların internetteki adımlarından haberdar olunmalı.'