Bu diyet, başka diyet!..

Yaşasın!... Diyet yapana da dondurma var...

Bu diyet, başka diyet!..
Akşam'dan Nil Şahin Gürhan'ın yazısı...

Eminim dondurma sevmeyeniniz yoktur. Öyleyse size iyi bir haberimiz var. Diyet yaparken de pekâlâ dondurma yiyebilirsiniz. Çünkü besin değeri yüksek ama şeker oranı düşük dondurma kilo yönetiminde rahatlıkla tüketilebileceğiniz tatlılar arasında yer alıyor. Üstelik sindirimi de kolay.

ENERJİ DÜŞÜK VİTAMİN BOL

Dondurmanın enerjisi diğer tatlılardan düşük olmakla birlikte, kaliteli protein içeriği, vitamin ve mineral zengini olmasıyla da rahatlıkla tüketebileceğiniz sağlıklı bir alternatiftir üstelik beslenme kalitenizi de yükseltir. Süt, peynir, yoğurt gibi kalsiyum kaynağı olan dondurmada A, B, C, D, E vitaminleriyle, kalsiyum, fosfor, magnezyum, sodyum, potasyum, çinko mineralleri de bulunur. Bu vitamin ve mineraller vücudumuzdaki birçok fonksiyonda görevlidir. Örneğin A vitamini cilt ve göz sağlığımızı korumamıza katkı sağlar ve bağışıklık sistemimizi güçlendirir. Özellikle taze sütten yapılan dondurma A vitamini kaynağıdır. İçinde bulunan B6 ve B12 vitaminleri metabolizmamızda görev alır. E vitamini antioksidan bir vitamindir ve vücutta zarar görmüş hücreleri onarır.

Diyetin başarısı

Kalsiyum; kemik ve diş sağlığımızı korur, kalp kasının ve sinir fonksiyonlarının devamlılığı sağlar ve ayrıca metabolizma hızımıza pozitif etkileri vardır. Zayıflama diyetlerinin başarı oranlarını diyetin kalsiyum yeterliliği etkiler. Kalsiyumun yeterli ve doğal kaynaklardan alınması hızlı, kolay ve sağlıklı kilo vermemizi kolaylaştırır. Normal yetişkinin ortalama kalsiyum gereksinmesi günlük 1000- 1200 mg civarındadır. 30 gr’lık bir dilim peynirde; 200 mg, 1 su bardağı 200ml’lik sütte; 240 mg kalsiyum bulunurken, 2 top (yaklaşık 100 gr) sütlü dondurmada, 80 mg kalsiyum bulunur. Eğlenceli bir zayıflama diyetinde; peynir, süt ve yoğurdun yer aldığı bir beslenmeye dondurma takviyesi başarı oranını artırır.

KIŞIN DA TÜKETEBİLİRSİNİZ

Dondurmayı, yaz mevsiminde tüketilebilen tatlı sınıfına koyuyoruz. Kış aylarında pek tüketmiyoruz, bahar mevsiminde temkinli yaklaşıyoruz. Dondurma yediğimizde hasta oluruz diye korkuyoruz. Aslında ne dondurma ne de dondurmanın soğukluğu bizi hasta eder. Dondurma yemek doğrudan üst solunum yolu enfeksiyonuna neden olmaz. Dondurma yemekle boğaz enfeksiyonları arasında direkt ilişki olduğuna dair bilimsel çalışmalar yok. Hastalanmanın asıl nedeni; hijyenik koşulların kötü olması, dondurmanın üretiminde dağıtımında ve saklanmasında geçen süreçte soğuk hava zincirlerinin sürekli olmaması sonucu dondurmanın bakteri barındırır hale gelmesidir. Bu nedenle güvenmediğiniz yerlerden dondurma almamalıyız. Soğuk bir gıdanın tüketiminden sonra ağız içinde meydana gelen sıcaklık azalması nedeniyle, boğazda bulunabilecek bakteriler vücudun direncinde azalmaya neden olabilir. Dondurma yedikten sonra üzerine 1 bardak kadar oda sıcaklığında su içersek, boğazımızı bu etkiyi minimize etmiş oluruz.

İKİ TOP HAKKINIZ VAR

Hazır dondurmaların, etiketini iyi okumalı, taze sütten yapılan, yağ oranı düşük olanları tercih etmeliyiz. Özellikle paket içeriğindeki; krema, koruyucu maddeler ve katkı maddelerini çok iyi sorgulamalıyız. Tatlı isteğinizi karşılamak için tüketebileceğiniz hafif bir tatlı olan dondurmayı diyet yaparken rahatlıkla yiyebilirsiniz. Şerbetli ve yağlı tatlılara nazaran kalorisi düşük, besin değeri yüksektir. Günde 2 top dondurma diyetimizi sarsmaz. Ancak enerji içeriği yüksek soslu ve kremalı dondurmalar tercih etmek yerine, taze sütten yapılmış hafif dondurmaları tüketmelisiniz. 

(NİL ŞAHİN GÜRHAN / AKŞAM)
Konular Kadın / Bakım