Bu haber milyonlarca çalışanı ilgilendiriyor!

Yeni kıdem tazminatı sisteminde her çalışan parasını alabilecek. Sözleşmesi bitenin parasına devlet güvencesi gelecek. Memurluk sistemi de sil baştan değiştirilecek.

Bu haber milyonlarca çalışanı ilgilendiriyor!
Takvim'den Hazal Ateş'in haberine göre hükümet, referandumdan sonra kamu çalışanı rejimi ve kıdem tazminatı konusunda iki önemli reforma imza atacak. Çalışma Bakanı Müezzinoğlu, milyonları ilgilendiren kıdem tazminatında mağduriyetin ortadan kaldırılması için güçlü, güvenilir, sürdürülebilir bir fonun olması gerektiğini söyledi.

1 YILA 30 GÜN

Bakan Müezzinoğlu, kıdem tazminatında yüzde 100 hemfikir olmayı arzu ettiklerini ancak yüzde 70'i yakaladıklarında düzenlemeyi Meclis'e göndereceklerini belirtti. Müezzinoğlu, yüzde yüz uzlaşmanın peşinde koşmanın kaybını işçilerin yaşadığını anlattı. İşçinin hakkının 10-20 yıl sonra işverenin cebinde olmaması gerektiğini belirten Bakan Müezzinoğlu, "Bugün iyi durumda olan bir işveren yarın zor durumda olabilir. Kıdem tazminatı, hakkaniyetli, sürdürülebilir, güvenilir olmalı ve tarafların cebinde olmamalı. Onun gücü, onun yasayla verilen fonda veya yeni yapılacak yapıda olmalı" diye konuştu. Yeni sistemde geriye dönük haklar korunacak, kıdem alamayan tek bir çalışan kalmayacak.

Mevcut sistemdeki 30 günü koruyacak bir katsayı oluşturulacak. İşçiişveren anlaşırsa birikimler yeni sisteme aktarılacak. Birikimler Fon'da kaldığı sürede nemalanacak. Yeni iş bulanın tazminat hesabı taşınacak, kayıp olmayacak. Şirket iflas etse de kıdem yanmayacak. Hesaba özel durumlar hariç belli bir süre dokunulmayacak. Kıdemde ikili fon sistemi öngörülürken, devletin Tazminat Fonu'na 1, Garanti Fonu'na 0.50 puanlık destek vermesi öngörülüyor. Bu arada 657 sayılı yasayı ortadan kaldıracak çalımada aynı anda bitirilecek.

YENİ FON ÇALIŞANI KORUYOR

Referandumdan sonra gündeme gelecek olan kıdem tazminatı fonu mevcut hakları korurken, çalışanların biriken kıdem tazminatlarını da garanti altına alacak.