BU İLACA DİKKAT!

Dikkat! Raptiva adlı ilaç hakkında çok önemli karar!..

BU İLACA DİKKAT!

Sağlık Bakanlığı, sedef hastalığı tedavisinde kullanılan, efalizumab etken maddesi içeren Raptiva isimli ilacın ruhsatının Türkiye'de askıya alınmasına karar verdi.
 
 
Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü, 20 Şubat itibariyle sedef hastalığı (psöriyazis) tedavisinde kullanılan efalizumab etken maddeli Raptiva isimli ilacın risklerinin yararlarından daha fazla olması nedeniyle, ruhsatının Türkiye'de askıya alınmasına karar verdi.

Dünyada Raptiva ile tedavi edilmiş 3 hastada gözlenen ciddi özürlülük veya ölüme yol açabilecek nadir bir beyin enfeksiyonu olan progresif multifokal lökoensefalopati (PML) vakaları da dâhil olmak üzere gözlenen ciddi yan etkileri nedeniyle, Avrupa İlaç Ajansı'nın (EMEA), Avrupa Birliği'ne Raptiva'nın ruhsatının askıya alınmasını önerdiği, Sağlık Bakanlığ'nın da bu gelişme üzerine yapılan değerlendirme sonucu söz konusu kararı aldığı bildirildi.

Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü'nün Raptiva kullanan hastalar için önerileri ise şöyle:

- Hastalar, hastalıklarının kötüleşmesi ihtimali nedeni ile Raptiva alımını aniden kesmemelidirler.

- Raptiva kullanan hastalar, ilaçlarını kesmeden yeni tedavi programı için doktorlarına başvurmalıdırlar.

- Geçmişte Raptiva tedavisi görmüş hastalar, bu konu ile ilgili soruları için doktorlarına veya eczacılarına danışmalılar

Star Gazetesi