Bu yaz emeklileri sevindirecek

Temmuz’da SSK ve Bağ-Kur emeklilerine yüzde 6.48, memur emeklilerine yüzde 7.48 zam görünürken; intibak, toplu sözleşme, ucuz tatil gibi çalışmalar da bu yaz sonuçlanacak.

Bu yaz emeklileri sevindirecek
Takvim'de yer alan habere göre bu yaz emeklilerin cebini rahatlatacak gelişmeler yaşanacak. Temmuz’da maaşlar artacak. Emeklilerin yakından takip ettiği intibak, toplu sözleşme ve ucuz tatil çalışmaları da yaz döneminde sonuçlanacak.

MAAŞLAR DEĞİŞİYOR

Temmuz’da tüm emeklilerin maaşı değişecek. SSK ve Bağ-Kur emeklileri, bu yılın ilk 6 aylık döneminde gerçekleşen enflasyon oranında zam alacak.

Memur emeklilerine ise yüzde 4’lük zammın yanı sıra ilk 6 aylık enflasyon yüzde 3’ü aşarsa aşan kısım kadar fark yansıtılacak. İlk 5 aylık enflasyona göre SSK ve Bağ-Kur emeklilerine yüzde 6.18, memur emeklilerine ise yüzde 4 + yüzde 3.18 zam göründü.

GELİRLER 2 YILDA ARTACAK

Haziran ayı enflasyonunun da yaklaşık yüzde 0.30 olarak gerçekleşmesi bekleniyor. Bu tahmin tutarsa; SSK ve Bağ-Kur emeklisinin Temmuz zammı yüzde 6.48, memur emeklisinin ise yüzde 4 + yüzde 3.48 olacak.

Ağustos da memur emeklileri için toplu sözleşme ayı olacak. Memur emeklilerinin 2018 ve 2019 zamları toplu sözleşmede kararlaştırılacak.

Sendikalar, her 6 aylık dönem için yüzde 5’i aşan zam ve enflasyon farkı talebinde bulunacak. Emekliler varılan anlaşmaya göre, gelirlerinde 2 yılda gerçekleşecek artışları görecek.

5 MİLYONA İNTİBAK

2000 yılı ve sonrasında emekli olan yaklaşık 5 milyon kişinin beklediği intibak için de karar önümüzdeki günlerde verilecek.

Türkiye Emekliler Derneği üyesi İbrahim Avcı’nın başvurusunu görüşecek olan Anayasa Mahkemesi, eğer 2000 yılı öncesine ilişkin intibak düzenlemesinin yürürlük maddesinin iptali yönünde karar verirse, milyonlarca emekli için 355 liraya varan zam devreye girecek.

Tek tek dava açmaya gerek kalmayacak. Çıkacak karar, 2000 yılı ve sonrasında emekli olan herkesi kapsayacak.

EYLÜL’DE UCUZ TATİL

Emeklilere ucuz tatil imkanı için başlatılan çalışmalar da yaz döneminde sonuçlandırılacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı, bu imkan için kolları sıvamış durumda. Bu kapsamda, turizmcilerle ve Türk Hava Yolları yetkilileriyle görüşmeler gerçekleştiriliyor.

Yetkililer, turizmcilerden ve Türk Hava Yolları’ndan verilebilecek en düşük fiyatın verilmesini istiyor. Çalışmaların sonucunda ‘1 milyon emekliye ucuz tatil projesi’ hayata geçirilecek.

Proje kapsamında, emeklilerin Ege ve Akdeniz’de Eylül, Ekim ve Kasım aylarında hesaplı tatil yapması sağlanacak. Ayrıca ucuz uçak bileti imkanı sunulacak. Çalışmanın kısa sürede tamamlanıp, Eylül’de de hayata geçirilmesi bekleniyor.