İlginç 14 Şubat araştırması!

Gezici Araştırma Şirketi, '14 Şubat Sevgililer Günü' nedeniyle 'Türkiye'de aşk' araştırması yaptı.

Bugün 'aşk'ın günü!..
Posta'dan Mehmet Coşkundeniz anketin ayrıntılarını köşesine taşıdı. Şirket, anket için 38 il ve 89 ilçede 2 bin 430'u kadın 4 bin 469 kişiyle yüz yüze görüştü.

ARAŞTIRMAYA GÖRE TÜRKİYE'NİN AŞKA BAKIŞI

-Evlilik aşkı öldürür

-Çaresiz de kalsa eşime böbreğimi vermem

- Aşk her şeyi affetmez

- Saygı olmadan aşk olmaz

-Severek evlenmiyoruz ama aşka inanıyoruz.


YÜZDE 35, 1 YIL GEÇMEDEN EVLENİYOR

Buna göre; kişilerin birbirini tanımadan evlilik kararı alması Türkiye'de hala çok yaygın. Ankete katılanların yüzde 35,5'i tanıştıktan sonra 1 yıl dolmadan evlenmiş ya da evlenmeyi düşünüyor. Eğitim düzeyi yükseldikçe kısa sürede evlenme oranı düşüyor. Üniversite mezunlarının yüzde 3,8'lik bölümü ilk 5 ay içinde evlenme kararı alıyor.

TANIŞMA EVRESİ EN UZUN EGE'DE

Ankette Ege bölgesindekiler tanışma aşamasını en uzun süre yaşayanlar olarak dikkat çekiyor.

Evlilerin yarısı dünyaya bir daha gelse, yine eşiyle evlenmeyi düşünüyor. Yarısı ise ya 'Hayır' diyor ya da 'Belki'.. Görücü usulü ile evliliklerde eşiyle yeniden evlenmeyeceğini söyleyenlerin oranı yüzde 45,6'ya çıkıyor. Ayrıca eğitim, gelir ve konfor düzeyi arttıkça eşini istemeyenlerin oranı da artıyor.

"BÖBREĞİMİZİ BİLE VERMİYORUZ"

Sevgilisine ya da eşine, ihtiyacı halinde böbreğini verenlerin oranı sadece yüzde 35,7 'Hayır' ya da 'Belki' diyenlerin oranı toplamda yüzde 64,3'ü buluyor. Aşk evliliği yapanlarda 'Veririm' diyenlerin oranı yükselirken, görücü usulüyle evlenenlerde ise oran çok daha aşağılarda.

Ankete katılanların yüzde 77,1'i ya kıskanç ya da yerine göre kıskanç. Kadınlar bu konuda erkeklere göre daha az kıskanç. Net olarak kıskancım diyen kadınların oranı yüzde 27'yerde, erkeklerde ise bu oran yüzde 50 civarında.

MUTLU BİR AŞK İÇİN EN ÖNEMLİ HUSUSLAR

Ankete katılanlara mutlu bir aşk için en önemli hususlar da osruldu. Ankete katılanlara göre en önemli husus yüzde 42,7'yle saygı olarak gözüküyor. İkinci sırada ise sevgi ve ilgi yüzde 35,3'lük oranla karşımıza çıkıyor. Cinsellik ise üçüncü sırada yer alarak, 28,6 orana sahip. Dördüncü sırada ise ekonomik nedenler yer alıyor; yüzde 27,2. Son olarak eşlerin ve ailelerin sosyo kültürel değerlerinin aynı olması gibi hususlar ise yüzde 22,4'lük bir oranla 5. sırada yer alıyor.