Burun ameliyatıyla ilgili merak edilenler

Ülkemizde en çok yapılan estetik ameliyat denilince açık ara ilk sırayı burun ameliyatları almakta.

Burun ameliyatıyla ilgili merak edilenler
Akşam Gazetesi'nden Prof. Dr. Reha Yavuzer'in yazısı...

Ülkemizde en çok yapılan estetik ameliyat denilince açık ara ilk sırayı burun ameliyatları almakta. Günümüzde gelişen teknoloji ile bu ameliyatları artık tamamen ağrısız ve eski yıllara göre daha az şişlik ve morlukla karşılaşarak yaptırabilirsiniz. Peki ama yeni burnunuz doğal mı olmalı yoksa yapılı olduğunu söylemeli mi?

Güzel burun nedir?

Her kişinin adeta parmak izi gibi kendine özel yüz özellikleri var. Yüzdeki altın oranlara göre birtakım normlarımız elbette var. Yüzü yukarıdan aşağıya üç bölgeye böldüğümüzde alın uzunluğunun burun uzunluğu ve burun altından çene ucuna olan uzunlukla eş olması istenilir. Benzer şekilde burun başlangıç ve bitiş bölgesinin genişliğinin de yüzü enine böldüğümüzde orantılı olması beklenilir. Bu oranlara uyan bir burun yapısı güzel bir burun olarak adlandırılsa da çevremizde pek çok bu oranların çok dışında burun ölçülerine sahip olup çok güzel yüzleri olduğunu kabul ettiğimiz bireyler mevcut. Oran dışı bu güzeller daha karakterli yüz yapılarına sahip kabul edilirken, oranlara daha uyan yüz yapılarını ise bebeksi algılanmakta. Bu geniş bir yelpazeye yayılan güzel burun niteliklerinde her bireyin zevki ve arzusu farklılık göstermekte. Unutulmaması gereken en önemli unsur ise burunun tek başına güzel olmasının yeterli olmadığı, önemli olan tüm yüzün bir bütün olarak yarattığı algının değerlendirilmesi.

Her döneme uygun burun nasıl olmalı?

Bir kıyafet gibi yüzümüzün ve bedenimizin özellikleri yaşımıza, mesleğimize ve sosyal statümüze uyum sağlamalı. Aksi takdirde uyumsuz olan bir fiziksel özelliğimiz bulunduğumuz iş ve arkadaş çevremizde yadırganabilir veya hoş görülmeyebilir. İşte böyle bir durumla karşılaşmamak için 20 li yaşlardan hayatımızın sonuna kadar bizi rahatlıkla taşıyabilecek dış görüntü unsurları her döneme uygun olmakta. Burun şekli de tüm bu nitelikler açısından düşünülmesi gereken bir parçamız. Aşırı kalkık, kısa veya çok kavisli burunlar gençlik yıllarında kişiyi mutlu etse bile bu yapılı görüntü ilerleyen yıllar içerisinde rahatsızlık verebilmekte. Arzu edilen, estetik ameliyat sonrasında yapılı olduğu anlaşılmayan, yüzün diğer unsurları arasında uyumlu ve dikkati çekmeyen bir şekilde yer alan bir burun şeklini elde etmektir.

İstisnalar kaideyi bozar mı?

Sosyal yaşantınız ve iş hayatınız aslında nasıl giyinmeniz gerektiğini belirlediği gibi dış şekliniz konusunda da size birtakım kriterleri dayatabilir. Doğalın dışına çıkılan her durumda kısa vadede hedefe ulaşılsa da uzun dönemde beraberinde birtakım sıkıntılar gelebileceği unutulmamalıdır.  Tüm bunların bilincine vararak yapılı sonuç istemek tabiki sizin tercihiniz olabilir. Size özel olarak gerçekleştirilecek istisnai durumlar evrensel normları değiştirmez.

Sadece güzellik mi?

Burun nefes almada ve koku duyumuz için çok önemli bir organ. Güzel gözükmesinden daha önemli olan sağlıklı fonksiyon görmesidir. Gereğinden fazla küçültülen veya daraltılan burunlarda nefes alma güçlüğü yaşanır. Daha iddialı sonuçları hedefliyorsanız bunun nefes almanız üzerine olumsuz etki yaratabileceğini akılda tutmakta fayda var. Burun deliklerinin çok küçültülmesi, burun eninin fazla daraltılması hava yolunun da küçülmesine neden olabilir. Bu konularda ısrarcı olmayıp doktorunuzun önerilerini dinlemek iyi nefes almanız açısından şart.

Prof. Dr. Reha Yavuzer / Akşam Gazetesi
Konular Kadın / Bakım