ÇAĞDAŞ GEMİK DAVASINDA OLAY ÇIKTI

Antalya´da, geçen yıl 27 Ekim´de `Dur' ikazına uymayan Çağdaş Gemik´i tabancayla vurarak öldürdüğü iddia edilen tutuklu polis memuru Mehmet Ergin´in yargılandığı davanın ikinci duruşmasında olay çıktı.

ÇAĞDAŞ GEMİK DAVASINDA OLAY ÇIKTI

Antalya´da geçen 27 Ekim Pazartesi günü öğleden sonra devriye gezen ekibin `Dur' ikazına uymayarak kaçan motosikletli iki gence ateş açan Önleyici Hizmetler Şubesi´nde görevli polis memuru 34 yaşındaki Mehmet Ergin, gençlerden 18 yaşındaki Çağdaş Gemik´in ölümüne neden olmuş, çıkarıldığı mahkemece tutuklanan 13 yıllık polis memuru cezaevine gönderilmişti.

Polis memuru Ergin hakkında `kasten adam öldürmek' suçundan ömür boyu hapis cezası istemiyle açılan davanın bugün ikinci duruşması yapıldı. Duruşmadan önce Çağdaş Gemik´in ailesi ve yakınlarıyla, Antalya Özgürlükler Derneği üyeleri, adliye bahçesinde toplanarak slogan atıp bildiri okudu. "Bugün Çağdaş Gemik, yarın sıra hangimizde? Adalet istiyoruz" ve, "Çağdaş´ın katili polis cezalandırılsın" yazılı iki pankart açan yaklaşık 50 kişilik grup, ellerinde Çağdaş´ın fotoğraflarının olduğu dövizlerle bir süre yürüdükten sonra adliyeye girdi.

AMCA KIZI ´KATİL´ DİYE BAĞIRDI

Antalya 3´üncü Ağır Ceza Mahkemesi´ndeki duruşma saat 11.05´te başladı. Tutuklu polis memuru Ergin´le ilgili müfettişlerin verdiği rapor okundu. Kendisini savunmak için söz alan Mehmet Ergin, "İki kez kaçtı, iki kez direndi. İlkinde havaya doğru dur ateşi ettim. İkinci defaki atışım iradem dışında gerçekleşti" dedi. Bu sözler üzerine arka sıralarda oturan Çağdaş Gemik´in amcasının kızı Zümrüt Erdoğan, "Katil" diye bağırdı. İsmi öğrenilemeyen top sakallı bir genç de, "Sen cezanı al çık dışarı, ben sana göstereceğim. Ulan sen iki kelimeyi konuşamıyorsun" diye bağırdı.

Mahkeme Başkanı Mustafa Zeki Söğüt, duruşma salonunda sanığı tehdit eden bu iki kişinin dışarı çıkartılarak tutuklanmalarını istedi. Top sakallı erkek çıkartıldı, Erdoğan ise direnç gösterdi. Bu sırada ifadesine devam eden polis memuru Ergin, "Ne şahsın kendisine doğru ateş ettim, ne de motorunu hedef aldım? Vicdanen rahatım. Görevimi yaptım. O gün iki ayrı olayın failini yakalamıştım. Bu üçüncüydü" dedi.

Mahkeme Başkanı Söğüt, Adli Tıp Kurumu´ndan gelecek ayrıntılı raporun beklenilmesi için tutukluluk halinin devamına karar verip duruşmayı ertelediğini duyururken, salonda "Seninle hesaplaşacağız" diye bağıran grup, sanık sandalyesindeki Ergin´e saldırmaya çalıştı. Sanığı korumakla görevli jandarmalar, Ergin´i mahkum kapısından kaçırdı. Mahkeme salonunda güvenlik için bulunan çevik kuvvet polisi, olaya müdahale etti ve salonun boşaltılmasını istedi. Ergin´i ölümle tehdit eden dernek üyeleri ve aile yakınları ile polisler arasında arbede çıktı. Mahkeme Başkanı Söğüt´ün, olay çıkartan grubun gözaltına alınması talimatıyla harekete geçen polis, kalabalığı duruşma salonunun dışına çıkartıp çembere aldı fakat direnişle karşılaştı. Kasklarını ve gaz maskelerini takan polis, adliye koridorunda biber gazı sıkıp copladığı 30 kişiyi gözaltına aldı. Arbede sırasında, gazeteciler ve başka duruşmaları bekleyen vatandaşlar ile avukatlar biber gazından etkilendi, arada ezilenler oldu. Gözaltılar sırasında adliyenin giriş ve çıkış kapılarının camları kırıldı.

ÇAĞDAŞ´IN BABASI DA YARALANDI

Polis yoğun güvenlik önlemleri altında Çağdaş Gemik´in yakınlarını adliye binasından çıkartırken, adliyenin önü de çevik kuvvet ekipleri tarafından kapatıldı. Gözaltına alınanlar adliyedeki polis merkezine götürülürken, Çağdaş Gemik´in diğer yakınları adliye bahçesinde beklemeye başladı.

Arbede sırasında yaralananlar arasında Çağdaş Gemik´in babası Haşim Gemik de yer aldı. Başından kan akan baba Gemik, "Kızımı kurtarmaya çalışırken polis kafama telsizle vurdu" dedi. Haşim Gemik´in kafasındaki yaraya müdahale edilip sargı beziyle sarıldı.