Çalışmayan annelere emeklilik yolu açılıyor

Yargıtayın mahkemenin kararını onaylaması halinde Türkiye’deki anneler ve ev hanımları da yurtdışında çalışmadan kaldığı ikametgah sürelerine göre borçlanma yapabilecek.

Çalışmayan annelere emeklilik yolu açılıyor
Yeni Asır'da yer alan habere göre Sosyal Güvenlik Uzmanı Erhan Nacar, çalışmayan anneler ve ev hanımlarına emeklilik yolunun açılabileceğini belirtti. Nacar, bununla ilgili bir dava açtıklarını ve kazandıklarını belirterek, "Yargıtay tarafından karar onaylanırsa Türkiye'deki anneler de çalışmadan kaldığı ikametgah sürelerine göre borçlanma yapabilecekler" dedi. Nacar ayrıca cezaevindeki mahkumların da isteğe bağlı olarak emekli olabileceğini belirtti. Nacar, "Cezaevinde yatan tutuklu ve hükümlü vatandaşlarımız da isteğe bağlı ödem yapabilir ve sosyal haklardan yararlanabilirler" dedi.

SİGORTA NUMARANIZI ALIN

Nacar, çalışmayan, sigortalı olmayan, GSS ödemeyen vatandaşların da artık hastanelerde acil servisten girip bakılabildiğini söyledi.

2017'de herkesin sigorta numarası edinmesi gerektiğini vurgulayan Nacar, "Artık SGK 65 yaşa gidiyor. Sosyal güvenlik numarasını ne kadar önce alırsanız, o kadar erken emekli olursunuz" şeklinde konuştu. Nacar çalışmayan annelerin ve ev hanımlarının da emekli olabileceğini belirterek süreci şu sözlerle aktardı:

"Çifte standart var Avrupa'da, Türkiye'den gitmiş Avrupa'da ev hanımı olan orada yaşayan gurbetçi vatandaşlarımız SGK 3201 sayılı kanuna göre orada kaldığı süreleri borçlanarak emekli oluyor. Ama bugün bu uygulama Türkiye'deki annelere uygulanmıyor. Bununla ilgili dava açtık. Dava mahkemede kazanıldı. Yargıtay'a gitti, Yargıtay kararı verirse Türkiye'deki anneler de çalışmadan kaldığı ikametgah sürelerine göre borçlanma yapabilecekler."

KORUYUCU AİLELERE DE AYNI İMKAN TANINIYOR


Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, koruyucu ailelik sisteminin yaygınlaştırılması amacıyla kimsesiz çocuklara hem yuvasını hem de gönlünü açanlara çok sayıda destek sağlıyor. Koruyucu ailelerde emekliliğe esas sosyal güvencesi bulunmayan ebeveynlerin sigorta primleri karşılanarak, emekli olmalarına imkan tanınıyor.

Sözleşmesi süren koruyucu aileler içinde eşine veya bir yakınına bağlı olmaksızın emekliliğine esas sosyal güvencesi bulunmayan eşlerin sigorta primleri bakanlıkça ödeniyor