Can Dündar ve Erdem Gül tahliye edildi!

AYM, Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara temsilcisi Erdem Gül hakkında verdiği 'hak ihlali' kararı üzerine davaya bakan mahkeme, iki gazeteci hakkında tahliye kararı verdi. Mahkeme, AYM’nin kararının bağlayıcı olduğunu belirtti.

Can Dündar ve Erdem Gül tahliye edildi!
Milliyet'ten Türker Karapınar'ın haberine göre Yüksek Mahkeme, ihlalin ortadan kaldırılması için de dosyayı mahkemeye gönderdi. Karar kesin olduğu ve itiraz hakkı da olmadığı için kararın İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’ne ulaşmasından sonra, 27 Kasım 2015’ten beri tutuklu olan Dündar ve Gül tahliye edildi.

Bireysel başvuru

Dündar ve Gül, farklı tarihlerde yaptıkları haberler nedeniyle “silahlı terör örgütüne üye olmaksızın bilerek ve isteyerek yardım etme”, “devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal ve askerî casusluk amacıyla temin etme” ve “devletin güvenliğine ilişkin gizli kalması gereken bilgileri casusluk maksadıyla açıklama” suçlarından 27 Kasım 2015’te tutuklanmışlardı. Tahliye talepleri reddedilen Dündar ve Gül, tutuklanmalarının basın özgürlüğü ile kişi özgürlüğü ve güvenliği hakkını ihlal ettiği iddialarıyla AYM’ye bireysel başvuru yapmışlardı. AYM Birinci Bölümü, başvuruyu gündemine almış, ancak, “Konunun niteliği itibarıyla Genel Kurul tarafından karara bağlanmasını” gerekli görerek, karar vermeksizin dosyayı AYM Genel Kurulu’na sevketmişti. AYM Başkanı Zühtü Arslan, 27 Kasım 2015’ten bu yana tutuklu olan Dündar ve Gül’ün bireysel başvurusunu dünkü gündeme aldı. AYM Genel Kurulu saat 10.00’da toplandı ve Dündar ve Gül’ün başvurusunu karara bağladı.

Özgürlük ihlali

Anayasa Mahkemesi, Dündar ile Gül’ün, kişi hürriyeti ve güvenliği haklarının ihlal edildiğine karar vererek, ihlalin ortadan kaldırılması için dosyayı İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderdi.

Anayasa Mahkemesi resmi internet sitesinden yapılan açıklamada da şöyle denildi: “Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, 25 Şubat 2016 tarihinde Erdem Gül ve Can Dündar bireysel başvurusunda (B. No: 2015/18567), tutuklamanın hukuki olmadığı ile ifade ve basın özgürlüklerinin ihlal edildiği şikayetlerine ilişkin olarak başvurucuların Anayasa’nın 19. maddesinde güvence altına alınan kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı ile 26. ve 28. maddelerinde güvence altına alınan ifade ve basın özgürlüklerinin ihlal edildiğine ve ihlalin ortadan kaldırılması için kararın ilgili mahkemeye gönderilmesine karar vermiştir.”

AYM kararının 2y’e karşı 13 üyenin oyu ile oyçokluğuyla verildiği öğrenildi.

Raportör de demişti

Başvuruyla ilgili heyete sunulan raportörün raporunda da, “Gül ve Erdem’in haklarının ihlal edildiğine karar verilmesi” görüşü yer alıyordu. Raporda, “Dündar ve Gül’ün, gazetecilik faaliyetinde bulunduğu, basın ve ifade özgürlüğü haklarının yanı sıra kişi özgürlüğü ve güvenliği haklarının ihlal edildiği” belirtilerek, “İhlalin sonuçlarının ortadan kaldırılması için kararın İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilmesi” isteniyordu.

“Gül ve Erdem’in tutukluluğunun hukuki olmadığı” görüşünün de savunulduğu raporda, tutukluluğun devamına ilişkin mahkeme kararlarındaki gerekçelerin açık ve yeterli olmadığı ileri sürülüyordu. AYM’nin kararını değerlendiren 14. Ağır Ceza Mahkemesi, gece yarısı Dündar ve Gül’ün tahliyesine karar verdi.

Ak Parti ‘hak ihlali’ kararından memnun

TBMM Genel Kurulu’nda da AYM’nin Can Dündar ve Erdem Gül’e ilişkin hak ihlali kararı gündeme geldi. Ak Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan “Mahkeme kararını sevinçle karşıladığımızı ifade etmek istiyorum ancak hepinizin bildiği gibi, mahkeme kararları üzerinden partimizin veya iktidarımızın itham edilmesini de doğru bulmuyorum. Geçen dönem adli kontrol gibi, tutuksuz yargılamaların esas olması gibi birçok prensibi beraber burada yasallaştırdık. Asıl olan tutuksuz yargılamaktır” diye konuştu. CHP Grup Başkanvekili Levent Gök de “Anayasa Mahkemesi’nin vermiş olduğu bu hak ihlali kararını memnuniyetle karşılıyoruz, demokrasi açısından önemli olduğunu düşünüyorum” dedi. HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken ile MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay da memnuniyetlerini belirtti.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da Twitter’dan “Anayasa Mahkemesi verdiği kararla, ’Doğruları söylemek suç değildir’ dedi. Can Dündar, Erdem Gül ve tüm gazetecilere özgürlük diliyorum” ifadelerini kullandı.

Habere ilişkin görüntüleri haberin videosuna tıklayarak izleyebilirsiniz...