Can Gox: "Herkese ulaşmak gibi bir çabam yok!"

Birçok önemli ismin eserlerini kendine has sesiyle ve tarzıyla tekrar yorumlayan Can Gox, son projesi “İçimde Ölen Biri”ni dinleyicilerin beğenisine sundu.

Can Gox: "Herkese ulaşmak gibi bir çabam yok!"
Akşam'dan Mehmet Emin Demirezen'in röportajı...

Can Gox nasıl bir insan? Neler yapıyorsun, bize biraz  bahsedebilir misin? 


Can Gox, sahnede ve hayatta dürüst olmayı seven, sevmekten ve saygı duymaktan vazgeçmeyen, doğruluğun ve adaletin peşinde ayakta durmaya çalışan bir insan. Neler yaparsın kısmına gelince de bu duruşu kaybetmemek için elimden gelen çabayı sarf ediyorum. Dolayısıyla zor bir görevim var fakat bunları başarmakta beni mutlu ediyor.

Keşfetmeyi sever misin?

Sürekli araştırma içerisinde ve kayıt halindeyim. İnsan zihni bir kayıt cihazı gibi ve sürekli kaydediyor, kaydettikçe de araştırmaya yöneliyor. Araştırmaya yönelince de keşfetmeyi ve keşfetmenin mutluluğunu yaşıyorsunuz. Benim araştırma alanım genel olarak müzik. Çin’den Arabistan’a Arabistan’dan Kanada’ya ve Afrika’ya kadar tüm yelpazenin içerisinde dünya müziğini araştırıyorum.

Daha önce Nesimi, Ömer Hayyam  ve Neşet Ertaş gibi üstatların eserlerini yorumladın, şimdi de Ahmet Kaya… Bu tarz büyük isimlerin eserlerini yorumlamak senin için nasıl bir duygu?

Nesimi, Ömer  Hayyam, Neşet Ertaş gibi üstatların eserlerini yorumlamak bana gurur veriyor. Ahmet Kaya gibi özel isimlerin eserlerini yorumlamak benim için mutluluk verici.  Ayrıca bu isimlerin yanında sırıtmadan, onların duruşlarına ve emeklerine zarar vermeden yer alabilmek ve onları yeni jenerasyonla tanıştırabilmek beni motive ediyor.

SAYGIDAN ORJİNALLERİNE SADIK KALIYORUM

Türküleri söylerken genelde orijinallerine sadık kalmaya çalışıyorsun. Neden kendi yorumunu ağırlaştırmıyorsun?


Türküleri söylerken genelde orijinallerine sadık kalmamın tek sebebi; saygı! Kendi yorumumu ağırlaştırmak bana onların önüne geçmek, kendi gönlümden süzerek değil de yeteneğimi ortaya çıkartmak gibi geliyor. Onun için ben gönlümden ne süzüyorsam ve içim ne el veriyorsa o şekilde söylemeyi seviyorum. Türkünün de geleneği budur zaten! Kendi yorumumu ağırlaştırıp tüm gücümü ve  yeteneğimi Türküye versem  sahibine ayıp etmiş olurum  diye düşünüyorum.

Bu piyasanın içinde olmana rağmen seni çok fazla festivallerde göremiyoruz…

Bu sene festivallerde bayağı çaldık fakat büyük festivallere katılamadık çünkü günlerimiz uyuşmadı. Organizatörlerle görüşmeler yaptık ama bizim konser takvimimiz yaklaşık üç ay önceden doluyor, yoğunluk çok yüksek derecede.

Can Gox müzik camiasında neler yapmak istiyor?

Can Gox tam olarak bu ülkeye hizmet etmek, bu ülkenin insanları ile birlikte olmak ve halkın yanında olmak istiyor. Müzik camiasında liste başı olayım, yeni bir besteyle müzik ödülleri alayım gibi bir amacım yok, en büyük ödül bana gittiğim konserlerdeki alkışlar.

COVER YAPMAK BANA KOCAMAN BİR DÜNYA AÇTI

Dinleyenler isminin yanında çok fazla Cem Karaca’yı dillendiriyor, hatta ona benzetiyor. Cem Karaca’yla ortak yönleriniz var mı?


Cem Karaca’nın yanında benim ismimin anılması benim için çok büyük bir lütuf. Tabii ki özelde Cem Karaca’yı bilen ve tanıyan bir insan değilim. Sadece hayranıyım ama bir iki defa karşılaşma ve ona sarılma fırsatım oldu. Onun kavgaları, mutluluğu, hüzünleri ve inançları biraz bana işlemiş olabilir.

‘AZIMSANACAK BİR KİTLEM YOK!’

Birçok cover seslendirdin. Bu, müziğine ne tür bir katkı sağladı? Seni nasıl besledi?


Benim coverlarım herhalde biraz kendimce; kendi tarzımca, kendi gönlümce yorumlanmış oluyor. Bana nasıl bir katkı sağladı? Kocaman bir dünya açtı önümde. Türkülerin geleneklerine, eski üstatların hayatlarına ve yaşanmışlıklarına bir adım atma şansı verdi. Buradan aldığım tecrübe yeni şarkılarıma yansıyor. Çok yakında onları da dinleyeceksiniz…

İnsanlar tarafından henüz keşfedilmediğini  düşünüyor musun?

Türkiye çok büyük bir ülke! Dijital müzik platformları da bir okyanus hatta uzay diyebiliriz. Burada bizim herkese ulaşmak gibi bir çabamız yok, bilen bilir. Azımsanacak bir kitlem de yok! İnsanın kendine sakladığı kişiler vardır. Aman kimse duymasın, aman kimse dinlemesin diye diye bu günlere geldik. Ayda on beş civarında konsere koşuyoruz. Bu da azımsanacak bir kitle değil fakat ben tüm Türkiye çapında tanınmak konusunda bir adım atmadım, standart strateji ve pazarlama tekniklerini kullanmıyorum. O yüzden bu yolu kendim seçtim. Altı ayda tüm ülkeye yayılacak bir şarkıdansa altı sene ben bu toprakları dolaşırım daha iyi.

Gerçekleştirmek istediğin bir hayalin var mı?

Hayalleri bir köşeye bıraktım ama bir isteğim var: ‘My Woman’ gibi bir hit şarkı yapabilmek istiyorum.
Konular Röportaj