Canını seven, yesin!...

Günümüzde bilinçsizce kullanılan hapların yerini tutan birçok vitamin ve mineral var. Bazen saçını uzatıp yaralarınızı onarıyor bazen kalp atışını düzenleyip hafızanın güçlenmesine yardım ediyorlar.

Canını seven, yesin!...
Akşam'dan Emine Bıyık'ın haberine göre siz siz olun kolaya kaçıp kontrolsüzce ilaç tüketerek vücudunuzun direncini düşürmeyin. Bunun yerine vitamini ve minarelli gıdalardan bolca tüketin.

D VİTAMİNİ

Bağışıklık sistemini güçlendiren en önemli vitamin D vitaminidir. D vitamini, kalsiyum ve fosforun sindirim yollarında kullanımı ve emilimiyle özellikle çocukların sağlıklı büyümeleri için gereklidir. Kas zayıflığına karşı vücudu korur, kalp atışının düzenlenmesine yardımcı olur. D vitamini sindirim sisteminden kalsiyum emilimini artırır ve kemiklerde kalsiyum birikimine yardım eder. Kuvvetli kemik ve dişler, bu vitaminin kalsiyumu buralara yerleştirmesiyle olur.

D Vitamini içeren yiyecekler: Karaciğer, balık, yumurta, tereyağı, peynir ve mantar.

B12 VİTAMİNİ

B12 vitamini özellikle hayvansal dokularda ve birkaç özel sebzede bulunuyor. Folik asit eksikliği sonucu oluşan megaloblastik anemiyi önlemeye yardımcı olur. Doğru sindirim, besinlerin alınması, protein sentezi, karbonhidrat ve yağ metabolizması için gereklidir.
Sinir tahribatını önler, doğurganlığı sağlar, hücre oluşumunu ve uzun yaşamasını sağlar, hafızanın güçlenmesine ve öğrenmeye yardım eder.

B12 Vitamini içeren yiyecekler: Dana eti, yumurta, böbrek, süt ve süt ürünlerinde (hayvansal kaynaklı besinlerde) bulunur.

A VİTAMİNİ

A vitamini, göz problemlerini ve körlüğü önler. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirerek cilt sorunlarını engeller. Ayrıca sindirim sisteminde oluşan ülserleri tedavi eder; soğuk algınlığına ve böbreklerde, mesanede, akciğerlerde ve mukus zarlarında enfeksiyonlara karşı vücudu korur. Dokuların bakım ve onarımı, yeni hücrelerin gelişmesi, kemiklerin ve dişlerin oluşumu için de önemlidir. Antioksidan olarak faaliyet yaparak hücreleri kansere ve diğer hastalıklara karşı korur, yaşlanma sürecini yavaşlatır, yağ depolanmasına yardımcı olur. A vitamininin vücut açısından diğer bir önemi, proteinlerin A vitamini olmadan kullanılamamasıdır.

A Vitamini içeren yiyecekler: Keçi sütü, inek sütü, karides, somon, yoğurt, tavuk, patates, havuç, ıspanak, kabak, mercimek, kavun, domates, pırasa, greyfurt, bezelye, kuşkonmaz, karpuz, fasulye, kayısı, Brüksel lahanası, maydanoz ve brokoli.

POTASYUM

Potasyum, beslenmede hayati önem taşıyan minerallerin başında gelir. Hücrelerin düzenli bir şekilde çalışmasına yardımcı olur. Sinirlerin iyi çalışmasını, kasların kasılmasını ve kalp kaslarının iyi çalışmasına sağlar. Vücuttaki fazla suyun, şekerin ve tuzun vücuttan uzaklaştırılmasını sağlar.

Vücuttaki su ve mineral dengesinin korunmasına yardım eder.

Potasyum içeren yiyecekler: Lahana, brokoli, pazı gibi yeşil yapraklı sebzeler, zeytin, balık, sarımsak, portakal suyu, patates, muz, hurma, incir, avokado, kayısı, badem, fındık ve süt ürünleri bol miktarda potasyum içeren besinler arasındadır.

MANGANEZ

Antioksidandır. Kısırlık sorunu için faydalıdır. Kanın normal pıhtılaşmasını sağlar. Sindirimde ve besinlerden enerji üretilmesinde görev alır. Kan şekerinin düşmesini önler. Vücut direncimizi artırmada önemli bir rolü vardır. Kemiklerin büyümesi ve gelişmesi ile bağ dokuları için gerekli bir mineraldir.

Manganez içeren yiyecekler: Yeşil yapraklı sebzeler, meyveler, kepekli tahıllar, fındık, ceviz, badem, avokado, kuşkonmaz ve çay.

ÇİNKO

Vücuttaki pek çok enzimin yapılanmasında görev alır. Bağışıklık sistemi için gerekli bir mineraldir. Çinko İskelet kemikleri ve kaslarda bulunur. Vücut direncinin güçlenmesinde, vücudun kendini iyileştirmesinde, yaraların iyileşmesinde büyüme-gelişme ve gebelik dönemine faydalıdır. Cildin ve kasların erken yaşlanmasını önler. Hücre yenilenmesini destekleyerek cildi güzelleştirir, tırnakları güçlendirir ve saç dökülmesini önler.

Çinko içeren yiyecekler: Peynir, tavuk, kepekli ekmek, lahana, balık, patates, ceviz, badem, tam tahıl, kuru fasulye, ay çekirdeği, süt ve süt ürünleri, sığır eti, kuzu eti ve karaciğer.
Konular Kadın / Bakım