Canlı ve parlak bakışlar için!

Canlı, parlak ve dinamik bakışların yüzümüzdeki genç ve dinlenmiş görüntüye katkısı hiç şüphesiz çok büyüktür.

Canlı ve parlak bakışlar için!
Akşam'dan Prof. Dr. Reha Yavuzer'in yazısı...

Canlı, parlak ve dinamik bakışların yüzümüzdeki genç ve dinlenmiş görüntüye katkısı hiç şüphesiz çok büyüktür. Ancak bazen, çok rahat ve güzel bir uykudan sonra bile yorgun, şiş ve torbalanmış göz kapakları nedeniyle kişinin kendini hissetmesi gerektiği gibi, canlı ve enerjik hissetmesi mümkün olmaz. Üst göz kapağından sarkan fazla deri ve alt göz kapaklarının altındaki torbalar, kişiyi yorgun ve olduğundan daha yaşlı gösterir. Her gün işe gittiğinizde ‘yorgun musun?’ sorusunu duymaktan sıkıldıysanız artık bir şeyler yapma zamanı gelmiş demektir.

Estetik göz kapağı ameliyatı bana uygun mu?

Estetik göz kapağı cerrahisi, diğer adıyla blefaroplasti, kişiye daha dinlenmiş, genç ve zinde bir görünüm kazandırır.

Üst kapağının normal olduğundan aşağı doğru sarkan fazla deri mevcutsa, sarkan bu fazla deri görme alanınızı daraltıyorsa, göz kapaklarınızdaki şiş görünüm size yorgun bir ifade veriyorsa, alt göz kapağında ince dalgalanmalara yol açan fazla deri varsa, alt göz kapaklarınızda torbalanma ve morluklar oluyorsa göz kapağı cerrahisi için uygun bir adaysınız demektir.

Doktoruma Söylemem Gerekenler...

Doktorunuz ile ilk görüşmenizde göz kapaklarınızla ilgili size rahatsızlık veren bütün detayları aktarmanız önemli. Bu şekilde cerrahınız sizin beklentilerinizi sağlıklı bir biçimde anlayabilir ve hedeflediğiniz sonuca ulaşmanın bu cerrahi ile mümkün olup olmadığını değerlendirebilir. Bazı durumlarda daha güzel ve ideal sonuçlara ulaşabilmek için ek öneriler olabilir. Mesela göz kenarınızda kırışıklıklarınız varsa size Botox uygulamaları, yanak bölgesinde doku azalması varsa dolgu uygulamaları veya lazerle cilt yenileme da cerrahinin yanında önerilebilir. Ayrıca doktorunuzla eğer varsa ek tıbbi sorunlarınızı, gözünüzle ilgili ek sorunlarınızı paylaşmanız yapılacak planın sağlıklı olmasını sağlar.

Beni ne bekliyor?

Göz kapağı cerrahisi sıklıkla bölgesel uyuşturma ve sakinleştirici eşliğinde (lokal anestezi ve sadasyon) gerçekleştirilir. Ancak ağrı konusunda tereddütlüyseniz genel anestezi de tercih edilebilir.Ameliyat süresi genellikle 1-2 saattir. Göz kapağı cerrahisinin amacı, üst ve alt göz kapağında sarkıklığa yol açan fazla derinin ve şişliğe yol açan fazla yağ dokusunun uzaklaştırılarak daha genç ve zinde bakışlar sağlayabilmektir. Kesiler üst göz kapağı için doğal çizgiler üzerinden yapılırken alt göz kapağı için kirpik dibinden yapılır. Öncelikle üst göz kapağınızdan belirlenen fazla deri çıkarılır. Takiben şişliğe yok açan fazla yağ dokusu mevcutsa bunlar da uzaklaştırılır. Sonra kesiler çok ince dikiş materyalleri ile kapatılır. Alt göz kapağı için de benzer şekilde hem sarkıklığa yol açan dokular yukarı dikişle asılırken fazla yağ dokusu ve deri uzaklaştırılır.

Ne zaman işe dönerim?

Ameliyattan bir kaç saat sonra eve gidebilirsiniz. Takip eden 2-5 gün gözlerde hassasiyet ve hafif yanma hissi normaldir. Üst göz kapağı ameliyatı sonrası yaklaşık 4-5 gün içerisinde makyaj veya gözlük kullanarak işe gidebilirsinizancak erken dönemde gözlerinizi yormaktan kaçınmalısınız. Göz altı torbaları alındıysa bu takdirde şişlik ve morlukların toparlaması 2-3 haftayı alacaktır.

Ya riskler?

Her cerrahi girişim risk içerir. Genel anestezinin riskleri olabileceği gibi kanama, enfeksiyon veya yara iyileşme problemleri de olabilir. Cildinizdeki izler zaman içerisinde solacaktır ama az da olsa geride mutlaka bir iz kalacaktır.

Yaptırdıktan sonra beni ne kadar idare eder?

Göz kapağı estetiği sonuçları genellikle uzun süre kalıcılık göstermekle birlikte kişinin kendi yapısı ve yaşam tarzıyla da ilişkilidir. Göz kapaklarınızda torbalanmaya yol açan yağ dokusu uzaklaştırıldıktan sonra genellikle tekrar oluşmaz. Ancak deriniz yaşlanmaya devam eder ve ince çizgilenmeler bu süreç içerisinde tekrar oluşur. Sıklıkla ikinci kez bir ameliyata ihtiyaç kendini 8-10 yıl içerisinde gösterir.Yaşlanma sürecinin devam etmesine rağmen hastalar genellikle göz kapaklarının görünümünden uzun yıllar çok memnun kalır.

Dekolte bölgesinde kırışıklığa son!

Evinizde yapacağınız doğal maskelerle dekolte bölgenizin daha genç görünmesini sağlayabilir, kırışıklıklardan kurtulabilir ve leke izlerini görünmez kılabilirsiniz. 

HAFTADA BİR KEZ UYGULAYIN

Malzemeler: 1 adet limon, 2 tatlı kaşığı buğday yağı, 1 adet yumurta akı…
Yapılışı: Limon suyunu bir kâsenin içine alın ve çırpılmış yumurta akıyla buğday yağını ilave edin. Elde etmiş olduğunuz karışımı dekolte bölgesine sürün ve 15 dakika kadar bekleyin. Sürenin sonunda soğuk suyla yıkayıp temizleyin ve nemlendiricinizi
sürün. Haftada bir kez uygulayın.

PÜRÜZSÜZ GÖĞÜSLER

Malzemeler: Bir fincan tuz, taze nane yaprakları (10 adet), 2 buçuk su bardağı su…
Yapılışı: Belirtilen miktardaki suyu kaynatın. Kaynamış suyun içine naneleri atın ve 10-15 dakika kadar demlendirin. Daha sonra sıcak suyla küveti doldurun ve naneleri süzdükten sonra bu suyla birlikte belirtilen miktardaki tuzu küvet suyuna dökün. Tüm vücudu pürüzsüzleştiren bu yöntem sayesinde pürüzsüz göğüslere de kavuşacaksınız.

(PROF. DR. REHA YAVUZER / AKŞAM)
Konular Kadın / Bakım