'Casusluktan' müebbet hapisleri istendi

Kozmik Oda’da arama yaparak binlerce gizli belgeyi deşifre eden soruşturmayı yürüten eski Ankara Savcısı Mustafa Bilgili ve eski Ankara Başsavcı Vekili Şadan Sakınan ile 6 hakim hakkında dava açıldı. İddianamede sanıkların, casusluk suçundan müebbet hapsi istendi.

'Casusluktan' müebbet hapisleri istendi
Yeni Şafak'ta yer alan habere göre sahte suikast ihbarıyla Genelkurmay Başkanlığı Seferberlik Tetkik Kurulu'ndaki Kozmik Oda'da arama yaparak binlerce gizli belgeyi deşifre eden soruşturmanın mimarlarına dava açıldı. Soruşturmayı yürüten eski Ankara Savcısı Mustafa Bilgili ve eski Ankara Başsavcı Vekili Şadan Sakınan ile eski özgürlük hakimleri Nihal Uslu, Abdullah Bahçeci, Halil İbrahim Kütük, Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi eski Başkanı Dündar Örsdemir'in “Fetullahçı Terör Örgütü'ne (FETÖ) üye olmak ve casusluk” suçlarından müebbet hapisle cezalandırılması istenirken, emekli Hakim Selahattin Türkeli ile halen görevinde bulunan Ankara 9. Ağır Ceza mahkemesi Başkanı Hasan Şatır'ın ise “görevi ihmal” suçundan 2 yıl hapsi talep edildi.

1 NUMARA BİLGİLİ

İddianamede, eski Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'a suikast girişimine dair soruşturmanın kumpasın bir parçası olarak sahte delillerle başlatıldığı belirtilirken, şüphelilerin devlet sırlarının üçüncü kişilerin eline geçmesine neden olduğu vurgulandı. 15 Temmuz darbe girişiminin ardından hakkında yakalama kararı çıkarılan ve Ankara'da bir restoranda sahte kimlikle yakalanan Mustafa Bilgili, iddianamede bir numaralı şüpheli olarak yer aldı.

ERGENEKON BAHANESİ

Seferberlik Tetkik Kurulu personelinin aylar öncesinde Ergenekon soruşturması kapsamında istihbari dinleme ve teknik takibe alındıkları belirtilen iddianamede, bu sayede elde edilen bilgilerle harekete geçildiği vurgulandı. Hukuksuz şekilde arama yapan Bilgili'nin burada el koyulan belgeleri de FETÖ içerisinde yer alan ve Ergenekon, Balyoz Askeri Casusluk, Poyrazköy ve Oda TV gibi davalarda bilirkişilik yapan TÜBİTAK görevlilerine incelettirdiği ve belgelerin sızmasına neden olduğu ifade edildi.

ŞÜPHELİ PARA HAREKETLERİ

İddianamede, Bilgili ile Şadan Sakınan'ın para hareketlerine ilişkin MASAK'ın tespitlerine de yer verildi. Bilgili'nin ekonomik ilişkilerine dikkat çelilen iddianamede, değişik ülkelerden para transferi yapılan şüpheli bir şirkete mahiyeti belirlenemeyen para gönderimlerinde bulunduğu belirtildi.

Sakınan'ın ise FETÖ ile iltisakı bulunan bazı kişi ve kurumlarla ekonomik ilişkilerinin bulunduğu kaydedildi.