Çavuşoğlu'ndan Almanya'nın skandal kararıyla ilgili açıklama

Berlin'de konuşan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, altını çizerek söylediğini vurgulayarak, "Almanya sistematik bir şekilde toplantı yemeklerimizi iptal etti" dedi. Çavuşoğlu, "Duyduğumuz rahatsızlığı Alman Bakan'a ilettim" ifadelerini kullandı.

Çavuşoğlu'ndan Almanya'nın skandal kararıyla ilgili açıklama
Yeni Şafak'ta yer alan habere göre Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Alman mevkidaşı Sigmar Gabriel ile bir araya geldi. Görüşme sonrası basın toplantısı gerçekleştiren Çavuşoğlu, "Almanya sistematik bir şekilde toplantı yemeklerimizi iptal etti" dedi.

Çavuşoğlu'nun açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"Daha önce de Bakanlarımızın toplantıları iptal edilmişti. Gabriel ile her şeyi açık açık konuştuk. Altını çizerek söylüyorum, sistematik bir engel yapılıyor. Türkiye'ye karşı karalama kampanyalarının yürütülmesi, PKK'nın eylemlerinin serbestçe yapması gibi konulardaki rahatsızlığımızı dile getirdik.

Türkiye ile Almanya her alanda birbirine ihtiyaç duyan ülkelerdir. Alman Bakan'ı Türkiye'de ağırlayacağız. Bir sonraki ziyarette Gabriel'i evinde ziyaret edeceğim.

Deniz Yücel'in gözaltına alınması

Bu tamamen hukuki bir durum, yargıya bağlı bir karar. Bu yargının kararıdır. Siyasetçilerin ya da gazetecilerin kararı değil. Soruşturmalar devam etmektedir ve bize öyle geliyor ki kendisinin gazetecilikten dolayı değil yasadışı aktivitelerden dolayı gözaltına alındığını biliyoruz. Dışişleri Bakanı olarak bu soruyu yanlış kişiye soruyorsunuz.

"Bu sorun kabul edilemez"

Almanya, Türkiye'de yaşanan her konuda yorum yapmak için kendini zorunlu hissediyor. Ancak demokratik standart, hukukun üstünlüğü konusunda tüm ülkeler diğerlerine eleştiride bulunabilir. Ancak biz onları eleştirdiğimiz zaman çok büyük sorun haline geliyor. İçişlerine karışmak olarak adlandırılıyor. İşte burada bir fark var. Bakış açılarının farklı olduğunu görüyoruz. Ancak Almanya'da görüyoruz ki her gün siyasetçilerin birçoğu ve bütün olarak basın ve yerel yetkililerde son derece olumsuz ve Türkiye karşıtı son derece sertler ve bazı İslamofobik açıklamalar da görüyoruz. Bizim gördüğümüz bu sorun kabul edilemez. Eleştiriler kabul edilebilir ancak Türkiye karşıtı ve İslamofobik açıklamalar son derece tehlikeli bir trend. Sadece ayrımcılığı körükleyecek açıklamalar. Diğer olumsuz yükselişte olan bu şekildeki fobilere yakıt olacaktır. Avrupa'da da aynı şekilde. Bu ortak bir endişemiz ama maalesef İslam düşmanlığı, Hristiyan düşmanlığı dünyada yükselişte."