Cemal Kaşıkçı son röportajında neler söyledi?..

Vahşi bir cinayete kurban giden Cemal Kaşıkçı, son röportajını Suriyeli gazeteci Nur Hadid ile yaptı.

Cemal Kaşıkçı son röportajında neler söyledi?..

Kaşıkçı ile 23 Eylül’deki söyleşisini Yeni Şafak Gazetesi’ne anlatan Nur Hadid, “Bana, ‘Sevdiklerimi ve vatanımı özledim ancak yönetimin devam eden baskıları ve varolan belirsizlikler nedeniyle ülkeme gidemiyorum’ diyordu” ifadelerini kullandı. Suriye TV muhabiri Hadid, Prens Selman muhaliflerine yönelik baskının arttığından şikayet eden Kaşıkçı’nın, riskli duruma rağmen endişeli bir hali olmadığını ve evlilik hazırlığı yaptığından ötürü moralinin yüksek olduğunu dile getirerek “Son derece rahat bir tavrı vardı ve keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik” dedi.

Hadid şunları söyledi:

YÜZYILIN FIRSATINI KAÇIRDIK

“Kaşıkçı ilk olarak Arap Baharı’nı ‘yüzyılın fırsatı’ olarak nitelendirdi ve ‘Maalesef bu fırsatı kaçırdık’ dedi. Riyad yönetiminin Şam, Irak ve Yemen’de İran’a karşı verdiği savaşı kaybettini söyledi. Son dönem Suud yönetiminin pusulayı şaşırdığını kaydetti ve bu duruma en net örnek olarak da Suriye’de PYD’nin Riyad tarafından desteklenmesini gösterdi. Muhammed bin Selman’ın Türkiye’yi Müslüman Kardeşler’e yakınlığı nedeniyle radikal İslamcılıkla suçladığını söyleyen merhum gazeteci, ‘Oysa Suudi Arabistan’ı var eden asli unsur İslam şeriatıdır’ dedi.”

TEK ÇARE TÜRKİYE

“Cemal bey, Suriye devriminin başladığı ilk dönem ÖSO’ya uçaksavar verme ısrarından PYD destekçiliğine dönüşen Suud politikalarını ‘tarihi yanılgı’ olarak değerlendirdi ve Suudi Arabistan için ‘Bölgede en önemli dost Türkiye’dir’ yorumunda bulundu. ‘Riyad’ın Erdoğan’la işbirliği yapmaktan başka çaresi yok ve bu tüm İslam alemi için hayati önem taşıyor’ diyen Kaşıkçı, Suud’un son dönem takip ettiği yanlış politikaların sona ereceğine dair umudunu koruduğunu ifade ediyordu.”