Binali Yıldırım: 'Ciddi devletlere yakışmaz'

Başbakan Yıldırım, Suriye PKK’sıyla yakın iş birliğine giren ABD’ye tepki gösterdi.

'Ciddi devletlere yakışmaz'
Yeni Şafak'ta yer alan habere göre Somali konferansı için gittiği İngiltere’nin başkenti Londra’da çeşitli temaslarda bulunan Başbakan Binali Yıldırım, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Yıldırım, cuma namazını Londra’daki Mayfair İslam Merkezi’nde kıldı. Daha sonra gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtlayan Yıldırım, önceki gün ABD Savunma Bakanı Jim Mattis ile görüşmesine ilişkin detayların sorulması üzerine şöyle konuştu:

“Türkiye’nin bu konudaki görüşü çok açık ve net. YPG/PYD, Türkiye için PKK ne ise aynıdır, terör örgütüdür. Dolayısıyla terör örgütüyle bir başka terör örgütü yok edilemez. Bu, ciddi devletlere yakışan bir iş değil. Bu rahatsızlığımızı uzun zamandan beri Amerika’ya bildiriyoruz.

ALTERNATİF DE ÇÖZÜM DE VAR

Onlar da tabii bu gelinen noktadan mutlu değiller, bunu da ifade ettiler. Bir mecburiyet olduğundan bahsettiler. Biz buna da katılmıyoruz. Halbuki alternatif de var, çözüm de var. Bir kez daha düşünmelerini ve bu durumun, Türkiye-Amerika ilişkilerine zarar vereceğini ifade ettik.


TERÖR ÖRGÜTÜNE FİNANSAL TAKİP

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, gelecek hafta ABD’ye yapacağı ziyarette, konunun son bir kere daha teferruatıyla ele alınacağını, görüşülme imkanı olacağını belirten Yıldırım, “Ancak PKK ile mücadele konusunda onlar da Türkiye ile her türlü iş birliği yapmaya hazır olduklarını, istihbarat paylaşımı, terör örgütünün finansal kaynaklarının takip edilmesi ve gereken tedbirlerin alınması gibi konuları takip edeceklerini ifade ettiler. Rakka operasyonundan sonra da burada PYD/YPG unsurlarının kalmayacağını, demografik yapının değiştirilmeyeceğini ifade ettiler” diye konuştu.

YAKIN İŞ BİRLİĞİNE AÇIĞIZ

İngiltere ziyareti kapsamında gerçekleştirilen üst düzey görüşmelerde, terör örgütü PKK’nın İngiltere’deki faaliyetlerinin gündeme gelip gelmediğine yönelik soruya Yıldırım, şu yanıtı verdi:
“Gayet tabii. PKK terör örgütü, İngiltere de resmen terör örgütü olarak PKK’yı tanıyor ve PKK’ya yönelik mücadelenin daha etkin yapılabilmesi konusunda biz kendilerine iş birliği önerisinde bulunduk. ABD’de olduğu gibi bunların finansal kaynaklarıyla ilgili çalışmalar birlikte yapılabilir. Diğer yandan terör örgütünün faaliyetleriyle ilgili, istihbarat örgütlerimiz, teşkilatlarımız karşılıklı bilgi alışverişinde bulunur. İngiltere, Brexit kararından sonra özellikle bölgede ve Türkiye ile ilişkilerde daha etkin olmak istiyor, Türkiye ile daha yakın iş birliği yapmak istiyor. Biz de bu iş birliğine açığız.”

İngiltere ile birlikte yol almaya kararlıyız


Başbakan Yıldırım, temasları kapsamında Londra’da yabancı yatırımcılarla biraraya geldi. Yıldırım, “Türkiye’de İngiliz yatırımcılar için ciddi faaliyet alanı mevcut. İngiltere ve Türkiye arasındaki ekonomik ilişkilerin gelişmesinde AB ile mevcut Gümrük Birliği’nin önemli katkısı olmuştur. Türkiye ve İngiltere birlikte yol almaya kararlıdır. Başbakan May’in Ocak ayındaki ziyaretinde ticaret kurulu oluşturuldu. Teknik ekibimiz bir araya gelerek iki ülke arasında serbest ticaret anlaşması dahil bütün imkanlar değerlendirilecektir” dedi.

Yatırımcıları Türkiye’ye davet eden Yıldırım, “Cumhuriyet’in 100. yılına giderken ülkemizin konumunu yükseltmek ve ekonomizi yatırımlarla güçlendirmek belirlenen hedefler arasındadır. Önümüzdeki dönemde ekonomide kapsamlı yapısal reformlara, altyapı projelerine devam edeceğiz. 2030'a kadar her yıl ortalama 70 milyar dolar proje gerçekleştireceğiz” dedi.

Her tehdidi bertaraf ederiz

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ABD Başkanı Donald Trump ile yapacağı görüşmeye ilişkin öngörüleri sorulan Başbakan Binali Yıldırım, şunları söyledi: “Bunlarla ilgili bizim, Cumhurbaşkanımızın, hükümetimizin görüşü çok net, tutumumuz da çok net. Bu görüşümüzü bir kez daha en üst düzeyde Cumhurbaşkanımız muhatabıyla Sayın Trump’la ele alacak ve bunun doğuracağı olumsuz sonuçları ortaya koyacağız. Biz hem FETÖ hem de DEAŞ’la mücadele konusunda yeni yönetimin, eski yönetimin hatalarını tekrarlamayacağını ümit ediyoruz. Ama sonuç ne olursa olsun Türkiye hem yurt içinde hem de yurt dışında ülkesine, milletine gelecek her türlü tehdidi bertaraf edecek kararlılığa ve güce sahiptir.”

ABD'ye savaş açacak değiliz


Başbakan Binali Yıldırım, İngiliz kamu yayın kuruluşu BBC’ye mülakat verdi. “YGP’yi silahlandırma kararı alan ABD’ye karşı somut bir eylemde bulunacak mısınız?” şeklindeki soru üzerine Yıldırım, “ABD’ye savaş ilan edecek değiliz. Durum bu değil. Adı ister PKK, ister PYD, isterse YPG olsun biz terör örgütüyle mücadeleye devam edeceğiz.” yanıtını verdi. Yıldırım, “ABD tarafından silahlandırılsa bile YPG’yi Suriye’de bombalamaya devam mı edeceksiniz?” sorusuna da “Tabii ki. Eğer bir tehdit varsa tabii ki öyle yapacağız” diye yanıtladı.

Dayanışmamız sürecek

Yıldırım, Somali konulu yüksek düzeyli konferans kapsamında, Somali Cumhurbaşkanı Muhammed Abdullah Fermacu ile görüştü. Basına kapalı gerçekleşen ve yaklaşık 1 saat süren görüşmede Yıldırım, konferans sonuçlarının kardeş Somali halkı ve Somali’nin geleceği için hayırlı olmasını diledi. Türkiye’nin kalkınma, güvenlik ve istikrar başta olmak üzere her alanda Somali ile dayanışma içinde olmaya devam edeceğini vurgulayan Yıldırım, terörle mücadele alanında Somali’den iş birliği beklentilerini ifade etti. Somali Cumhurbaşkanı Fermacu da Başbakan Yıldırım’a Somali konferansına katılımı için teşekkür etti.