Cilt lekeleri hakkında bilinmeyenler!

Cilt lekeleri, genç yaşlarda maruz kalınan sivilce ve aknelerin bilinçsizce yok edilmeye çalışılmasıyla ve şehir güneşi dediğimiz günlük yaşantı sürecince maruz kaldığımız güneşin etkileriyle de olabiliyor.

Cilt lekeleri hakkında bilinmeyenler!
Akşam Life'dan Şevval Özçelik'in yazısı... Hamilelik sırasında da lekelenmeler oluşabiliyor. Maalesef pek bilinmeyen bazı gerçekler de var. Işığa duyarlı ilaçlar… Bunlar günlük hayatta her bireyin rahatlıkla kullandığı doğum kontrol hapından hormon haplarına kadar olan geniş bir yelpazeye sahip. Dikkat edilmesi konusunda pek de hassas olmadığımız bu masum sandığımız ilaçları kullanılırken güneşten sakınılması gerekmekte. Deniz ya da havuz kenarında güneşlenmekten sakınmak da yetmiyor üstelik. Şehir güneşinden de sakınılması gerekmekte.

Tıpkı ruj sürmeden evden çıkmadığımız gibi güneş kremi anlayışımızda değişiklik yapmamız lazım, Koruyucu krem kullanmadan sokağa adım atılmamalı. Yaz aylarında cilt lekesi probleminiz yoksa bile 30 faktörlük bir koruyucu kışın ise en az 15 faktörlük bir krem kullanılmalıdır. Korumak tedaviden daha kolay ve az masraflıdır üstelik morali de bozmaz.

Derinlemesine cilt soyma işlemlerinin yapılmasını pek doğru bulmuyorum. Tahriş edici olabiliyorlar, yara yapabiliyorlar günlerce sosyal ortamdan uzak kalınması gerekebiliyor. İyileşme sürecinde güneşten, rüzgârdan, mikroplardan izole şekilde yaşanmasının yaşam konforunu etkilediğini düşünüyorum. Son zamanlarda bilinçsizce yapılan uzmandan yoksun salonlardaki peeling işlemlerine fiyat / hizmet ilişkisine güven de eklenmelidir. Uzmanınızın bu konudaki bilgisi ve kullandığı ürüne ait içerik bilgilerine sahip olması konusunda hassasiyeti elden bırakmamalısınız. Hangi peeling işlemi olursa olsun güvenilir kuruluşlarda uzman kontrolünde ve sağlıklı bir ortamda yapılmalıdır.  Leke, kişinin cilt kalitesini azalttığı, güzelliğine gölge düşürdüğü ve dış görünüm estetiğine olumsuz etkilerinden dolayı tedavilerinde her geçen gün yeniliklerin denendiği bir konu olmuştur. Leke konusunda her şeyden önce dikkatli bir fiziki muayene ve iyi bir ön araştırma şart. İlk önce lekenin oluşma sebepleri ortaya çıkarılmalı..

Cilt lekelerinden korkmayın, önlem alın…

Dikkat edilmesi gerekenler

- Peeling etkisi olan ürünlerin yüzdesi çok önemli (%20 en ideal orandır)
- Sadece üstten soyma değil cilt altındaki pigmentlere de etki etmelidir.
- Uygulama sonrasında kış olsa bile  mutlaka güneş koruyucu ürün kullanılmalıdır.
- En az 1 hafta süreyle makyajdan uzak durulmalıdır.
- Takip eden birkaç gün hamam ve sauna kullanılmamalıdır.
- Doğum kontrol hapı kullanımına ara verilmesi, bakımda sonucu olumlu yönde etkiler.
- Bronz cilt hepimizin hoşlandığı kendimizi daha güzel hissettiğimiz bir durumdur ama unutmayalım ki güneşin cildimize verdiği hasar oldukça fazladır. 

Kucak dolusu güzellikler… 

Şevval ÖZÇELİK /  www.sevvalozcelik.com 
Konular Kadın / Bakım