Çin'den Türkiye'ye 'Şanghay Beşlisi' desteği!

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Türkiye'nin Şanghay İşbirliği Örgütü'ne yönelik açıklamalarına destek çıktı.

Çin'den Türkiye'ye 'Şanghay Beşlisi' desteği!
Habertürk'te yer alan habere göre Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Gıng Şuang, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğanın Şanghay İşbirliği Örgütüne (ŞİÖ) ilişkin açıklamalarına yönelik, "Türkiyenin ŞİÖ ile iş birliğini derinleştirme arzusuna büyük önem veriyoruz." dedi.

Gıng olağan basın toplantısında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ŞİÖye katılımının düşünülebileceği yönündeki açıklamasının sorulması üzerine, Türkiyenin Avrasyada önemli bir ülke olduğunu belirterek, ŞİÖnün de önemli bir diyalog ortağı olduğunu vurguladı.

Çinin, Türkiyenin ŞİÖ ile iş birliğini derinleştirme arzusuna büyük önem verdiğini belirten Gıng, Pekin yönetiminin, üye ülkelerle örgütün hukuki yapısının düzenlenmesi konusunda çalışmak istediğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Özbekistan ziyareti dönüşü, Türkiyenin ŞİÖye katılması durumunda elinin rahatlayacağı yönünde açıklamalarda bulunmuştu.

Çin, Rusya, Kazakistan, Kırgızistan ve Tacikistanın, 1996da oluşturduğu Şanghay Beşlisi, 2001de Özbekistanın da katılımıyla Şanghay İşbirliği Örgütüne dönüştürülmüştü.

ŞİÖde, Hindistan, Afganistan, İran, Moğolistan, Pakistan gözlemci ülke olarak yer alırken, Belarus, Türkiye ve Sri Lanka da diyalog ortağı konumunda bulunuyor.