Çingene Kızı’nın kayıp parçaları evine dönecek

Zeugma Antik Kenti'nde bulunduğu günden itibaren Gaziantep'in simgesi haline gelen "Çingene Kızı" mozaiğinin ABD'ye kaçırılan parçalarının Türkiye'ye getirilmesi için girişimlerde bulunuldu.

Çingene Kızı’nın kayıp parçaları evine dönecek
Yeni Asır'da yer alan habere göre "Çingene Kızı" mozaiği, 30 bin metrekarelik Zeugma Mozaik Müzesi'nin en önemli eserlerinden biri.

YER MOZAİĞİ YAPILDI

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, eserin kaçakçılar tarafından çalınarak satılan ve ABD'nin Ohio Eyaleti'ndeki Bowling Green Devlet Üniversitesinin Wolfe Sanat Merkezi'nde sergilenen eksik parçalarının geri getirilmesi için girişimlerde bulundu. Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Gaziantep'in simgesi haline gelen "Çingene Kızı" mozaiğinin, tarihi yerleşim birimindeki bir villanın tabanındaki mozaiğin parçası olduğunu hatırlattı. Şahin, "Avrupa'nın simgesel olarak gördüğü Mona Lisa'sı, bizim de Çingene Kızımız var. Tabloya baktığınız zaman Çingene Kızı'nın olduğu bölümün 4'te 3'ü yok. Çingene Kızı mozaiğinin geri kalan bölümü de ABD'de bir üniversitede. Buradan kaçıran kaçakçılar, ABD'de bunu üniversiteye satıyorlar. Onlar da bunu yer mozaiği olarak kullanıyor" diye konuştu.

LOBİ ÇALIŞMASI BAŞLATILDI

Dışişleri ile Kültür ve Turizm bakanlıkları nezdinde mozaikle ilgili girişimlerde bulunduklarını dile getiren Şahin, "Üniversiteden, yardımcı olabileceklerini söylediler. Müze olmayınca işimiz biraz daha kolay. Uluslararası hukuka göre bize göndermek zorundalar. ONE Derneği çatısı altında Demet Sabancı ve ekibi, üniversiteyle iletişime geçiyor. Lobi çalışmasını başlattılar. Bizler de bakanlıktan bakanlığa, yerelden yerele uluslararası hukuka uygun bir şekilde çalışmayı başlattık" dedi.