Cinsiyet değiştirme için kuyruğa girdiler!...

Başarılı 3 cinsiyet değiştirme operasyonu yapan Trakya Üniversitesi bu konuda merkez olmaya hazırlanıyor.

Cinsiyet değiştirme için kuyruğa girdiler!...

Başarılı 3 cinsiyet değiştirme operasyonu yapan Trakya Üniversitesi bu konuda merkez olmaya hazırlanıyor. Yurt içi ve dışından birçok hasta cinsiyet değiştirmek için sıraya girmiş durumda

Son 4 ayda 3 başarılı cinsiyet değiştirme operasyonu ile adını duyuran Trakya Üniversitesi (TÜ), cinsiyet değiştirme merkezi olmaya hazırlanıyor. Hollanda ve Belçika'da eğitim gören doktorların uyguladığı yeni yöntem nedeniyle tercih edilen merkezde, yerli ve yabancı kadınlar ameliyatla erkek olmak için gün sayıyor. Art arda yapılan yüz nakilleriyle Akdeniz Üniversitesi, adını dünyaya duyururken, Trakya Üniversitesi de cinsiyet değişikliği operasyonlarıyla adından söz ettirmeye başladı. 3 ay önce Tıp Fakültesi Hastanesinde yapılan ameliyatla erkek olan 25 yaşındaki F.Y.'nin ardından geçen hafta da 2 kadın daha cinsiyet değiştirince gözler Edirne'ye çevrildi.

Operasyonları gerçekleştiren TÜ Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Hüsamettin Top ve asistan doktor Süleyman Taş, uyguladıkları yeni yöntem nedeniyle tercih edilen bir merkez olduklarını söyledi.

NAKİL YAPMAK DA MÜMKÜN

Kadınların erkek olma süreci hakkında bilgiler veren Top, "İlk olarak ameliyat olacak hastalar psikiyatri safhasından geçerek trans tanısı alıyor. Psikiyatri onay verince, hormonal tedavi süreci başlıyor. Bir yıldan fazla devam eden sürecin ardından da göğüsleri alındıktan sonra, iş bize kalıyor. Ameliyatın ardından hasta iyileşince erkek kimliğine kavuşuyor" dedi. Bir rakam veremese de Türkiye genelinde çok sayıda kişinin sırada beklediğini kaydeden Top, hastaların internet üzerinden kendilerini bulduğunu söyleyerek, "Kullandığımız yöntem ve ilk operasyondaki başarımızın ardından ilk tercih edilen merkez haline geldik. Önümüzdeki ay 2, sonra da 2 olmak üzere 4 operasyona daha hazırlanıyoruz. Bunun dışında Yunanistan, Bulgaristan ve Güney Kıbrıs'tan da bize ulaşan kadınlar var. Kendileriyle görüşmelerimiz sürüyor. Onlar da bir an önce gelerek operasyon geçirmek istiyorlar. Şimdilik planlamamız bu yönde" diye konuştu. Top, erkek cinsel organı naklinin mümkün olduğunu, ileride bu tür operasyonları da yapmayı düşündüklerini söyledi. TÜ'de gerçekleşen 3 operasyonda da bulunan asistan Dr. Süleyman Taş ise cinsiyet değiştirme konusunda çok ilerde olan Hollanda ve Belçika'da 3 aylık eğitim aldıktan sonra yurda dönen bir isim. O ülkelerde yeni bulunan bir yöntemi Türkiye'de ilk kez kendilerinin uyguladığını belirten Taş, "Uyguladığımız teknik 'pediküllü flep'. Yani bacak uyluk kemiğindeki dokulardan ve damarlardan cinsel organ yapıyoruz. En güvenilir ve başarılı teknik bu. Bu yöntem nedeniyle daha çok tercih ediliyoruz" dedi.

ÇİN MALI ÇUBUK BİN LİRA

Taş, yurtdışında 100 bin liraya yaklaşan Türkiye'de ise 5 bin 300 lira olan operasyon maliyetinin SGK tarafından ödendiğini ancak ameliyat ettikleri kişilerin ilişkiye girebilmek için 'penil protez' (mutluluk çubuğu) taktırmasının şart olduğunu söyleyerek, "Bunu SGK ödemediği için hiçbir hasta henüz taktırmadı. Maliyeti 4 bin lira kadar. Ancak Çin malı olanlar bin liraya kadar düşüyor" dedi.

1 YAŞINDA TEŞHİS YAPILABİLİR

Çocuk Cerrahisi ve Çocuk Ürolojisi Uzmanı Prof. Dr. Abdurrahman Önen, bebeklerin 1 yaş içinde cinsiyetleri kesin belirlenerek yetiştirilmelerinin önemli olduğunu belirterek, herhangi bir nedenle bir uzmana götürülen çocukların tümüne genital bölge muayenesinin detaylı ve titiz şekilde yapılmasını tavsiye etti.

10 YAŞINDA KIZ ÇOCUĞU AMELİYATLA ERKEK OLDU

Siirt'te dünyaya gelen R.Y.'nin ailesi, doğumdan 2 ay sonra çocuklarının cinsiyetinden şüphelenerek hastaneye başvurdu. Ancak çocuğa bir teşhis konulamadı. Erkek çocuğu gibi 10 yaşına kadar yetiştirilen 5. sınıf öğrencisi R.Y'nin ailesi, çocuklarının vücudundaki değişimi fark etmeleri üzerine Diyarbakır'da özel bir hastaneye başvurdu. Yapılan tetkikler sonucu R.Y'nin doğurgan bir kız çocuğu olarak dünyaya geldiği fakat yanlış yetiştirilme sonucu erkek olarak yaşamını sürdürdüğüne karar verildi.

KOMİSYON KARARIYLA

Çocuk cerrahisi uzmanı, çocuk endokrin uzmanı ve çocuk psikiyatrisi uzmanından oluşan Cinsiyet Araştırma Komisyonu, ailenin de görüşünü alarak R.Y'nin bu aşamadan sonra ömür boyu kendisini psikoseksüel olarak erkek hissedeceği gerekçesiyle erkek cinsiyetine dönüştürülmesi yönünde karar aldı. R.Y'nin önce sağlıklı çalışmayan iç kadın cinsel organları alındı, dudağından alınan parça ile büyütülen penisi oluşturulan idrar kanalı ile birleştirildi. Baba S.Y., "Çocuğumuzu 10 yaşına kadar erkek olarak yetiştirdik. Biz tedaviye geç kaldık. Erkek gibi yetiştirdiğimiz çocuğumuz bundan sonra erkek olarak yaşamını sürdürecek. Ancak başka ailelere tavsiyem tüm toplumsal baskılara rağmen çocuklarının tedavisini ihmal etmesinler" dedi.

Diyarbakır Memorial Hastanesi'nin Çocuk Cerrahisi ve Çocuk Ürolojisi Uzmanı Prof. Dr. Abdurrahman Önen, bu sorunun 2 bin çocuktan birinde görüldüğünü belirterek, "Gebelikte kullanılan bazı ilaçlar, doğumdan sonra ve ergenlikte salgılanan hormonların eksik yada fazla oluşu doğan bebeğin cinsiyetinde belirsizliğe yol açabiliyor. R.Y de zamanında teşhis ve tedavisi yapılamadığı için mağdur olmuş yüzlerce hastadan biri. Bir yaşında teşhis konulmuş olsaydı dişi ameliyatları ile kız çocuğu olabilecek R.Y, tedaviye geç kalındığı için uygulanan operasyonlarla normal erkek genital anatomisine kavuşturuldu" dedi. "Çocuğunuz kız görünümlü erkek, erkek görünümlü kız olabilir" diyen Önen, bazı kişilerde bebeklik döneminde dış genital yapı tam olarak ayrışmadığı için erken tanının mümkün olmayabileceğini söyledi.

MEĞER ERKEKMİŞ

Londra Moda Haftası kapsamında geçtiğimiz günlerde podyuma çıkan İngiliz manken Nicole Gibson, transseksüel olduğunu açıkladı. İki yıl önce bardaki işini bırakıp manken olmaya karar verdiğini belirten 32 yaşındaki Gibson, Glen olan ismini Nicole olarak değiştirdiğini, çünkü kendisini tam bir kadın olarak hissettiğini açıklayarak herkesi şaşırttı. Görüntü olarak bir kadından farkı olmayan Gibson, çocukluğundan bu yana kadın kıyafetleri giymekten hoşlandığını ve iki yıl önce hormon tedavisine başladığını söylüyor. Tedavi gördüğünden bu yana vücudunun kadına dönüştüğünü ve kendisinin de birkaç plastik ameliyat sayesinde kadınsı kıvrımlar kazandığını anlatan Gibson, son bir ameliyatla dönüşümü yüzde yüz sağlayacağını belirtiyor.

ERCAN BİTTİ / SABAH İNTERNET SİTESİ