Cizre’de sokağa çıkma yasağı kaldırıldı

Cizre’de 9 günlük sokağa çıkma yasağı sırasında hayatını kaybeden 16 kişi dün ağıtlar ve sloganlarla uğurlandı. Cenazelerin ardından kentte ikinci kez sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Sokağa çıkma yasağının ardından halk market ve fırınlara hücum etti...

Cizre’de sokağa çıkma yasağı kaldırıldı
Milliyet'ten Namık Durukan'ın haberine göre Şırnak’ın Cizre ilçesinde 9 gün süren sokağa çıkma yasağı sırasında yaşamını yitiren, aralarında 35 günlük bebeğin de bulunduğu 16 kişi dün on binlerce kişinin katıldığı törenle toprağa verildi.

Cenazelerin defnedilmesinden hemen sonra Şırnak Valiliği Cizre’de dün akşam saat 19.00’dan itibaren yeniden sokağa çıkma yasağı kararı aldı.

Otopsileri Şırnak ve Cizre’deki hastanelerde tamamlanan Mehmet Emin Levent (21), Hacı Ata Borçin (70), Hetban Bülbül (65), Sait Çağdavul (19), Muhammed Tahir Yaramış (35 günlük), Cemile Çağırga (10), Osman Çağlı (18), İbrahim çiçek (80), Meryem Süne (53), Özgür Taşkın (20), Seyit Eşref Erdin (60), Zeynep Taşkın (18), Maşallah Edin (35), Sayit Nayici (17), Selman Ağar (10), Bünyamin İrci (15), Mehmet dikmen (70), Bahattin Sevinik (50), Suphi Saral (50), Mehmet Erdoğan (75) ve Mehmet Emin Açık’ın (70) cenazeleri hastanelerinden toplu olarak alındı.

Cenazeler Nusaybin Caddesi’nde binlerce kişi tarafından karşılandı ve Sur mahallesindeki Nevruz Alanı’na getirildi. Konvoyun geçtiği Yafes Caddesi boyunca tabutlar omuzlarda taşındı.

35 günlükken yaşamını yitiren Muhammed Tahir Yaramış’ın cenazesini babası Abdullah Yaramış taşıdı.

Bebeğe özel tabut

Hastaneye götürülemediği için 35 günlükken yaşamını yitiren Muhammed Tahir Yaramış için özel bir tabut yapıldı. Cenazeler kurulan platformda yan yana dizildi. Cenazeler için Nevruz alanında saygı duruşunda bulunulduğu sırada 21 kişi için 21 el silah atışı yapıldı. Törende konuşan HDP İstanbul Milletvekili Sezai Temelli, yaşanan tüm acılara rağmen Kürtlerin özgürlüklerinden vazgeçmeyeceklerini söyledi, “Bizlere bu acıları yaşatanlara karşı mücadele etmek boynumuzun borcudur” dedi.

HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız ise “Bugün Cizre yaralı ve kederli ama Cizrelilerin başı Cudi Dağı kadar diktir" diye konuştu.

Törenin ardından cenazelerin büyük bölümü Asri Mezarlık’ta yan yana toprağa verilirken bazıları aile mezarlıklarına defnedildi. Defin sırasında ölenlerin yakınlarından bayılanlar oldu. Abdullah ve Sosin Yaramış çiftinin henüz nüfus cüzdanını bile çıkaramadıkları 35 günlük bebeğin tek bebekleri olduğu öğrenildi.

18 yaşındaki oğlu Özgür Taşkın’ın gözleri önünde ölümüne tanıklık ettiğini belirten 33 yaşında Zeliha Taşkın, “7 kız bir erkek çocuk annesiyim. Oğlum Özgür Taşkın, 18 yaşındaydı. Lise 3. sınıf öğrencisiydi. Evin tek erkek çocuğuydu. Dayısının evine haberleri izlemeye gitmişti. Eve dönerken keskin nişancılar vurdu. Sabaha karşı vuruldu. Kaç mermi ile vurulduğunu bilmiyorum. Görgü tanıkları oğlum yere düştükten sonra da tarandığını söylediler. Eli parçalanmıştı. Parçalarını yerden topladık. Gençler olay yerinden geçerken nefes aldığını belirttiler. Bir saat yaralı kaldı. Hastaneye götüremedik. Evde hayatını kaybetti” dedi.

Zeliha Taşkın’ın eltisi Hamdiye Taşkın ise geçen yıl olaylar sırasında ailelerinden üç kişinin öldüğünü belirterek, “Yeter artık bitsin bu savaş. Daha ne kadar insanlarımız ölecek” dedi.

Oğlu Sayit Nayici’yi kaybeden baba Ramazan Nayici de, “Komşuya giden kendi evine gidemedi. Karadan havadan vurulduk. Biz evdeydik. Tarandık. Komşumuz kaçtı, biz de kaçtık. En arkada ben kaldım. Çocuğum sırtından vuruldu. Ben devletten bir barış istiyorum” dedi.

Cizre’de 16 kişi için düzenlenen cenaze töreni için toplanan onbinlerce kişi, zafer işareti yaparak kürtçe ve Türkçe sloganlar attılar. 

‘İkinci bir emre kadar’

Cenazelerin toprağa verilmesinden hemen sonra Şırnak Valiliği Cizre’de ikinci kez sokağa çıkma yasağı ilan etti. Valilik, dün akşam saat 19.00’dan itibaren yeniden uygulamaya konulan yasakla ilgili açıklamada şu ifadeleri kullandı:
“Cizre ilçe merkezinde terör örgütü PKK mensuplarının yakalanması, halkın can ve mal güvenliğinin sağlanması için 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu’nun 11/C maddesi gereğince 13 Eylül 2015 Pazar günü 19:00’dan geçerli olmak üzere ikinci bir emre kadar sokağa çıkma yasağı ilan  edilmiştir”

İlçede aynı gerekçeyle 4 Eylül’de ilan edilen sokağa çıkma yasağı, 12 Eylül Cumartesi günü saat 07.00’de kaldırılmıştı.

Ekmek için  fırına hücum!

Cizre’de dün saat 19.00’dan sonra yeniden uygulanan sokağa çıkma yasağı nedeniyle ilçeye giriş ve çıkış yapanlar karayolunda bekletildi.

Yasağın başlamasına kısa bir süre kala ilçe girişinde bekleyen araçların girişine izin verildi.

Minibüse koştu

Bu sırada ilçeden çocukları ile kaçanlar çevre ilçelere gitmek için yolda araç bekledi. Bu sırada ilçeye girmek için yolda bir süre bekledik. 20 dakika bekledikten sonra saat 18.50’de asker Cizre’ye girebilirsiniz deyince hızla ilçeye giriş yaptık. Bu sırada ilçede akşam sıralarında marketler ve fırınların önü kalabalıklar tarafından dolduruldu.

Ekmek almak için insanlar fırına hücum etti. İlçeden çıkamak için yolda bekleyen yaklaşık 100 araçlık konvoy askerin yolu açması ile bölgeden hızla uzaklaştı.

Karayolunda çocuklarının elinden tutan bir annenin karayolunda, köy minibüsüne yetişmek için koşması dikkat çekti. 

Yasak kaldırıldı

Şırnak’ın Cizre ilçesinde dün ilan edilen sokağa çıkma yasağı saat 07.00 itibariyle kaldırıldı.

Şırnak Valiliğinden yapılan açıklamada "İlimiz Cizre ilçe merkezinde 13.09.2015 günü saat 19:00'da ilan edilen sokağa çıkma yasağı 14.09.2015 Pazartesi günü (Bugün) saat 07:00 itibariyle kaldırılmıştır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur." denildi.  

Şırnak’ın Cizre ilçesinde dün 19.00’dan itibaren ikinci bir emre kadar sokağa çıkma yasağı ilan edilmiş, Cizre halkı, yiyecek içecek stoku için marketlere akın etmişti.