Çocuklarda obeziteye dikkat!

İşin kolayına kaçıp hazır ve dondurulmuş gıdaları tercih ediyoruz. Hal böyle olunca da obeziteye davetiye çıkarıyoruz. Peki, çocuklarımızı obeziteden korumak için neler yapmalıyız?

Çocuklarda obeziteye dikkat!
Akşam'dan Nil Şahin Gürhan'ın yazısı...

Çocukların yetişkinlerden daha fazla enerjiye ihtiyacı vardır. Çocuk büyüyecek, oynayacak, gelişecek bunların hepsi enerjiyle sağlanır. Eskiden; çocuk küçük, hızlı gelişsin, çabuk büyüsün, gürbüz olsun diye anneler çocuklarının aç olduğunu, doymadığını düşünerek devamlı bir şeyler yedirme telaşındaydılar. Şimdi çocuğumuz şişman olmasın, obez olmasın diye dikkat etmek zorunda kalıyoruz. Olabildiğince az enerji alsın istiyoruz. Büyüsün kaygısından çok obez olmasın kaygımız ön sırada oluyor çoğu zaman. Yiyecekler, içecekler, yaşam şeklimiz değişiyor ve her geçen gün farklılaşıyor.

OBEZİTEYE DİKKAT!

- Çocuklarımıza kendiliğinden isteyerek,  hiçbir kaygı, beklenti olmadan mecbur olduğu için değil, sevdiği için hareket imkânı sağlamalıyız. Koşmalı, oynamalı çocuklarımız.

- Diyetteyim, diyetim bitince istediğimi yiyebilirim şeklinde kalıba girmeden, sağlıklı beslenmek, ailesinin desteğiyle, alışkanlık olarak yerleşmeli hayatına.

- Rafine ve katkı maddesi içeren yiyecekler, içecekler olabildiğince az olmalı.

- Ailece sağlıklı beslenme konusunda bilinçlenmeliyiz. Öğrendiğimiz sağlıklı beslenme şartlarını mutfağımıza, yaşamımıza adapte etmeliyiz. Çocuklarımızı bu ortamda yetiştirmeliyiz.

- Çocuklarımıza sağlıklı ve dengeli beslenmenin önemini anlatmalıyız.

- Yemeklerimizi hazırlarken, doymuş yağlar yerine sıvı özellikle zeytinyağı kullanabiliriz. Yağ ve salça kullanımını azaltabiliriz.

- Yemeklerimizi besin grupları yönünden dengeli mönü haline getirebiliriz.

- Hazır gıdalar yerine doğal gıdalar tercih edin.

- Çocuklarımız kolalı, enerji içeren içeceklerden ve fast food besinleri olabildiğinden az tüketmeli.

- Teknolojik ve ekonomik imkânların getirdiği yeni modern yaşam insanoğlunu, özellikle çocuklarımızı hareketsiz bir yaşama mahkûm etmektedir. Öncelikle bu yeni yaşamın kalıbını kırarak yaşamımızın içine sağlıklı beslenmenin yanı sıra aktivitede yer bulmalıyız.

- Eğer çocuğumuz fazla kiloluysa muhakkak onu ikna ederek bir Beslenme ve diyet uzmanının yakın takibinde kilo vermesini sağlamalıyız. Çocuk için gerekli olan psikolojik desteği vermeliler. Ayrıca onun fazla kilolarıyla olan mücadelesini davranışlardan, yönlendirmelerden kaçınılması gerek. Bilakis onun bu mücadelesine katkıda bulunacak sağlıklı beslenme ortamı ve davranışlara uymalıyız.


FAZLA KİLO ÇOCUKLARIN PSİKOLOJİSİNİ BOZUYOR

Fazla kilolar çocukların psikolojilerinde olumsuzluklara neden oluyor. Bu durum başarısına ve çevreye uyumunu etkilemekte. Son yıllarda çocuklarımız bir yarış atı misali devamlı stresli bir yarış ve koşuşturma ortamında. Bu ortam çocuklarımızın sağlıksız, düzensiz beslenmesine neden olmakta ve içinde bulunduğu stres yeme bozukluklarına (özellikle fazla ve sağlıksız beslenmeye) neden olmaktadır. Öncelikle çocuklarımızın kilo alımına neden olan faktörleri belirlememiz ve gerekli önlemleri almalıyız. Onlardan beklentilerimiz, onların yapılarına uygun olmalı, onlara fazla yükler yüklememeliyiz. Üç çocuk annesi ve çok yoğun çalışan bir anne olarak; Çalışıyorum çocuğumla-çocuklarımla yeterince ilgilenemiyorum gibi kendinizi suçlayıcı olumsuz düşüncelere girmeden, çocuklarınızla uzun ama kalitesiz zaman geçirmektense, az ama kaliteli zaman geçirmenizi öneririm.

Nil Şahin Gürhan / AKŞAM