Cumhurbaşkanı Erdoğan: "İspatlarsan bırakacağım"

Cumhurbaşkanı Erdoğan dün Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın İstanbul Yahya Kemal Beyatlı Gösteri Merkezi’nde, Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü vesilesiyle düzenlediği “Kadına Şiddet İnsanlığa İhanettir” programına katıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "İspatlarsan bırakacağım"
Milliyet'ten Mert İnan'ın haberine göre Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kendisi ve ailesiyle ilgili “Yurt dışında paraları var” iddiaları üzerine 1.5 milyon liralık manevi tazminat davası açtığı CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun bu iddiasını ispatlaması halinde siyaseti ve Cumhurbaşkanlığı makamını bırakma sözü verdi. Erdoğan iddiasını ispatlamaması halinde Kılıçdaroğlu’nun siyaseti bırakması gerektiğini vurguladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan dün Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın İstanbul Yahya Kemal Beyatlı Gösteri Merkezi’nde, Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü vesilesiyle düzenlediği “Kadına Şiddet İnsanlığa İhanettir” programına katıldı.

‘Yar ve canandır’

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasına kadına yönelik şiddet ve kadın sorunlarına değinerek başladı. Erdoğan, kadın sorunlarını çözememiş toplumun hedeflerine ulaşamayacağını vurguladı. Kadını yar ve canan olarak tarif eden bir kültürün şiddet üretmesinin işin tabiatına aykırı olduğunu söyleyen Erdoğan, “Ülkemizde kadına dair yanlış algılar, kabuller, yanlış uygulamalar varsa bunun sebebini dinimizde veya kültürümüzde değil daha derinlerde aramak durumundayız” ifadesini kullandı.

İnsanlığa ihanet

Cumhurbaşkanı sözlerini şöyle sürdürdü: “Kadına yönelik şiddet asla kabul edilemez. Kadına şiddeti insanlığa ihanet olarak ilan etmiş bir Cumhurbaşkanı sıfatıyla diyorum ki, bu ihanetin içine girmiş herkes cezasını çekmelidir. Her kim kadınlarla ilgili şiddeti öven bir söz söylüyor, bir tavır içine giriyorsa bilin ki onun zihin kodlarında bir sorun vardır”

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun ‘Erkek işsizse eve yeteri kadar para gelmiyorsa erkek de gelir hıncını karısından alır’ sözlerini hatırlatan Erdoğan Kılıçdaroğlu’nu sert sözlerle eleştirdi: “Bunu diyen kim? Bay Kemal. Böyle çarpık bir zihniyet olur mu? Böyle bir yoz bakış açısı olabilir mi? Bu kadına şiddeti insanlığa ihanet değil alenen meşru gören bir kafadır. Bu mantığa göre ana muhalefetin başındaki zatın her yaşadığı seçim yenilgisinden sonra evde neler yaptığını düşünmek bile istemiyorum. Bu ana muhalefet anlayışıyla varabildiği yer, işsiz kalan erkek gider eşini döver denklemidir.

Bu zat aynı zamanda müfteridir. Çünkü bu zat eskiden beri şahsım ve ailem hakkında kesinlikle aslı astarı olmayan yalanlar üretir. İftiraları ardı ardına sıraladı. Neymiş efendim, çocuklarım, kardeşim, eniştem, dünürüm, eski özel müdürüm. Yurtdışına milyonlarca dolar para göndermiş. Daha önce de benim 3 milyar dolar param olduğunu iddia etmişti. Bu iftiraların müşterisi de çıkıyor.

‘Hodri meydan!’

‘Müddei iddiasını ispatla mükelleftir.’ Yani bir şeyi iddia ediyorsan, senin ortaya koyman gerekir. Şimdi burada ismini dahi anmaya tenezzül etmediğim bu zata soruyorum: Öne sürdüğün iddiaların belgesi var mı? Varsa çıkar milletin önüne ben hemen gereğini yapayım. Yoksa çık milletin önüne iftira ettiğini söyle, özür dile. Aksi takdirde iftiracı konumuna düşeceksin.

Azıcık onuru şerefi olan, yüreğinde utanma duygusu olan birisi ifade ettiğim iki yoldan birini seçer. Fakat biliyorum ki bu zat ne belge koyabilecek, ne de çıkıp özür dileyebilecek. Üç gün sonra yine aynı yalanları tekrarlamayı sürdürecek.

Yurt dışında hangi bankada Tayyip Erdoğan’ın hesabı var, bunu ispatla. Tayyip Erdoğan’ın, yurtdışında bir kuruş parası varsa herhangi bir bankada, çıksın bunu ispat etsin. İspatlarsan, ben hem siyaseti hem cumhurbaşkanlığı makamını bırakacağım. Cumhurbaşkanlığı makamında bir dakika durmayacağımın taahhüdünü veriyorum. Bunu ispat edemeyen Kemal acaba o makamında duracak mı? O da bunun bana taahhüdünü versin. İspatlayamadığın takdirde senin siyaseti bırakman lazım. Hodri meydan! Bu zata hak ettiğinden fazla süre ayırdığımın farkındayım. Bu tür asalaklara hak ettikleri cevabı vereceğiz. Bu zatı milletimize kadınlarımıza havale ediyorum.”


Al Sani ve Borisov ile telefonda görüştü

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani ve Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov ile telefonda görüştü. Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye
göre, Katar Emiri Al Sani ile görüşmede ikili konuların yanı sıra Soçi ekseninde Suriye’deki gelişmeler
başta olmak üzere bölgesel konular da ele alındı.

Bulgaristan Başbakanı Borisov’la yapılan görüşmede ise ikili ilişkilerin yanı sıra Bulgaristan’ın AB dönem başkanlığı ve Türkiye’nin AB’ye üyelik sürecinin hızlandırılması konuları ele alındı. Erdoğan ve Borisov’un, Balat’taki Demir Kilise’nin 7 Ocak 2018 tarihinde tekrar hizmete açılması vesilesiyle düzenlenecek törene birlikte katılma konusunda mutabık kaldıkları da kaydedildi.

‘Şiddetle mücadele eylem planı hassasiyetle uygulanıyor’

Ak Parti’nin kadınların önündeki engelleri kaldırmak için tarihi reformlar gerçekleştirdiğini belirten Erdoğan, çıkarılan Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesi’ne dair kanunun, şiddete uğrayan kadınlar için tarihi bir dönüm noktası olduğunu dile getirdi. Erdoğan, “Bakanlığımız şiddete uğramış 20 bin kadının davasına müdahil olarak mağdur kadınlarımızın yalnız olmadığını göstermiştir. Kadına yönelik şiddetle mücadele için hazırlanan eylem planlarını hassasiyetle uyguluyoruz. eğitim çalışmalarında yüz binlerce kamu görevlisine ve askerimize ulaşıldı. Şiddeti önleme merkezlerini, kadın konuk evlerini 81 ile yaygınlaştırdık. Aynı şekilde kadınların, hak fırsat ve imkanlardan eşit şekilde yararlanarak ekonomik ve sosyal hayattaki etkinliklerinin artırılması konusunda çok önemli adımlar attık. İnşallah yılbaşından itibaren uygulanmaya başlanacak yeni bir eylem planı hazırlandı. Erken yaşta ve zorla evlilik artık geride bırakmamız gereken bir başka sorundur. Bizim şu veya bu ideolojiye değil, sadece kadınların haklarını savunmayı amaçlayan herkese yüreğimiz ve kollarımız açıktır. Ama kadın meselesini silah gibi kullananlara da eyvallah etmeyiz” diye konuştu.