Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Ortak tavrı sergileyemedik"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakü'de düzenlenen Birleşmiş Milletler Medeniyetler İttifakı Forumu'nda konuştu. Erdoğan, "Uluslararası toplum olarak tespit edilen hedeflere ulaşmaktan hala çok uzağız. Radikal akımlarla ve terörle mücadelede bizden beklenen ortak tavrı sergileyemedik" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Ortak tavrı sergileyemedik"
Hürriyet'te yer alan habere göre Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasının satır başları şöyle:

"Bugün 140’ı aşkın ülke bu ittifaka destek veriyor. Medeniyetler İttifakı olarak BM platformunun en önemli girişimlerinden biri haline geldi. Ailemize en son katılan üyemiz Kırgızistan'a teşekkür ederi. Uluslararası toplum olarak tespit edilen hedeflere ulaşmaktan hala çok uzağız. Radikal akımlarla ve terörle mücadelede bizden beklenen ortak tavrı sergileyemedik.

Suriye'de, Irak'ta, Nijerya'da, Fransa'da, Pakistan'da, Türkiye'de, Belçika'da, İspanya'da, bütün bu ülkelerdeki patlayan bombalar ardı ardına gerçekleşirken yaşadığımız acıyı ortak bir duruşa, söyleme ve eyleme dönüştürmedik. Şiddet ortamını doğuran siyasi çatışmalara, haksızlıklara ve eşitsizliklere çare bulamadık.

Kutuplaşma yerine uzlaşma kültürünü ikame etme konusunda ortak bir anlayış oluşturamadık. 21. Yüzyılın sorumlu liderleri olarak bu tehlikeli gidişata son vermek zorundayız.

Büyük kısmı çocukların ve kadınların oluşturduğu masum insanların çıktıkları umut yolculuğu karanlık sularda son buluyor. Bu dramların çıkış noktası olan coğrafyalara baktığımızda çelişkilerle dolu fotoğrafla kaşılaşıyoruz. İslam adına eylem yaptığını iddia eden örgütler en büyük katliamı Müslümanlara yapıyor.

'ORTAK MÜCADELE ÇAĞRISI'

DAİŞ’in İslamla yakından uzaktan ilgisi yoktur. Eğer bu mezhepçiliğe karşı ortak mücadeleyi veremezsek barışı temin edemeyiz. Irkçılığa karşı bu ortak mücadeleyi veremezsek terörle mücadele edemeyiz. Biz 'şu ırktan, bu ırktan' diye insanlara bakamayız. 'Şu siyahtır, şu beyaz ırktandır' diye insanları birbirinden ayıramayız. Biz karşımızdaki tüm ırkların mensuplarına insan olarak bakmak ve insan olarak hepsini sevmek zorundayız. İşte dünyada barışın temelini bu oluşturmaktadır

Terör  bizatihi insanın kendisine düşmandır. İnsanlık olarak karşı karşıya bulunduğumuz bu tehdit hepimize yöneliktir. Hiç bir medeniyet bu tehdidin dışında değildir.  Terör örgütleri medeniyetler ittifakı ile kurmaya çalıştığımız ortak idealin en büyük hasmıdır. Bu tehdit ortak mücadele ile aşılabilir.

'SURİYE'DE DEVLET TERÖRÜ VAR'

Terörle başlayan süreç Suriye’de iç savaş  dönüştü. Ölenlerin sayısında baktığımızda 500 bini aştı. Orada devlet terörü var. Orada insanları toplarla tanklarla varil bombalarıyla öldüren terörist var. Peki bunları kırmızı halılarla karşılayanlar sorumlu değil mi, onlara parasal ve silah yardımında bulunanlar sorumlu değil mi?

'AYLAN BEBEK KUMSALA VURDUĞU ANA KADAR NEREDEYDİNİZ?'

Aylan bebek kumsala vurduğunda insanlık 'ne yapıyoruz' demeye başladı. Peki Aylan bebek o kumsala vurduğu ana kadar neredeydiniz? Altı yıldır Suriye'de bu insanlar ölüyor. Sadece Ege'de, Akdeniz'de denizden topladığımız insan sayısı bizim şu anda 100 bine ulaştı. Onları ölümden kurtarabildik. Şu anda Suriye ve Irak'tan olmak üzere 3 milyon mülteci ülkemizde. Sağ olsun bize dostlar geliyorlar, teşekkür ediyorlar. Bizde bir söz var: 'Bal bal demekle ağız tatlanmaz', balı yersen ağız tatlanır. Bizim şu ana kadar sadece faturalı yaptığımız harcama 10 milyar doları aştı

Kapılarımızı batılılar gibi kapatmıyoruz. O insanları ölüme terk edemeyiz, bombalardan kaçanları ülkemize kabul etmeye devam edeceğiz."