Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Virüsler temizlenecek"

FETÖ ile mücadelenin kararlılıkla devam ettiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kurumlarımızı bu virüsten temizlemezsek yola nasıl devam edeceğiz, devletimizi nasıl ayakta tutacağız? Onun için asla taviz yok! Yola kararlılıkla devam” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Virüsler temizlenecek"
Yeni Şafak'tan İbrahim Karagül'ün haberine göre Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Almanya’nın Hamburg kentinde gerçekleşen G-20 Zirvesi’nde dönüşte gezisini takip eden gazetecilerin sorularını cevapladı.

Dünya liderleriyle görüşme fırsatı bulduğu zirvenin verimli geçtiğini belirten Erdoğan’a yöneltilen sorular ve cevapları şöyle:

*12 ikili görüşmeden en verimli diyeceğiniz, en sonuç alıcı görüşmeniz hangisi oldu?

Ben bütün görüşmelerin önemli olduğunu, verimli geçtiğini değerlendiriyorum. ABD, Rusya, İngiltere dahil tüm ülkelerle, üst düzeyde görüşmeleri sürdürme konusunda mutabık kaldık. İnşallah bu süreçleri elbette bakan arkadaşlarımız da devam ettirecekler. Önümüzdeki yıl Arjantin G20’ye ev sahipliği yapacak. Antalya’daki başarımızı bildikleri için de bize ‘Organizasyon konusunda yardımcı olur musunuz?’ diyorlar. Biz de her türlü yardımı, desteği vermeye hazır olduğumuzu söyledik.

AFRİN VE ASTANA’YI KONUŞTUK

* Trump ve Putin ile görüştünüz, Türkiye bazı tehdidler aldı Afrin’den. Hatta operasyon ihtimaline dair haberler bile çıktı. Acaba bu konu Putin ve Trump ile konuşuldu mu?


Her iki liderle de, Afrin, çatışmasızlık bölgeleri dahil Suriye konusunu en geniş kapsamda görüştük. Astana’yı görüştük, aynı şekilde Cenevre sürecini değerlendirdik. İlgili arkadaşlarımız, gerek ABD, gerek Rusya ile görüşmelerini devam ettirecekler. ABD Dışişleri Bakanı Tillerson Dünya Petrol Kongresi nedeniyle İstanbul’a geliyor. Onunla da bu konuları detaylıca görüşeceğiz. Bu konular, Putin’le olan görüşmemizde de gündeme geldi. Konuyla ilgili arkadaşlarımız Rusya’daki muhataplarıyla görüşmelerini sürdürecekler.

TAKİBİ YAPACAĞIZ, DİYORLAR

* Gerek FETÖ, gerek PKK, YPG konusunda uluslararası muhataplarınızı uyarıyorsunuz. Tutum değişikliği gözlemlediniz mi?


Hangisiyle görüşüyorsak bize, ‘Her türlü takibi yapacağız’ diyorlar. Tabii ki zaman zaman işin yargı boyutunu da önümüze çıkarıyorlar; ‘Bunların yargıda da takibini yapacağız ama belgeler gerekiyor’ diyorlar. Bu konuda Türkiye’deki davaların neticelenmesi, yargının hüküm vermesi büyük önem arz ediyor. Akabinde diğer ülkelere mahkeme kararıyla gidildiğinde işimizin daha da kolaylaşacağını düşünüyorum. Bununla birlikte işin yargı boyutunu beklemeye gerek görmeyen; ‘Türkiye’ye karşı duranlar bizim de karşımızdadır’ diyen ülkeler de var. Ama biz elbette bu işin takipçisi olmaya devam edeceğiz.

* Kılıçdaroğlu’nun adalet yürüyüşüyle ilgili yeni bir değerlendirmeniz olur mu?

Bunların adaletle alakalı olduklarını düşünmüyorum. Benim belediye başkanı iken hapse atılmam Ecevit’in başbakanlığı döneminde gerçekleşti. O zaman DSP Genel Başkanı olsa da neticede CHP’nin her şeyiyle sahiplendiği biridir Ecevit. Merve Kavakçı’yı hatırlatmıştım size. Başörtüsünden dolayı, ‘Bu kadını atın buradan dışarı’ diye haykıran kimdi o vakit? Ecevit! Adalet falan dinlemediler. Elinden vatandaşlığını bile aldılar. Şimdi bunlar mı adalet arıyor?! Partisinde genel başkanlığa aday olmak isteyeni hazmedemeyip hemen disiplin kuruluna sevk ediyor! Bu mu adalet?! CHP grup toplantısında eleştirel sesler kesiliyor, tekme tokat dışarı atılıyor. Bunları yapan tutmuş adaletten bahsediyor! Yolculukta millete çektirdiği çileyi konuşmuyorum bile...

BÖLGEYE GİDECEĞİM

* Katar konusunda Putin ve Trump ile görüşmelerinizde olumlu yaklaşım var mıydı?


Söylenen şey aynı: Diyalog yoluyla çözüm. 15 Temmuz’dan sonra benim özel bir trafiğim olabilir. Bölgeyi tekrar dolaşmak istiyorum. Bölgeye yapacağımız ziyaretle, diyaloğun artmasına belki katkı sağlayabiliriz. Özellikle Katar, Kuveyt, Suudi Arabistan’a gitmeyi planlıyoruz. Arabuluculuk görevini Kuveyt üstlenmiş vaziyette. Kuveyt’in arabuluculuğunu biz de destekliyoruz. Benim kastettiğim, taraflar arasında diyaloğun artması için bir katkı sunmak...

DEVLETİMİZİ NASIL AYAKTA TUTACAĞIZ

* 15 Temmuz’un üzerinden bir yıl geçti. TSK başta olmak üzere kurumlar malum yapının mensuplarından ne oranda temizlenebildi?


Zaman verilemez buna. Virüsü iyice temizlemek durumundayız. İşte bu ByLock’larla ortaya çıkıyor, Eagle’larla ortaya çıkıyor, yeni haberleşme programlarıyla ortaya çıkıyor. Virüsü yakaladığımız yerde gerekeni yapacağız. TSK, emniyet, yargı, bakanlıklar, aklınıza neresi gelirse gelsin, kurumlarımızı bu virüsten temizlemezsek yola nasıl devam edeceğiz, devletimizi nasıl ayakta tutacağız? Onun için bu konuda asla taviz yok! Yola kararlılıkla devam...

Sosyal medya kampanyasıyla bağlantısı yok

* Sakarya’da son derece trajik bir hadise yaşandı. Hepimizi derinden üzdü.


Suriyeli hanım kardeşimizle ilgili bu olay, tahammül edilebilir bir şey değil. Bu nasıl bir vicdansızlıktır! Bu nasıl bir kalpsizliktir! İnsanlıktan nasibi yok bunu yapanların.

* Sosyal medyada Suriyeliler aleyhine kampanyalar da yapıldı.

Onun hadiseyle bir bağlantısı olduğunu düşünmüyorum. Sapıklık bu. Dediğim gibi bunu yapanların insanlıktan nasibi yok.

* Kılıçdaroğlu da Suriyelileri geri göndermek istiyordu. Sakarya’daki olaya yorumu ne olacaktır acaba?

O akşam başka sabah başka konuşur. Sağı solu belli olmuyor. Sakarya olayını ona sorun, kalkar tersini de söyleyebilir. Kılıçdaroğlu bu, ufku yok.

BATI DÜRÜST DAVRANMIYOR

* Mülteciler konusu G20’de çok da ön plana çıkmamış gibi. AB yükümlülüklerini yerine getiriyor mu?


AB’nin bu konuda yükümlülüklerini yerine getirdiğini maalesef söyleyemem. Mesela 3 milyar Avroluk taahhütleriyle ilgili olarak bunun finansını hazırladıklarından söz ediyorlar. Sayın Merkel’e dedim: ‘Finans olarak hazırladığınızdan bahsetmeniz bir şeyi halletmiyor. Zira böyle bir para gelmiş değil mültecilere’.. Proje diyorlar. Kendilerine açıkça söyledim: Proje safhasını çoktan geçtik. Dediğim gibi dürüst davranmıyorlar.

Büyükada FETÖ bağlantılı

* Büyükada’daki baskının 15 Temmuz’un devamı niteliğinde olabileceğini ima ettiniz.


Şu anda polis tutanaklarındaki bilgiler var sadece. Henüz erişemediğimiz, bilgimizin olmadığı konular da vardır tabii ki. Bir gözaltı söz konusu. Gözaltına alınan 9 kişiyle alakalı polis tutanaklarından yargı ne gibi bir sonuca ulaşır, ne tür bir karar alır onu bilemiyorum. Tabii o gruptan daha önce alınmış Taner Kılıç diye biri daha var ki onun durumu daha farklı: Onda Bylock çıktığı için FETÖ ile iltisaktan söz ediliyor. Büyükada’daki gözaltılarlarla ilgili temennim o ki bu süratle bu iş biter. Yargının kararını beklemek lazım.

Tabii bazı hadiselerde Batı’daki durum, hemen derlenip toparlanmaları da manidar. Bakın bu Deniz (Yücel) denilen şahsı, Hamburg’daki basın toplantımızda da yine sordular. Şansölyle aynı şekilde, Norveç soruyor, takip ediyorlar yani. Hepsi belli merkezden hareket edercesine takip ediyorlar.. 'Biz o dönemde, Erdoğan’ın kişisel düşüncelerinden dolayı mahkum edilmemesi yönünde açıklamalar yapmıştık’ demelerine bakmayın. Adamlar o dönemde biz onlara gittiğimizde bizi doğru düzgün kabul bile etmediler. Kaldı ki açıklama yaptınız da ne oldu? İçeri girdim, hapis yattım...