Cumhurbaşkanı Erdoğan yerli silahla korunacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın emniyete Sig Sauer marka silahların kullanılmaması talimatının ardından ilk değişiklik kendi korumalarında gerçekleşecek.

Cumhurbaşkanı Erdoğan yerli silahla korunacak
Vatan Gazetesi'nden İlker Akgüngör'ün özel haberine göre Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD’nin korumalarına Sig Sauer marka silahların satışını durdurma kararı üzerine artık Emniyet’in yerli silahları kullanacağını açıkladı. Bu talimatın ardından ilk uygulama olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın korumalarının yerli silah kullanmaya başlıyor.

Cumhurbaşkanlığı koruma ekibinde yer alan polis memurları ve özel harekatçılar yerli firma GİRSAN’ın ürettiği ‘Yavuz 16’ Olarak bilinen ‘MC 28 SA’ adlı 9 mm’lik tabanca ve MKEK tarafından geliştirilen milli piyade tüfeği MPT-76 kullanacak. Erdoğan’ın katıldığı tüm programlarda MPT-76 tüfeklerle görev yapan koruma polislerinin, düzenli atış talimi yaptıkları tüfeğin performansından memnun olduğu öğrenildi. MPT-76’lar ilk etapta Cumhurbaşkanlığı Karşı Atak Timi (CAT) tarafından kullanılmaya başlandı. Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde kullanılan G3 ve Alman üretimi HK-33 tüfekleri kullanım amacına göre yerine aşamalı olarak MPT-76, MPT-55 ve yine MKEK tarafından üretilen keskin nişancı tüfeği KNT-76 gelecek.

EGM’ye 35 bin tabanca

GİRSAN’ın Giresun’daki fabrikasında ürettiği ‘MC 28 SA’ tabancaları Güney Afrika, Malezya, Kolombiya ve Gürcistan gibi ülkelerin güvenlik güçleri tarafından da kullanıyor. Emniyet Genel Müdürlüğü’nün Eylül 2016’da yaptığı ihaleyi kazanan GİRSAN sözleşmeye göre EGM’ye 7 parti de toplam 35 bin silah verecek. Şimdiye kadar atış testleri tamamlanan 6 kafilede 30 bin silah emniyete teslim edildi. Beş bin adetlik son kafiledeki tabancaların ise testleri devam ediyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan yerli silahla korunacak

15 mermili tabanca

Polimer gövdeli bir silah olan 9x19 mm’lik ‘MC 28 SA’, 15 mermi kapasitesi bulunuyor. 50 bin atım namlu ömrü bulunan 725 gram ağırlığındaki yarı otomatik MC 28 SA’nın 80 mt. etkili menzili bulunuyor.

Alman tüfeği toplatılıyor!

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın güvenlik güçlerinin yerli üretim silah kullanacağına dikkat çekmesiyle Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da operasyonel birimlerin kullandığı Alman yapımı HK-417 tipi uzun namlulu 20 bin tüfeğin de toplatıldığı öğrenildi. Silahın toplatılmasına Almanya’nın uyguladığı ambargo ve tüfeğin tek tip mühimmat harici tutukluk yapması ana sebep olarak gösteriliyor. Halen Türkiye’de kullanımda olan 20 bin HK-417’nin yerine yerli MPT-76’ların dağıtılacağı öğrenildi. HK-417’lerin Hornady A-MAX 7.62x51 mühimmatının haricinde başka bir mühimmat türünü atamamasının da silahın toplatılmasındaki ana etkenler arasında olduğu belirtiliyor.