Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İngiltere'de Kudüs açıklaması

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İngiltere'de yaptığı açıklamada, ABD'nin büyükelçiliğini Kudüs'e taşımasına ilişkin, "Kudüs'ün statüsünü değiştirme planları tüm dünyanın tepkisine rağmen hayata geçiriliyor.Elçiliği taşıma kararı talihsizliktir, reddediyoruz. " ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İngiltere'de Kudüs açıklaması
Yeni Şafak'ın haberine göre Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İngiltere'deki düşünce kuruluşu Chatham House'ta konuştu:

"Somali'deki, Yemen'deki, Afganistan'daki milyonlarca insan açlıkla baş başa. Henüz terörizmle mücadelede dahi ortak bir paydada buluşmayı başaramadılar. Yeni sorunlar ortaya çıkartılıyor, 'Senin teröristin kötü, benim teröristim iyi' mantığıyla.

Kendimizi 2. Dünya Savaşı öncesinin karanlık günlerinde hissetmekten alıkoyamıyoruz.

Terör örgütünün içinde Batı'nın birçok bölgesinden insanlar var.

İngiltere dahil tüm ülkelerden terörizme karşı ortak adım bekliyoruz.

Kudüs açıklaması

Siyasi hesaplarla Kudüs'ün statüsünü değiştiriyorlar.

Avrupa'nın göbeğinde insanlar, inançları kültürleri yüzünden ötekileştiriliyor.

İnanca ve kültlere dayalı ayrımcılık yanında insanlığın ortak geleceğini, Kudüs'ün statüsünü değiştirme planları tüm dünyanın tepkisine rağmen hayata geçiriliyor. İnsan insanın kurdudur özünü haklı çıkaran bir tabloyla karşı karşıyayız. Kendimizi ikinci dünya savaşının öncesinin karanlık günlerinde hissetmekten alıkoyamıyoruz.

BM adalet üzerine tesis edilmişse bunun gereğini yapmak zorundayız. Bizim itirazımız da haykırışımız da buna. Dünya beşten büyüktür demeye devam edeceğiz.

Dünyanın çivisi çıktıysa o çiviyi eyerine koymanın yolu sert bir çekiç darbesi değildir. İşleri düzeltecek olan umuttur, paylaşımdır, diyalogdur.

İsrail-Filistin gerilimi, bölgedeki istikrarsızlığın en önemli sebebi.

ABD, son adımıyla Ortadoğu'daki arabuluculuk yönünü kaybetmiştir.

1967 sınırları dahilinde, başkenti Doğu Kudüs olan Filistin devletinin kurulmasının barış için doğru olduğunu söyledik. Elçiliği taşıma kararı talihsizliktir, reddediyoruz."